Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Хемофилия | Обща информация

Какво представлява Хемофилията?Хемофилията е рядка наследствена болест, при която кръвта не се съсирва правилно. Това може да доведе до спонтанно кървене, както и до кървене след нараняване или операция. В здравия човек кръвта съдържа множество протеини, наречени фактори на съсирването, които подпомагат спирането на кървенето. Различните фактори на съсирването се обозначават с римските цифри от I до XIII. Хората с хемофилия не произвеждат достатъчно или изобщо един от тези основни фактори на съсирването – в частност – фактор VIII (Хемофилия А) или фактор IX (Хемофилия В). Съсирването на кръвта (коагулацията) е сложен процес, който може просто да бъде описан като падащ ред домино, като действието на един фактор на съсирването активира останалите в определен ред.
Факторите на съсирване VIII и IX са от съществено значение за образуването на кръвен съсирек. При хората с хемофилия липсват или се откриват намалени нива на фактор VIII или фактор IX. Това затруднява образуването и стабилизирането на кръвен съсирек, така че кървенето продължава за по-дълъг период от време. Хемофилия А е пет пъти по-често срещана от Хемофилия В, но признаците и симптомите са еднакви и за двата вида Хемофилия.

Тази информация не трябва да бъде използвана за поставяне на диагноза или лечение на здравословен проблем или заболяване. Същата не е предназначена да замести консултация с лекар. При нужда от съвет, моля консултирайте се с Вашия лекуващ лекар.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ