Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Д-р София Ангелова: Няма безвредно пушене

8 милиона годишно губят живота си от тютюнопушене

Вейповете съдържат опасно психоактивно вещество

Д-р София Ангелова е специалист по белодробни болести, вътрешни болести, иглотерапия и лазерпунктура, които използва при пациенти, които желаят да се откажат от тютюнопушене, с наднормено тегло, болков синдром и белодробни заболявания. Ръководи кабинет за борба с тютюнопушенето и лечение на последиците от него. През 2014 г. защитава дисертация на тема: „Влияние на факторите на тютюнопушенето върху здравето на пушачите и нови методи за лечение на никотинизма” и издава книгата „Наръчник на пушача“. Тютюнопушенето е известно като водещ фактор за белодробните заболявания. По повод Световния ден на белия дроб – 25 септември – разговаряме с д-р Ангелова за вредата от тютюнопушенето във всичките й аспекти.

Д-р Ангелова, Как вредят цигарите на човешкия организъм?

Тютюнопушенето е водещ фактор за над 25 заболявания, но най-вече за белодробните, защото белият дроб е в най-близка връзка с околната среда. Непрекъснато вдишваме различни токсични вещества от мръсния въздух, но за чистотата на въздуха сме отговорни както самите ние, така и институциите и цялото общество, докато за пушенето сме отговорни единствено и само ние. Белият дроб има свои защитни механизми. Един от тях е мукоцилиарният апарат – ресничестият епител на дихателни пътища. Ресничките са част от ресничестите клетки, които са покрити със слуз, върху която полепват инхалираните вируси, бактерии, токсини, фини прахови частици, които ние неволно вдишваме. Тези реснички извършват 1000 – 1500 удара в минута, в резултат на което слузта се придвижва до устната кухина и се изхвърля като храчка. Така белият дроб се предпазва от токсините. Но в редица клинични проучвания се доказва, че ежедневното инхалиране на тютюнев дим парализира ресничките, в резултат на което дихателните пътища се превръщат в „гола тръба“, през която достигат до малките дихателни пътища редица вредни вещества, които благоприятстват развитието на различни заболявания на белия дроб.

Какви точно заболявания възникват вследствие тютюнопушене?

Няма орган, който да е пощаден от тютюневия дим – от космите на главата със тютюневата алопеция до палците на краката с отпадналите некротични участъци на крайните фаланги на пръстите при болестта на Бюргер.

Наскоро имах пациент – мъж на 37 г. с емфизем, потвърден чрез компютърна томография. Поводът за консултация е преживян пневмоторакс (навлизане на въздух в плевралното пространство, което протича със силна болка и задух). В такива случаи изследваме един ензим (алфа1 антитрипсин), който  неутрализира свободните радикали в организма и предпазва от емфизем. Този показател се оказа в норма и остана вторият фактор, който може да доведе до емфизем – тютюнопушенето. Този пациент пуши от 13-годишна възраст. Така че тютюнопушенето е водеща причина за развитие на емфизем в млада възраст и последващи пневмоторакси.

Имах друг пациент, също млад мъж на 38 години, с експозиция на тютютнев дим 20 пакетогодини, който преживя три пневмоторакса, но не спираше цигарите. Наложи се оперативна интервенция на белия дроб за изрязване на емфиземните були. Той се стресира и спря да пуши и чак тогава се успокои! Затова моето послание към младите хора е да пазят своето здраве, като не пропушват, защото чувствителността на организма към тютюневия дим е различна при различните пушачи, но все още не е открит апарат, който да може предварително да измерва тази чувствителност. Затова в т. 8 на Конвенцията за контрол на тютюна е отбелязано „няма пределнодопустими концентрации за токсичните вещества в тютюневия дим“. И кратковременното пушене може да предизвика заболяване!

Обикновено, когато говоря на децата за вредата от тютюнопушенето, не им говоря за болести, защото знам, че болестите за тях са „мит“, а за проблеми с кожата, защото децата искат да бъдат красиви! Тютюневият дим влияе на гена ММР1, който е отговорен за колагена. При пушачите колагенът се разрушава много по-рано и се появяват бръчки. Японският дерматологичен институт доказва, че една пушачка на 45 години има толкова бръчки, колкото непушачка на 65 г., или тютюнът състарява кожата с 20 години! Искам да се обърна към младите жени: дори най-скъпата козметика не може да спре това състаряване, ако продължават да пушат! Освен това тютюневият дим уврежда венците и зъбите и разрушава красивата усмивка! Установено е, че горящият край на цигарата е с температура 684 градуса. Ако навън е минус 15 градуса и излезете да пушите, от температурната разлика емайлът на зъбите ще се напука. В тези пукнатини се създават благоприятни условия да се развият бактерии, които водят до кариеси, периодонтити и пародонтоза, дори с опадане на зъбите. Затова дружеството по пародонтология в САЩ алармира, че тези заболявания се срещат три пъти по-често при пушачите!

В клиничната си практика съм срещала пациент с карцином на езика, пушещ по две кутии дневно. Но най-уязвим от тютюневия дим е белият дроб. Тютюневият дим предизвиква редица белодробни заболявания, от които най-често срещана при пушачите е хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ). Или това са две едновременно протичащи заболявания – хроничен бронхит и белодробен емфизем, които протичат с необратимо запушване на дихателните пътища от слуз, бронхоспазъм и удебелена и деформирана лигавица от хроничния възпалителен процес. Това е заболяване с голяма социална значимост, защото води до инвалидизиране на пациентите поради недостиг на въздух. Спирането на тютюнопушенето и инхалаторните медикаменти забавят значително този процес!

Има ли връзка тежестта на симптоматиката при астма с тютюнопушенето?

Има доста пациенти с астма, които пушат, и за съжаление така влошават своето състояние. И ХОББ, и астма са обструктивни заболявания на белия дроб, но разликата е във вида на обструкцията (запушването). При ХОББ това запушване е необратимо, докато при астмата е обратимо. Например, ако пациентът получи астматичен пристъп, след два часа, вследствие на медикамент или спонтанно, може да си възстанови проходимостта на дихателните пътища, докато това не може да се случи при ХОББ, защото са настъпили трайни увреждания на лигавицата на дихателните пътища. Важно е да отбележим, че при редовно инхалиране на тютюнев дим от пациент с астма и ХОББ, трудно се постига контрол и на двете заболявания. Защото е доказано в клинични проучвания, че тютюневият дим потиска ефекта на тези лекарства и най-вече на инхалаторните кортикостероиди, които са водещи в лечението на астмата. Ще дам пример от моята клинична практика. Майка на дете с астма негодуваше, че детето й приема редовно медикаментите, назначени от лекуващия педиатър, но боледува често и дори влиза в болница. И когато попитах при какви условия живее детето, се оказа се, че майката, бащата и бабата пушат в къщи. Нали си представяте на какво силно въздействие на тютюнев дим е подложено това дете! Това даде отговор на въпроса защо детето боледува толкова често.

Каква е тенденцията – увеличава ли се, или намалява тютюнопушенето по света и в България?

По последни данни на СЗО, пушачите са над 1 милиард. Всяка година 8 милиона души по света губят живота си, заради тютюнопушене, като 7 милиона от тях са активните пушачи, но за съжаление останалите 1 милион души са пасивни пушачи (които живеят и работят с пушачи и вдишват вторичен дим), като 650 000 от пасивните пушачи, загубили живота си, са деца. По статистика на Евробарометър от 2012 до 2017 г. в Европа има тенденция към намаляване броя на пушачите с около 2%. По данни на Националния статистически институт обаче в България от 2010 – 2019 г. потреблението на цигари средно на човек от домакинство е нараснало, особено през 2019 г. Страната ни е на едно от първите места по пушене. Смятам, че стресът и несигурността, в която живее българинът, е причината хората да „удавят“ тревогите си в тютюнев дим. По този начин те се успокояват вероятно. Най-тревожното в статистиката за България са децата, които пушат. В Здравния портал на Европа за 2018 г. се посочва, че момичетата на 15-16 години у нас са на първо място по тютюнопушене, а момчетата на същата възраст са на второ място след тези в Хърватия. А това са бъдещите родители, цвета на нацията, нашето бъдеще!

Тенденцията в света е към намаляване консумацията на конвенционалните цигари. Единствено в Средиземноморски и Африканския регион има задържане и леко покачване. Това обаче увеличи агресивната реклама на новите електронни тютюневи изделия. За съжаление, тези електронни и бездимни цигари много привличат младите хора. Последното голямо проучване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) показва, че електронни изделия се употребяват основно от млади хора на възраст 25 – 35 години, с превес на жените. Около 45% използват електронните изделия вкъщи, 37% – в заведенията. Освен това много млади хора пушат наргилета, а това не е безвреден начин на пушене, тъй като обемът на дима, който се поема е стократно по-голям от дима на конвенционалната цигара. Важно е да се знае, че няма безвредно пушене!

Има ли основания да се твърди, че електронните и бездимните цигари са по-малко вредни?

Категорично не. Безвредно пушене няма. Една част от анкетираните в проучването на НЦОЗА на въпроса защо пушат електронни или бездимни цигари отговаря, че те са модерни и атрактивни. Друга част отговарят, че са безвредни, а трети – че ще им помогнат да откажат цигарите. Не съм съгласна с нито едно от тези твърдения. С електронната цигара също се извършва действието пушене, с което се запазва условният рефлекс в мозъка. Известно е, че при пушачите е запазен сукателния рефлекс от кърмаческите години. Само когато се спре действието пушене, тогава рефлексът изчезва и цигарата няма да те вълнува. Но дори когато се смуче химикалка или солета, това съхранява рефлекса. Независими проучвания доказват, че електронните цигари не са помощно средство за отказване на цигарите.

Проучвания за бездимните цигари доказаха, че всички летливи органични вещества, които се съдържат в конвенционалната цигара, се съдържат и в бездимната. Но концентрацията им е по-ниска. Например никотинът е 84% в бездимната цигара. Но отново цитирам Конвенцията за контрол на тютюна – „няма пределно допустими концентрации на токсичните вещества в тютюневия дим“!

Последната мода от 2022 г. са вейпове със синтетично психоактивно вещество, което е аналог на тетрахидроканабинол, влияе на Централната нервна система и води при някои хора до загуба на краткосрочната памет, превъзбуденост, бъбривост, омаяност, тахикардия, падане на кръвното налягане, разширяване на зениците, чуство на страх, нарушена ориентация в пространството и слаба концентрация. Такъв човек зад волана може да предизвика пътнотранспортно произшествие. Ще припомня, че през 2018 г. в 48 щата на Америка в пълнителите на електронните цигари беше открит тетрахидроканабинол, който доведе до тежки токсични пневмонии, дистрес синдром и дихателна недостатъчност при 1080 души (поне толкова са докладвани). 80% от тях бяха под 35 години, а 16% бяха под 16 години. 28 от заболелите загубиха живота си. Обръщам внимание на тези случаи, защото вейповете с тетрахидроканабинол се продават по интернет и са достъпни за младите хора, а те дори не могат да си представят на каква опасност се излагат.

По Ваши наблюдения, увеличава ли се броят на желаещите да откажат цигарите?

В моята практика забелязвам, че когато сме активни, провеждаме кампании и припомняме на хората, че тютюнопушенето е вредно за тяхното здраве, веднага се увеличава броят на желаещите, които търсят помощ да откажат цигарите. Но в моменти на затишие, както стана по време на пандемията, намаля броят на желаещите да се разделят с този вреден навик. Така че това е послание и към нас, лекарите, да бъдем по-активни в мотивирането на хората да отказват цигарите.

Какво бихте посъветвали пушачите?

Обръщам се към пушачите с уважение и със желание да им помогна. Доказала съм го през годините с организиране на безплатни кампании за изследване на дишането, за да откриваме и лекуваме болестите навреме. Около 30% от преминалите в тези безплатни прегледи не знаеха, че имат съответното обструктивно заболяване на белия дроб, и веднага бяха насочени към пулмологични кабинети, където получиха необходимото лечение.

Никога не е късно да се откажат цигарите и винаги ще има полза от това! Много е важно човек да се мотивира. Но призовавам: Не чакайте да се разболеете, защото тогава вече може да е късно и трудно за лечение. Когато е отключена една хронична болест, просто трябва да свикнете да живеете с нея и да си я контролирате – редовно да приемате медикаменти, но без тютюнев дим!

Обръщението ми към младите хора е да не пропушват, защото след това не е лесно да се откажат. Тютюнопушенето е зависимост, която води до болестта никотинизъм с код S17 в 10-та ревизия на болестите. Никотинизъм е  психическо и поведенческо разстройство, свързано с употребата на тютюн.

Моето послание е: пазете здравето си – най-ценният ресурс, който притежаваме!

В кабинета ми на стената съм поставила една мисъл, която срещнах в интернет-пространството, но много ми хареса и считам, че е добро послание към пушачите: „Да спреш да пушиш, означава да бъдеш свободен! Да спреш да пушиш, означава да спреш да се унижаваш! Да спреш да пушиш, означава да се върнеш в детството, когато не те е вълнувала цигарата.“!

 

 

Източник: Портал на пациента