Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Проф. Радка Аргирова: Ваксина предпазва от девет най-канцерогенни типове HPV

Проф. д-р Радка Аргирова е председател на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз и председател на Българското дружество по медицинска вирусология. Проф. Аргирова е и съучредител на Коалиция HPV, чиято цел е изкореняване на заболяванията, свързани с човешкия папиломен вирус. Разговаряме с водещия вирусолог на България за това как да се промени здравеопазването, за да постигнем превенция за свързаните с HPV заболявания. Интервюто е част от кампанията „Защити бъдещето им!“

 – Проф. Аргирова, кои типове HPV са опасни за здравето и защо?


Всички типове човешки папилома вируси са опасни. Самото понятие папилома означава злокачествено образувание. Но не всички HPV са еднакво злокачествени. Отделяме 14 най-опасни типа, свързани с различни видове карциноми. На първо място са типове 16 и 18. Напоследък към тях активно се присъединяват тип 31, 33 и 53. Но най-канцерогенни са общо четиринадесет типа HPV. 

 – Какви са начините за превенция от свързаните с HPV заболявания?


Профилактиката на свързаните с HPV заболявания е първична, когато се осъществява контрол и се елиминира причината на заболяването; вторична, при която се откриват и ликвидират предраковите и ранните неопластични изменения, и третична – за предпазване от рецидиви и метастази при вече лекувано раково заболяване. 
Първичната профилактика цели да не се инфектираме изобщо с вируса. Това обаче е почти невъзможно, тъй като HPV не е въздушно-капкова, нито пък кръвна или хранителна инфекция, а се предава изключително по полов път. Ето защо почти всеки човек през живота си се среща с този вирус. За щастие е възможна първична профилактика срещу свързаните с HPV заболявания, която се извършва чрез ваксина. В момента ваксината, която се използва в целия свят, а от септември и в България, предпазва от девет от най-канцерогенните типове HPV. 
Вторичната профилактика е скринингът, когато все още нямаме онкологично заболяване. Скрининг за една жена означава активно да отиде да се изследва, като си направи цитонамазка (или течна биопсия) и се тества за наличие на папилома вирус. Целта е, ако се установи наличие на HPV или на предракови изменения, да бъде приложено необходимото лечение, за да не се стигне изобщо до развитие на онкологично заболяване.  
Съществува добре известна и използвана в цял свят програма както за ваксиниране, така и за скрининг. Скрининговата програма е утвърдена и валидирана от СЗО. При нея се правят тестове за всички най-канцерогенни 14 папиломни вируси. Това се прави чрез PCR, при който се търси ДНК на вируса. По тази програма скринингът в целия свят се изпълнява стандартизирано, по един и същи начин. 

 – Къде в България може да се тестваш за наличие на HPV?


В България има много лаборатории, които правят това изследване, даже са повече, отколкото е необходимо. Тестове за HPV се правят във всички големи болници, в които има лаборатории. 

 – Ако тестът установи, че има инфекция с HPV, който още не е предизвикал раково заболяване, има ли начин вирусът да се изчисти от организма?


Да, разбира се. Трябва да се отиде на гинеколог, УНГ-специалист или пък на кожен лекар, защото с HPV е свързан не само ракът на шийката на матката, а също рак на вулвата, на пениса, на ануса, на орофарингса, също може да се появят различни кожни образувания (брадавици), които съответният специалист да види и да прецени как да се действа. Има начин да се направи интервенция на тази находка, за да не се стига въобще до развитие на рак. Например, ако се открие канцерогенен папиломен вирус на жена, се прави колпоскопско изследване на маточната шийка. Ако там се открият предракови изменения, се прави конизация и предраковите клетки се отстраняват. След тази процедура жената няма да развие рак на маточната шийка, но тази процедура не отменя следващия скрининг.

 – Ако човек веднъж е бил инфектиран от HPV, но папилома вирусът е изчистен, а предраковите изменения на маточната шийка са премахнати, има ли полза този човек да се ваксинира?


Да, има полза да се ваксинира. Въпреки че вече се е преборил с един тип HPV, може да се зарази с друг тип папиломен вирус. Най-канцерогенните са 14 типа и не може да се инфектираш с всичките едновременно. Възможно е обаче след един да дойде друг. Нещо повече, възможно е да имате два или три типа HPV едновременно. Тези случаи не са чести, но и такива сме виждали. Затова има смисъл всеки човек да си постави деветвалентната ваксина с HPV. Тя има много широко предпазно действие.

 – Какво представлява новата 9-валентна ваксина срещу HPV? Какви са предимствата ѝ в сравнение със старата? 


Най-голямото предимство на ваксината е, че предпазва от 9 типа HPV и така е практически всесилна срещу папиломните вируси. Съвсем в началото на HPV профилактиката имаше една двувалентна ваксина, след това започна да се използва четиривалентна. Те предпазваха само срещу типове HPV, които предизвикват основно рак на шийката на матката. Сега във ваксината са включени и останалите типове HPV, които предизвикват други видове рак, които вече изброих и които засягат не само жените, но и мъжете. 

 – Какво трябва да се промени в здравеопазването, за да стане наистина действаща Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка? 


Първо, тази програма трябва да се популяризира. Второ, трябва не просто да се каже „Идете и се ваксинирайте“, а да се обясни нашироко каква е ползата от ваксината. Хората трябва да знаят, че ракът на маточната шийка е четвъртото по честота и по смъртност раково заболяване при жените, и че има начин това заболяване да се избегне. И този начин за предпазване от рак е ваксинирането срещу HPV. Така си спестяваш заболяване, лечение и всички свързани с това страдания. Какъв по-силен аргумент в полза на ваксинирането?!
Много добре знам, че някои хора имат резерви към ваксините. Според мене те просто не знаят плюсовете от това да се ваксинираш. Наистина ефектът от ваксината срещу HPV не идва веднага и ще се докаже късно през живота на човека. Това не е противогрипна ваксина, чийто ефект ще се види още през този грипен сезон, като не се разболееш от грип. Ваксината срещу HPV е гарант за бъдеще без няколко вида онкологични заболявания, дълготрайно предварително планиране на живот в здраве. 


 – Как може да се осъвремени самата програма за първична профилактика?


Програмата ще се осъвремени стъпка по стъпка. Преди всичко трябва да обърнем внимание и обучим хората, които ще правят самото ваксиниране. Това са общопрактикуващите лекари, а също и гинеколозите – много често хората се допитват до тях, защото свързват HPV преди всичко с рака на шийката на матката.  
Другата важна задача е сериозна работа с родителите. И с учениците, разбира се, но с родителите особено. Защото целевата група за ваксиниране по Програмата, за която ваксината срещу HPV се реимбурсира напълно, са момичета от 10 до 13 години. А за тези деца важните решения за живота им се вземат от родителите. 
Разбира се, трябва да се работи и с родителите на момчетата, да им се обясни, че и мъжкият пол е засегнат от ракови заболявания, свързани с HPV. Вирусът не различава момчета и момичета. Момчетата няма как да се разболеят от рак на маточната шийка, но може да развият рак на пениса, на ануса, на гърлото, кожни образувания. Даже при тежка пневмония, макар и рядко, причинителят е HPV. 

Източник Puls.bg

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ