Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Радослав Панчев: След криоаблацията продължавам да карам колело

60-годишният Радослав Панчев е един от хилядите българи с аритмия на сърцето, предизвикана от предсърдно мъждене. Той води активен начин на живот, и недоумява за причината на своето заболяване, открито преди пет години. Днес вече Радослав е здрав благодарение на терапията криоаблация. Ето какво разказа той.

Г-н Панчев, какво почувствахте преди кардиолозите да ви открият предсърдното мъждене?

Стана изведнъж. Преди това нямах никакви оплаквания, примерно нищо не ме е задушавало, нямах проблем да се натоварвам физически. Преди пет години беше първият път, когато усетих, че имам проблем с ритъма на сърцето. Бях с неравномерен пулс и отидох на лекар 24 часа след това. Тогава бях на 55 години, сега съм на 60. Постъпих в кардиологично отделение за лечение. Лекарите бързо ми откриха проблема. Даваха ми лекарства, пускаха ми системи и за около два часа сърцето ми пак влезе в ритъм.

На излизане от болницата какво ви посъветваха лекарите?

Активно спортувам – колоездач съм, почти всеки ден изминавам между 40 и 50 км с колелото. Ловец съм и ходя много по време на лов. Не водя застоял начин на живот. Затова попитах лекарите може ли да продължа да се движа активно. И те ми отговориха, че мога отново да спортувам. И затова не се спрях.

Каква беше причината за аритмията?

Не можаха да ми кажат със сигурност. Не вярвам да е по наследство, защото баща ми вече е на 89 години и още се държи. Вярно, че има високо кръвно. Но за неговата възраст това не е учудващо.

Настъпиха ли след време при вас други епизоди на предсърдно мъждене?

Още два пъти ми се случиха и тогава мой приятел ме посъветва да отида в София при проф. Иво Петров в болница Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ. Проф. Петров ме прегледа и ме насочи към д-р Гарвански в отделението по електрофизиология и там ме излекуваха.

Какво беше лечението?

Още като ме прегледа проф. Петров, ми каза, че имат по-нов метод от катетърната аблация за лечение на предсърдно мъждене – криоаблацията, която действа със замразяване. Попита ме дали съм съгласен. Отговорих, че затова съм дошъл – да ме излекуват.

Как се чувствахте по време на криоаблацията?

Не се чувствах зле по време на интервенцията, въпреки че бях в съзнание постоянно. Казваха ми какво и как се прави. Понеже все пак имаше лека местна упойка, след като приключи действието й се почувствах малко замаян. След 3 – 4 часа всичко ми беше наред, като изключим притеснението от това, че съм в болница. До 17 ч. продължи интервенцията, после лежах до 22 ч. и тогава станах. На другия ден вече си ходех. А на третия ден ме изписаха. Направиха ми криоаблацията на 6 декември 2019 г., на Никулден. Петнадесет дни по-късно бях на контролен преглед. Преди два дни минах и на втори контролен преглед.

Какви са резултатите от контролните прегледи?

Правиха ми електрокардиограми, ехографско изследване, холтер за 24-часово проследяване на сърдечната дейност. Според лекарите „всичко е на шест”. Чувствам се нормално. Не съм спрял да спортувам. Даже и зимата си карах колелото. Чувствам се много по-млад, отколкото е нормално за възрастта ми. Между другото, много съм доволен от условията в клиниката в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ, и от лекарите. Специално мен ме пое д-р Маринов. Впоследствие разбрах, че моят лекуващ лекар е обявен за най-добър млад лекар за 2019 г.  

Автор: в-к Трета възраст, брой 13, 01-07.04.2020 г. , стр.8

Снимка: Fortune.com

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ