Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Препоръки за хората с болест на Бехтерев

Пози за сън

Леглото трябва да бъде твърдо и да няма увисване. Ако матракът не е достатъчно  твърд като подложка може да се ползва рамка или дъска, която да се сложи между рамката на леглото и матрака.

Ако при пътуване с нощувка извън дома няма възможност да се спи на твърда повърхност е по-добре матракът да се свали от леглото , да се сложи на пода и да се спи така

В леглото е необходимо да се заема поза без свиване на тялото , т.е да се лежи  по гръб, настрани или по корем. Добре е през нощта да има няколко обръщания със смяна на позата. Препоръчва се 20 минути преди заспиване и 20 минути преди ставане сутрин да се лежи по корем.

Количеството на използвани възглавници трябва да е ограничено до създаване на равно положение за главата , без увисване на тила .Не бива да се ползват възглавници с клиновидна форма или такива с големи размери, които способстват за гръбначни изкривявания в гръдната област.

Поза при седене

Стойката и позата  при седене  оказват голямо влияние за формиране на осанката -особено когато на работното място , вкъщи или в колата ,прекарваме дълго време в седнало положение.

 Необходимо е да се полагат усилия да се седи в изправена , доколкото това е възможно. При  болест на Бехтерев  до  пълно срастване  на гръбнака не се стига често ,а   дори когато това е неизбежно в хода на заболяването  ,трябва своевременно да се полагат всякакви усилия , за да може при такова срастване  гръбнака да  запази вертикално положение.

 На работното място е нужно да се създадат подходящи условия, така че максимално да се предотврати привеждането напред. За тази цел може да се ползват поддържащи подложки, наклонена повърхност на бюрото и други, които могат да облекчат  и  намалят напрежението на шийните и гръбни мускули.

 За седене е добре да се ползва стол с равна, твърда повърхност, който позволява да се запази правилна стойка дори  и при по – продължително  седене . Ако се ползва  твърд стол седенето е по-безболезнено в сравнение с това  в меко кресло.

 При седене трябва да се избягват и столове , мебели със силно наклонени назад  повърхности и облегалки.

 В кино и театър при невъзможност да се разположи тялото удобно на седалката ,е препоръчително да се седи на предната й част .

 Особено е полезно седенето на гимнастическа топка , например пред телевизора, което позволява да има съвсем леко движение докато седим, с което допълнително се  тренират гръбните мускули.

Правила при избор на обувки

За предпочитане е носенето на ортопедични обувки.

Основните правила при избор на обувки са  те да бъдат :

 удобни , свободни, но не и хлабави

 с тъпо / широко бомбе

 в областта на напречния свод – да има около 0,5 см аванс в ширината и около 1 см в аванс за цялата дължина

 с гъвкава ,еластична, но твърда подметка и мек връх

 подметката да е с дебелина 2-3 см

 токът да е широк с височина 1,5-2,5 см , или 4 см максимално за жените

 със стабилна задна част

 токове- дебели, но и еластични , които да играят ролята на „амортисьори“ при ходене по твърда повърхност

 удобни обувки с връзки или каишки

 спортни обувки със солидна задна част

 наличие на стелка за поддържане на свода

 при деформации на ставите на стъпалото, плоскостъпие и други да се носят индивидуално изготвени ортопедични стелки

Не се препоръчва носене на тесни обувки, високи токчета, обувки тип балеринки и пантофки  с абсолютно равна подметка, както  чехли  /без задна част

Правила при шофиране

За  далечни пътувания конструкцията на автомобилната седалка е от особено голямо значение.

 Не всяка седалка серийно производство е подходяща за човек, който е с болест на Бехтерев затова при избор и покупка на автомобил обърнете внимание на седалката , както и на височината на кабината и ако се наложи да се направят приспособления спрямо индивидуалните нужди.

 При наклонена назад седалка помага възглавница  сложена зад гърба или зад кръста.

 Облегалката за глава на автомобила в нормално положение на седалката ,трябва да е на разстояние само на няколко сантиметра от главата. Ако вследствие на заболяването е налице гръбначно изкривяване и  разстоянието  е голямо , облегалката  е добре  да се приспособи ,  за да се намали това  разстоянието между нея и главата . Облегалката   трябва да  е от материал с  такава твърдост , че и при възможно най-голямо въздействие да бъде лесно компресиран.

 Ако вследствие на заболяването възможността за  въртеливи движения  в  областта на шията е ограничена за по-добра видимост  и  безопасност е най-добре да се използва дясното външно огледало. В този случай е препоръчително да имате едно огледало с голям размер, изпъкнало или заоблено, за да разширите зрителното поле, отколкото няколко малки.

 При пътуване на дълги разстояния болката и сковаността могат да предизвикат преждевременна умора, да понижат концентрацията затова е важно да се правят почивки със задължително излизане от колата и упражнения за раздвижване и разтягане.

Правила за повдигане и носене на предмети

 При повдигане и носене на предмети спазвайте следните правила:

Винаги предварително проверявайте теглото на предмета като се опитвате да го повдигнете от леко от единия край . Ако е твърде тежък, не го повдигайте.

Ако за вдигане на предмета са нужни два или повече човека ,то ръста им трябва да е приблизително еднакъв.

Вдигането на тежки предмети трябва да става с изправен гръб, присвити крака.

Вдигане на височина по-висока от тази на  раменете трябва да се избягва

При вдигане на ниво на кръста е добре да се раздели процеса на два етапа. Първо –приклякане и вдигане на предмета  с поставяне  на маса/стол , след това  изправяне ,леко свиване на краката в коленете и вдигане на предмета на нужната височина

При вдигане на предмети гръбнакът не трябва да се усуква

Предметите да се държат близко до тялото, тежестта да пада на предмишниите

По възможност бутайте ли влачете предметите вместо да ги вдигате

Използвайте пазарска чанта / куфар на колелца или такава , която се носи на рамо , прехвърлена диагонално

Носете повече от една чанта, разпределяйте покупките равномерно и ги носете в две ръце

По възможност не носете повече от 3 кг

Правилото за носене на тежести е – раменете изправени, гръбнакът също изправен, без навеждане напред

Правила при спортуване

Не всички видове физически упражнения и спорт  са подходящи за пациенти с болест на Бехтерев.

Страдащите от заболяването могат да практикуват плуване, гребане , Nordic walking (известно още като ски ходене, ходене с щеки или фитнес ходене), колоездене.

Аеробните упражнения  също  са  полезни тъй като е едновременно се развиват издържливост , тренират сецсърдечно-съдовата и дихателната системи.

Плуването е най-добре да бъде в стил кроул , при температура на водата не по-ниска от 26-28 С , 2-3 пъти седмично.

Колоезденето е противопоказно при наличие на анкилоза , придружена с болка. Желателно е да се редуват колоездене и ходене , за да се избягва дългото пребиваване в статична поза.

Височината на кормилото и седалката трябва да позволяват стойка с изправен гръб. Колелото трябва да бъде с двойно окачване и добри амортисьори.

Упражнения  и Лечебна гимнастика при болест на Бехтерев

Сред немедикаментозните методи на лечение на болестта на Бехтерев едно от водещите места заемат регулярните физически упражнения. Те трябва да се правят редовно , като следва да се отбележи ,че ефективността им под ръководството на инструктор в група е по – голяма отколкото , ако се правят в домашни условия. Редовните занимания подобряват протичането на заболяването и общото състояние.

Основните задачи на лечебната гимнастика са следните :

увеличаване на обема на движения във всички дялове на гръбнака и таза

увеличаване на обема на движение на гръдния кош при вдишване и издишване

подобряване на силата на мускулите

гъвкавост

подобряване на координацията на движенията

подобряване на емоционалното състояние

формиране на устойчива мотивация за редовно и осъзнато правене на упражнения

Упражненията трябва да се правят постоянно без оглед наличие или отсъствие на болка.

Правилното им изпълнение води до намаляване на болка.

Пациентите с болест на Бехтерев трябва да знаят , че физическите упражнения са много важен инструмент в борбата срещу прогресирането на болестта, с разрушаването на ставите и образуването на анкилози.

Видовете упражнения подходящи за пациенти с болест на Бехтерев са :

Аеробни упражнения – всички видове физически упражнения с относително ниска интензивност , при което кислородът се ползва като основен източник на енергия за поддържане на мускулна дейност – ходене, плуване, танци и др/ . Тренират активно сърдечно съдовата и дихателна системи

Динамични и силови упражнения / занятия в зала с дъмбели и други тежести/

Изключва се натоварване на гръбначния стълб с присядане и наклони с тежести.

Упражнения , развиващи гъвкавост и разтягане –в това число пилатес и йога

Комплексът от упражнения следва да включва:

1️⃣  Сутрешна гимнастика – най-важния елемент в ежедневния двигателен режим, тъй като отстранява сутрешната скованост и възстановява обема на движенията.

2️⃣ През деня – мини занимания „петминутки“ за раздвижване и разтягане.

3️⃣ Един път на ден основна тренировка – силови, аеробни или упражнения за увеличаване на гъвкавостта.

За да имат упражненията лечебен ефект е необходимо да се изпълняват технически правилно , с концетрация и внимание към работата на мускулите, преместването на тялото и координацията на движенията. Лечебният ефект може да се очаква след 2-3 месеца постоянни занимания, затова следва да се проявява постоянство.

#болест_на_Бехтерев
#ankylosing_spondylitis

Превод: Х. Банкова

Източник: Организация на пациентите с ревматологични заболявания

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ