Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Рак на шийката на матката | Причини

Ракът на маточната шийка започва с необичайни промени в тъканите. Повечето случаи са свързани с инфекция с HPV. Различните щамове HPV могат да причинят кожни брадавици, генитални брадавици и други кожни заболявания. Други са свързани с ракови заболявания, засягащи вагината, пениса, ануса, езика и сливиците.

Ракът на шийката на матката започва, когато здравите клетки на повърхността на шийката на матката се променят или се заразят с човешки папилома вирус (HPV) и растат извън контрол, образувайки маса, наречена тумор. Първоначално промените в клетката са анормални, а не ракови, и понякога се наричат „атипични клетки“. Учените смятат, че някои от тези необичайни промени са първата стъпка в поредица от бавни промени, които могат да доведат до рак. Някои от атипичните клетки изчезват без лечение, но други могат да станат ракови. Тази фаза на предраково заболяване се нарича “цервикална дисплазия”, което представлява необичаен растеж на клетки.

HPV и рак на маточната шийка

Голяма част от случаите на рак на шийката на матката (повече от 95%) се дължат на човешкия папилома вирус (HPV). HPV щамовете 16 и 18 са причина за 75% от случаите на рак на маточната шийка в световен мащаб, докато 31 и 45 са причините за други 10%.

HPV е най-честата вирусна инфекция на репродуктивния тракт. Повечето сексуално активни жени и мъже ще бъдат заразени в даден момент от живота си, а някои е възможно да бъдат многократно заразени. Повече от 90% от заразените популации в крайна сметка изчистват инфекцията. Въпреки че повечето HPV инфекции изчезват сами и повечето предракови лезии изчезват спонтанно, съществува риск за всички жени HPV инфекцията да стане хронична и предраковите лезии да прогресират до инвазивен цервикален рак. Необходими са 10 до 20 години, за да се развие рак на шийката на матката при жени с нормално функционираща имунна система. Може да отнеме само 5 до 10 години при жени с отслабена имунна система, като тези с нелекувана HIV инфекция.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ