Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Здравни експерти се събират, за да победят рака

Регионът на Централна Европа и Балтика изостава от Западна Европа по отношение на избора на лечение за онкологични заболявания

Братислава, 22 ноември 2023 г. — Ключови политици и здравни експерти се събраха в Прага на събитие тази седмица, за да се справят с регионалните различия в грижите за онкологичните заболявания и да дадат началото на първото глобално проучване за множествения миелом в страните от Централна Европа и Балтика (CEB), проведено от Economist Impact.

Събитието, организирано от глобалния интелектуален тръст GLOBSEC се основава на успеха на предишни инициативи и бележи значително продължение на ангажимента на GLOBSEC за насърчаване на сътрудничеството в здравеопазването. С мисията да се справи с предизвикателствата и възможностите в грижите за пациентите с онкологични заболявания, събитието се задълбочи в най-новите постижения и стратегии, очертани в Европейският план за борба с рака, със специален фокус върху множествения миелом и „пропастта в грижите“ между CEB и Западна Европа.

„Европейският план за борба с рака, за който Европейската комисия е отпуснала повече от 4 милиарда евро, има за цел да подобри качеството на грижите за пациентите с онкологични заболявания, да увеличи достъпа до иновативни лечения и да подпомогне разработването на нови терапии. Областта на рак на кръвта и множествения миелом специално могат да бъдат добър пример и иновативна пилотна област, за да поемем успешно целия проблем и да постигнем положителни резултати за сравнително кратко време“, коментира професор Роберт Бабела, заместник-ректор на Словашкия медицински университет.

„Докато разходите за здравеопазване като дял от БВП и на глава от населението остават значително по-ниски, отколкото в Западна Европа“, общите разходи за здравеопазване като дял от БВП остават по-ниски от средното за ЕС 27 от 9,9% през 2019 г.

Индексът на готовност за здравеопазване на GLOBSEC потвърждава тези данни, класирайки CEB сред по-широката група на ЕС, Норвегия и Великобритания по-обща готовност. С представянето на този актуализиран индекс „GLOBSEC има за цел да допринесе за продължаващите дискусии относно устойчивостта на здравеопазването и да насърчи съвместните усилия в борбата срещу рака“, разкри новите данни сътрудникът на GLOBSEC  Мартин Сматана.

В Европа повече от 50 900 души са били диагностицирани с множествен миелом през 2020 г. В CEB достъпът до нови лечения за миелом изостава от Западна Европа. Липсата на актуализирани специфични клинични насоки за управление на заболяването показва, че пациентите имат неоптимален избор за лечение.

Въпреки, че през последните две десетилетия са проведени повече от 3000 клинични проучвания за лечение на множествен миелом, само 6% от тях включват пациенти от Централна и Източна Европа. Неефективните процеси на регистрация на клинични изпитвания, липсата на обучена работна сила, липсата на достъп до стандартни терапии и разнородността в грижите са пречки за провеждането на клинични изпитвания в региона.

Освен това закъсненията в диагностиката са често срещани и по време на диагностицирането повече от половината пациенти имат по-тежки симптоми и усложнения (56% от пациентите в региона имат костно заболяване, докато 51% имат анемия), поставяйки още по-голяма тежест върху тях и здравната система .5

За да се идентифицират възможностите за преодоляване на празнината, през следващите шест месеца ще бъде проведено цялостно регионално проучване с независимото изследване, извършено от Economist Impact. Този голям аналитичен преглед ще предостави по-задълбочена представа за състоянието на болестта в региона. „За да се подобрят грижите за миелома и резултатите в региона, е необходимо основно преразглеждане на грижите за пациентите с онкологични заболявания, включително подобряване на достъпа до по-ранна диагностика, трансплантации на стволови клетки и иновативни терапии“, казва Джерард Дънливи, старши консултант в Economist Impact.

Гласът на пациентите с множествен миелом вече беше повдигнат в началото на тази година в документалния филм „Моят миелом: готов за предстоящите стъпки“ и продължава с аналитичния подход като призив към всички заинтересовани страни в здравеопазването.

Както каза Мира Армър, съосновател и главен изпълнителен директор на MijelomCRO, „Нашата мисия е да накараме всеки пациент в нашия регион да се чувства сигурен, правилно лекуван и с достъп до навременни и най-актуални грижи. Това ме движи всяка минута от работния ми ден. И съм сигурна, че можем да го постигнем. “

За повече информация тук.


At a turning point: Healthcare systems in Central and Eastern Europe; AmCham EU. December 2022. Available at: https://www.amchameu.eu/sites/default/files/publications/files/at_a_turning_point_healthcare_systems_in_central_and_eastern_europe_0.pdf

Cancer Today Population factsheets: Europe Region, Available at: https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/cancers/35-Multiple-myeloma-fact-sheet.pdf, last assessed on February 2023.

Coriu D, Dytfeld D, Niepel D, et al. Real‑world multiple myeloma management practice patterns and outcomes in selected Central and Eastern European countries. Pol Arch Intern Med. 2018 Sep 28;128(9):500-511.

4. Myeloma Patients Europe. Addressing access barriers to myeloma clinical trials in Central and Eastern Europe. November 2022. Available from: https://www.mpeurope.org/wp-content/uploads/2023/01/CEE-Access-report.pdf

5.. Coriu D, Dytfeld D, Niepel D, et al. Real‑world multiple myeloma management practice patterns and outcomes in selected Central and Eastern European countries. Pol Arch Intern Med. 2018 Sep 28;128(9):500-511.

Снимки автор: Silvie Heřmanská

На снимката от ляво: Roob Cook, Gerard Dunleavy, Gabor Mikala, Andrey Damjanov, Sandra Bašić Kinda, Tuba Atahan, Roman Hajek, Jelena Bila, Viera Hanulakova, Robert Babela, Andrea Letanovska, Sona Černikova

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ