Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Д-р Райна Стоянова: Малнутрицията е основен проблем на хората с възпалителни чревни заболявания

С кулинарна демонстрация в столичния хотел „Kitchen 59“  пациенти, лекари и журналисти отбелязаха Световния ден на възпалителните чревни заболявания – 19 май. Събитието през 2022 г.  бе организирано от Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит (БАБКУК) и фармацевтичната компания Takeda. Тристепенно диетично меню, подходящо за хора с възпалителни чревни заболявания, приготвиха студентите от Кулинарната академия HRC с помощта на ендокринолога и диетолог д-р Райна Стоянова от клиниката по ендокринни и метаболитни заболявания на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и от новосъздадения частен медицински център с метаболитна насоченост „Реджина Лайф Клиник“. Разговаряме с д-р Стоянова за спецификите в храненето на пациентите с възпалителни чревни заболявания.

Д-р Стоянова, какъв е основният проблем в храненето на хората с възпалителни чревни заболявания?

Основният хранително-обусловен проблем при пациентите с възпалителни заболявания на гастроинтестиналния тракт е малнутрицията, тоест системното недохранване – от една страна, свързано с ограничения избор на достатъчно щадящи чревната лигавица храни, от друга, с нарушаване на процесите на храносмилане и абсорбция на хранителните вещества през чревната лигавица. Именно това е причината всеки пациент с възпалително чревно заболяване да бъде обстойно изследван за признаци на малнутриция, за да могат да се вземат своевременни мерки. След етапа на стадиране на заболяването и назначаване на терапия от лекуващия гастроентеролог е препоръчителна консултация със специалист по хранене, за да може да се направи адекватна оценка на хранителния статус на пациента, да се проследят нивата на важни и често недостатъчни витамини, като витамин Д, витамин В12 и др. От съществено значение е скринингът за анемичен синдром чрез изследване нивата на хемоглобина и желязото. Приемът на достатъчно белтъци и есенциални аминокиселини също може да се оцени и да се предприемат съответните диетни интервенции. Важно е да се знае, че превенцията е най-добрата защита от възникване на заболяване, с други думи – изграждането на пълноценен балансиран хранителен режим и приемът на специални медицински храни и хранителни добавки е от съществено значение, за да се предотврати настъпването, както и да се намали тежестта на системното недохранване.

Как би трябвало да се хранят хората, за да превентират възпалителните чревни заболявания?

В практическите препоръки на Европейската асоциация по парентерално и ентерално хранене (ESPEN ) за клиничното хранене при пациенти с възпалителни чревни заболявания е отделена специална част за превенция на заболяванията. Препоръките, свързани с намален риск за развитие на Болест на Крон или улцерозен колит, са: диета, богата на плодове и зеленчуци, както и на полиненаситени мастни киселини от групата на омега-3, които се съдържат в сьомгата и зехтина и са известни с антивъзпалителния си ефект. Препоръчва се също намален прием на полиненаситени мастни киселини от групата на омега-6, които се съдържат в слънчогледовото, лененото и други масла и са известни с функцията си да индуцират и поддържат възпалението в тялото. Терапията с пробиотици и по-специално Лактобацилус ройтери се препоръчва при пациентите с леко към средно тежко възпалително чревно заболяване, като трябва да се има предвид, че приемът на пробиотици не е уместен при активно заболяване.

Специализираните храни за орално приложение са първата стъпка при пациентите, при които е показано клинично хранене. Ако храненето през устата се оказва недостатъчно, тогава се преминава към ентерално хранене със специални за целта храни. Ентералните формули следва да се предпочитат пред паренетралните при тези пациенти, стига да не са противопоказани. Парентерално хранене при пациентите с болест на Крон или улцерозен колит се предприема, когато оралното или ентерално хранене са недостатъчни или невъзможни, когато е нарушен пасажът на чревното съдържимо или са настъпили други специфични усложнения на заболяването.

Как трябва да се хранят хората с възпалителни чревни заболявания?

Няма „диета за ВЧЗ“, която да бъде предписвана и да доведе до ремисия при пациентите с активно заболяване. Емпирично, всеки пациент намира своя начин на хранене. За някои това е палеолитната диета, други избягват глутен-сърдържащите храни, трети се чувстват добре чрез спазване на на така наречената LOW FODMAP диета.

Плодовете и зеленчуците често дразнят червата. Как тогава да ги приемат тези пациенти?

Варени, на пара или печени. Кулинарно обработени, плодовете и зеленчуците са по-лесни за храносмилане и усвояване. Фибрите, намиращи се в тях по този начин много по-лесно преминават и улесняват пасажа на стомашно-чревния тракт. Например един изпържен картоф е дразнещ за всеки, страдащ от стомашен дискомфорт, но варен или печен се приема добре от организма. Печените картофи се препоръчват при всички остри чревни състояния, защото храносмилателният процес е доста ограничен. Червеният картоф – бататът – става все по-популярен в България. Известен е с повишеното съдържание на калий – един от електролитите, който лесно се губи при диария.

Печената ябълка също се усвоява лесно, богата е на фибри, по-усвоими и лесно преминаващи през гастроинтестиналния тракт.  

Какви са протеиновите нужди на хората с ВЧЗ и как да си набавят качествен протеин?

Протеиновите нужди на пациентите с възпалителни чревни заболявания, особено в активната им фаза, са по-завишени – от 1,2 до 1,5 грама на килограм тегло. Разбира се, приемът на протеини може да се увеличи и чрез добавянето на специализирани орални храни. На пазара съществуват различни видове с различен вкус и аромат и те съществено улесняват белтъчния прием на пациентите с ВЧЗ. Много е важно протеините да бъдат пълноценни, тоест да съдържат есенциалните или незаменимите аминокиселини. Месото трябва да е крехко, рибата да е прясна и да бъде по-мазна. Кулинарната обработка също е важна. Рибата трябва да е на пара, печена, варена.Но в никакъв случай пържена. 

Автор: Портал на пациента

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ