Рисковите фактори за развитие на рак на дебелото черво са многобройни и обикновено действат комплексно. Етиологията (първопричината) за поява на злокачественото ново образувание все още не е напълно изяснена.
Най-често като виновници за болестта се обсъждат следните фактори:
- Наследственост: генетичната предразположеност към поява на злокачествен процес в организма е рисков фактор, който не може да бъде коригиран, но при намаляване на въздействието на другите рискови фактори може да се въздейства върху него. При наличие на близък родственик с рак на дебелото черво или фамилна аденоматозна полипоза (синдром, който се характеризира с формирането на хиляди полипи по дебелото черво и ректума) се препоръчват редовни профилактични изследвания на останалите членове на фамилията
- Генетични фактори и мутации: това са промени, настъпващи в организма, които при създаването на благоприятни условия и среда, могат да станат причина за появата на рак на дебелото черво
- Възраст: с напредване на възрастта нараства рискът от поява на рак на дебелото черво, като най-засегната е възрастовата група между 40 и 60 години, поради което последните не бива да пропускат ежегодните профилактични изследвания
- Хранене: диетата, хранителните навици и хранителната култура като цяло оказват голямо влияние върху риска за поява на неоплазма, засягаща храносмилателната система. Ежедневното меню на модерния човек, забързан в своите ангажименти и задачи, обикновено включва полуфабрикати, тестени изделия, захарни и сладкарски изкушения, прекомерна консумация на червено месо, субпродукти, консервирани храни (или като цяло, храни, съдържащи предимно консерванти, оцветители, ароматизатори, стабилизатори, бързи въглехидрати). Същевременно храненето е бедно на пресни, сезонни плодове и зеленчуци, ядки, бобови култури (или храни, богати на витамини, минерали, фибри, есенциални киселини, биофлавоноиди, антиоксиданти и други). Все повече проучвания в областта доказват неразривната връзка между диетата, бедна на фибри и антиоксиданти, и появата на колоректален карцином
- Вредни навици: често преяждане, целодневно гладуване, последвано от прием на голямо количество разнородни храни, консумация на недопечено червено месо, системна консумация на алкохол, тютюнопушене, прием на наркотични и други забранени субстанции
- Метаболитни и ендокринни нарушения: съществува известна връзка между хормоналния баланс в организма, поддържането на оптимално за възрастта тегло и риска от поява на неоплазма на дебелото черво. Пациентите със захарен диабет, увреждания на щитовидната жлеза, наднормено тегло или затлъстяване са изложени на по-висок риск
- Наличие на полипи по хода на дебелото черво: най-често се касае за аденоми по хода на дебелото черво, които, ако не бъдат отстранени, крият риск в дългосрочен план от малигнено израждане и развитие на карцином
Наличие на заболявания, засягащи храносмилателната система.
Като рискови за развитие на рак на дебелото черво заболявания се считат болестта на Крон (болест на Crohn) и улцерозният колит, като значение има локализацията на болестните процеси и давността на заболяването.
Рискът нараства значително след средно седем години и се увеличава с десет процента за всеки десет години, достигайки 30 процента 25 години след началото на заболяването)