Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Рак на шийката на матката | Превенция

Ракът на шийката на матката често може да бъде предотвратен чрез редовни прегледи в комбинация с Pap тест и изследване за човешки папилома вирус (HPV) с цел откриване и лечение на предракови заболявания. Може да се предотврати и чрез ваксина срещу HPV.

За да се предотврати рак на шийката на матката, HPV ваксинацията се препоръчва за всички момичета в юношеска възраст като част от техните рутинни имунизации.

В допълнение тези препоръки могат да допринесат за предотвратяване на рак на шийката на матката:

 • Отлагане на първия полов акт до късна тийнейджърска възраст или по-голяма възраст
 • Ограничаване на броя на сексуалните партньори
 • Практикуване на по-безопасен секс чрез използване на презервативи
 • Избягване на полови контакти с хора, които са имали много партньори
 • Избягване на полов акт с хора, които са заразени с генитални брадавици или които показват други симптоми на полово предавана инфекция
 • Отказване от тютюнопушенето

HPV ваксина

HPV ваксината осигурява защита срещу определени щамове човешки папилома вирус (HPV), който може да причини рак на шийката на матката, както и други видове рак и генитални брадавици.

Показания

HPV ваксината е показана за употреба от 9-годишна възраст и обикновено се прилага като курс от 2 или 3 дози в зависимост от възрастта на лицето, което се ваксинира. Ваксината е най-ефективна, когато се приложи преди началото на сексуалната активност и преди човек да бъде изложен на HPV.

Противопоказания

Има малко противопоказания за приложения на HPV ваксината:

 • Хора с анамнеза за непосредствена свръхчувствителност към компонентите на ваксината. Не трябва да се прилага при хора, които са имали тежка алергична реакция към предишна доза от ваксината.
 • Хора с умерени или тежки остри заболявания. Това не изключва напълно пациентите от ваксиниране, но отлага момента на ваксинирането, докато заболяването се подобри.
 • При бременност HPV ваксинацията трябва да се отложи до след бременността.

Действие

Ваксината срещу HPV действа, като стимулира имунната система на организма да произвежда антитела, които предпазват от инфекция с щамовете HPV, включени във ваксината. В момента има три вида HPV ваксини: двувалентни, четиривалентни и деветвалентни. Ваксините предпазват от различни видове HPV, като 9-валентната ваксина предлага най-широката защита срещу повечето видове HPV.

Приложение

HPV ваксината се прилага като серия от инжекции, обикновено в ръката. Броят на дозите зависи от възрастта, на която се прилага ваксината. За деца от 9-годишна възраст се препоръчват две дози, като втората доза се прилага 6-12 месеца след първата. За хора над 15-годишна възраст се препоръчват три дози, като втората доза се поставя 1-2 месеца след първата, а третата доза – 6 месеца след първата. Трите дози трябва да се приложат в рамките на 1 година.

Ефикасност

Ефективността на HPV ваксината варира в зависимост от конкретния тип ваксина и възрастта, на която се прилага. Клиничните проучвания показват, че HPV ваксината е много ефективна за предотвратяване на инфекция със специфичните щамове HPV, към които е насочена ваксината. 9-валентната ваксина в момента е най-ефективната, като проучванията показват, че може да предотврати до 90% от случаите на рак на маточната шийка и други ракови заболявания, свързани с HPV, като рак на ануса и рак на орофаринкса. В допълнение, ваксината може да предотврати до 90% от случаите на генитални брадавици.

Ваксината е най-ефективна, когато се приложи преди начало на сексуална активност, но все още може да бъде ефективна при хора, които вече са били изложени на HPV.

HPV ваксината е безопасен и ефективен начин за защита срещу определени щамове HPV и ракови заболявания, както и други състояния, които могат да бъдат резултат от HPV инфекция.

Въпреки че ваксината може да защити от рак на шийката на матката, не замества редовните гинекологични прегледи и профилактични изследвания.

Нежелани реакции

HPV ваксината като цяло е безопасна, без повишен риск от сериозни неблагоприятни ефекти. HPV ваксините са одобрени за употреба в над 100 страни, с повече от 100 милиона дози, разпространени по целия свят.

HPV ваксината обикновено се понася добре и има малко странични ефекти. Честите нежелани реакции включват болка, подуване или зачервяване на мястото на инжектиране, както и лека треска или главоболие. Замаяност, гадене, умора, мускулна и ставна болка, прилошаване са също възможни странични ефекти. Важно е да се отбележи, че тези нежелани реакции обикновено са леки и временни. По-сериозните нежелани реакции, като алергични реакции, са редки.

Ползите от ваксинацията срещу HPV надхвърлят напълно риска от потенциални странични ефекти.

Защо ваксинирането срещу HPV е важно

Комбинацията от ваксинация срещу HPV и цервикален скрининг може да осигури най-добрата защита срещу рак на шийката на матката. Освен това HPV ваксинацията намалява риска от развитие на рак, причинен от HPV на места, различни от шийката на матката.

Ваксинацията не само защитава ваксинираните индивиди срещу инфекция от щамовете HPV, към които е насочена ваксината, която се използва (и вероятно други щамове в зависимост от степента на кръстосана защита), но ваксинацията може също така да намали разпространението на тези щамове HPV сред населението, като по този начин се намалява инфекцията при индивиди, които не са ваксинирани (феномен, наречен колективен имунитет).

Жените, които са били ваксинирани срещу HPV, трябва ли все още да бъдат изследвани за рак на маточната шийка

Тъй като ваксините срещу HPV не предпазват от всички щамове HPV, които могат да причинят рак, се препоръчва жените, които са били ваксинирани, да следват същите препоръки за скрининг като неваксинираните жени.

Скрининг за рак на маточната шийка

Скринингът се използва за откриване на предракови промени или ранни ракови заболявания, преди да се появят симптоми на рак. Учените са разработили и продължават да разработват тестове, които могат да се използват за скрининг за специфични видове рак, преди да се появят признаци или симптоми.

Скринингът за рак на шийката на матката включва изследване за HPV инфекция за откриване на предрак и рак, последвано от подходящо лечение. Изследването се прави на жени, които нямат симптоми и могат да се чувстват напълно здрави. Когато скринингът открие HPV инфекция или предракови лезии, те могат лесно да бъдат лекувани и ракът може да бъде избегнат. Скринингът може също да открие рак в ранен стадий, когато лечението има висок потенциал за излекуване.

Със своите актуализирани насоки СЗО вече насърчава страните да използват HPV тестове за цервикален скрининг, включително HPV DNA и HPV mRNA тестове. HPV-ДНК тестът открива високорискови щамове на HPV, които причиняват почти всички видове рак на маточната шийка. HPV иРНК тестът открива HPV инфекции, водещи до клетъчна трансформация.

Следните тестове и процедури могат да се използват за скрининг на рак на маточната шийка:

 • Pap тест – най-често срещаният тест за ранни промени в клетките, които могат да доведат до рак на шийката на матката. Това изследване се нарича още цитонамазка. Пап тестът включва събиране на проба от клетки от шийката на матката. Често се прави едновременно с бимануален преглед на таза като част от гинекологичен преглед. Пап тестът може да се комбинира с HPV тест.
 • HPV тест – извършва се върху проба от клетки, взети от шийката на матката, същата проба, използвана за Pap теста. Тази проба се тества за щамовете на HPV, които най-често се свързват с рак на маточната шийка. HPV тестването може да се направи самостоятелно или в комбинация с Пап тест.

Визуален преглед с оцетна киселина (VIA) -скринингов тест, който може да се направи с няколко инструмента и с просто око. По време на VIA върху шийката на матката се нанася разреден бял оцет. След това лекарят наблюдава за аномалия на шийката на матката, която ще стане бяла, когато е изложена на оцет. Този скринингов тест е много полезен на места, където достъпът до медицински грижи е ограничен.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ