Рисковите фактори за развитие на рак на дебелото черво са многобройни и обикновено действат комплексно. Етиологията (първопричината) за поява на злокачественото ново образувание все още не е напълно изяснена.
Най-често като виновници за болестта се обсъждат следните фактори:
Наследственост: генетичната предразположеност към поява на злокачествен процес в организма е рисков фактор, който не може да бъде коригиран, но при намаляване на въздействието на другите рискови фактори може да се въздейства върху него. При наличие на близък родственик с рак на дебелото черво или фамилна аденоматозна полипоза (синдром, който се характеризира с формирането на хиляди полипи по дебелото черво и ректума) се препоръчват редовни профилактични изследвания на останалите членове на фамилията
Генетични фактори и мутации: това са промени, настъпващи в организма, които при създаването на благоприятни условия и среда, могат да станат причина за появата на рак на дебелото черво
Възраст: с напредване на възрастта нараства рискът от поява на рак на дебелото черво, като най-засегната е възрастовата група между 40 и 60 години, поради което последните не бива да пропускат ежегодните профилактични изследвания
Хранене: диетата, хранителните навици и хранителната култура като цяло оказват голямо влияние върху риска за поява на неоплазма, засягаща храносмилателната система. Ежедневното меню на модерния човек, забързан в своите ангажименти и задачи, обикновено включва полуфабрикати, тестени изделия, захарни и сладкарски изкушения, прекомерна консумация на червено месо, субпродукти, консервирани храни (или като цяло, храни, съдържащи предимно консерванти, оцветители, ароматизатори, стабилизатори, бързи въглехидрати). Същевременно храненето е бедно на пресни, сезонни плодове и зеленчуци, ядки, бобови култури (или храни, богати на витамини, минерали, фибри, есенциални киселини, биофлавоноиди, антиоксиданти и други). Все повече проучвания в областта доказват неразривната връзка между диетата, бедна на фибри и антиоксиданти, и появата на колоректален карцином
Вредни навици: често преяждане, целодневно гладуване, последвано от прием на голямо количество разнородни храни, консумация на недопечено червено месо, системна консумация на алкохол, тютюнопушене, прием на наркотични и други забранени субстанции
Метаболитни и ендокринни нарушения: съществува известна връзка между хормоналния баланс в организма, поддържането на оптимално за възрастта тегло и риска от поява на неоплазма на дебелото черво. Пациентите със захарен диабет, увреждания на щитовидната жлеза, наднормено тегло или затлъстяване са изложени на по-висок риск
Наличие на полипи по хода на дебелото черво: най-често се касае за аденоми по хода на дебелото черво, които, ако не бъдат отстранени, крият риск в дългосрочен план от малигнено израждане и развитие на карцином
Наличие на заболявания, засягащи храносмилателната система.
Като рискови за развитие на рак на дебелото черво заболявания се считат болестта на Крон (болест на Crohn) и улцерозният колит, като значение има локализацията на болестните процеси и давността на заболяването.
Рискът нараства значително след средно седем години и се увеличава с десет процента за всеки десет години, достигайки 30 процента 25 години след началото на заболяването)
На този уебсайт се използват бисквитки. Някои от тях са необходими, докато други ни дават възможност да подобрим вашето потребителско изживяване на страницата.
Строго необходими
Винаги активен
Тези „бисквитки“ са зададени от нас и са необходими, за да можем сигурно да предоставим нашите услуги чрез уебсайта ни. Нашият уебсайт не може да работи правилно без такива „бисквитки“.
Опционални
Техническото съхранение или достъпът са необходими за легитимната цел да се съхраняват предпочитанията на потребителя.
Функционални
Техническото съхранение или достъп, които се използват изключително за статистически цели.Тези „бисквитки“ са зададени от нас и биват използвани с цел подобряването на функционалността на страниците на нашия уебсайт, например за провеждането на анализи, които ни позволяват да разберем как се използват страниците в нашия уебсайт и къде са необходими подобрения.
Маркетинг
Техническото съхранение или достъпът са необходими за създаване на потребителски профили за изпращане на реклами или за проследяване на потребителя на даден уебсайт или на няколко уебсайта за подобни маркетингови цели.