Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Предстои уебинар на тема: Съвети за пациенти с ритъмни нарушения

На 10 април ще се проведе уебинар на тема: Съвети за пациенти с ритъмни нарушения. Уебинарът е част от информационната кампания на Портал на пациента, посветена на предсърдното мъждене :“Успокой ритъма на сърцето „.

Д-р Гарвански ще отговаря на Вашите въпроси.

• Задавайте въпросите си предварително тук и на prcarebulgaria@gmail.com, както и по време на самия лайв.
Д-р Гарвански ще отговори на Вашите въпроси, без да се споменават имената ви.

Програма:
› 16:00- 16:10 Какво представляват ритъмните нарушения и какви хора засяга предсърдното мъждене?
› 16:10- 16:15 Какво представлява предсърдното мъждене и какво се случва със сърцето?
› 16:15- 16:20 Какво усещат пациентите с предсърдно мъждене?
› 16:20- 16:25 Предсърдното мъждене аритмия ли е?
› 16:25- 16:30 Какво е съвременното лечение?
› 16:30- 16:40 Какво представлява криоаблацията с балон катетър? Тази процедура решава ли окончателно проблема с предсърдното мъждене?
› 16:40- 17:00 Въпроси и отговори

Линк към уебинара: 

https://www.facebook.com/events/252196265913508/

ℹ️
👉 Какво представлява “Предсърдното мъждене”
👉 Какво е предсърдно мъждене и важността на лечението на предсърдното мъждене, можете да прочетете тук.
👉 Информационно видео за профилактика на предсърдно мъждене, можете да видите тук.

Лектор:
➡️ Д-р Искрен Гарвански е ръководител сектор Електрофизиология и кардиостимуация към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ. Част е от екипа на Клиниката по кардиология в болницата от 2014 г. Завършва медицина през 2013 г. в Медицински университет-София, придобива специалност по кардиология през 2018 г. Автор е на публикации в международни и български медицински списания.

За предсърдното мъждене:

➡️Предсърдното мъждене е нарушена сърдечна дейност и често ускорен сърдечен ритъм, което може да увеличи риска от инсулт, сърдечна недостатъчност и други сърдечни усложнения. Предсърдното мъждене е най-често срещаният вид сърдечна аритмия.

При предсърдно мъждене настъпва хаотична електрична стимулация на предсърдията, израз на която е и некоординираното съкращение на отделните мускулни фибрили и в крайна сметка – невъзможност за качествено съкращение на цялото предсърдие, а само трептене и то с много висока честота от порядъка на над 500 съкращения в минута.

Симптомите на предсърдно мъждене често включват сърцебиене, задух и слабост.

Състоянието може да бъде временно или постоянно – епизоди на предсърдно мъждене могат да се появяват и да изчезнат или да се развие предсърдно мъждене, което не отшумява и може да изисква лечение. Въпреки, че самото предсърдно мъждене обикновено не е животозастрашаващо, това е сериозно медицинско състояние, което понякога изисква спешно лечение. Най-често се среща при хора над 65-годишна възраст. Но с подходяща медицинска помощ хората с предсърдно мъждене могат да водят нормален, активен живот.
Основна грижа при предсърдното мъждене е рискът от образуване на кръвни съсиреци в предсърдията на сърцето. Тези кръвни съсиреци, образуващи се в сърцето, могат да циркулират до други органи и да доведат до блокиран приток на кръв (исхемия).

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ