Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Ревматоиден артрит | Обща информация

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, при което имунната система на организма погрешно атакува ставите. Това създава възпаление, което води до подуване, скованост и болка в и около ставите. Ставите могат да станат хлабави, нестабилни, болезнени и да изгубят подвижността си. Възпалението при ревматоидния артрит може да причини перманентно разрушаване на хрущяла, костите и сухожилията, което води до деформация на ставите. Видът на ставните поражения невинаги зависи от степента на болка, оток или скованост, които се появяват в ставите.
За съжаление, възпалението на ставите е необратим процес и тъй като може да се появи в ранна фаза, лекарите препоръчват навременна диагностика и агресивно лечение за контролиране на ревматоидния артрит.

Състоянието се среща между два и три пъти по-често при жените. Болестта може да започне на всяка възраст и дори да засегне деца (ювенилен идиопатичен артрит), но най-често се отключва след 40-годишна възраст и преди 60-годишна възраст. Въпреки, че не е често, в някои семейства могат да бъдат засегнати няколко членове, което предполага генетичен произход на заболяването. Причината за поява на ревматоиден артрит не е известна. Рискови фактори за развитие на заболяването са генетика, тютюнопушене, инфекции, излагане за дълго време на действието на химикали.

Ревматоидният артрит най-често засяга ставите на ръцете и краката симетрично. Той е хронично състояние, характеризиращо се с периоди на обостряне, през които симптомите се влошават. Тези периоди могат да бъдат трудно предсказуеми, но с лечение е възможно да се намали честотата им и да се предотврати дълготрайно увреждане на ставите.

Някои хора с ревматоиден артрит изпитват проблеми и в други части на тялото или по-генерализирани симптоми, като умора и загуба на тегло. Състоянието може да увреди много различни системи на тялото, включително кожата, очите, белите дробове, сърдечно-съдовата система.

Няма лечение за ревматоидния артрит. Терапевтичните подходи са насочени към намаляване на възпалението и подобряване на симптоматиката, предотвратяване или забавяне на прогресията на заболяването и увреждането на ставите.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ