Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Репродуктивни проблеми | Обща информация

Оптималното функциониране на щитовидната и поддържането на баланс на произвежданите от нея хормони (тироксин и трийодтиронин) има ключова роля в нормалното протичане на менструалния цикъл при жените. Наличието на репродуктивни проблеми (трудно забременяване, спонтанни аборти, патологии по време на бременността и други) често се дължи на увреждане на щитовидната жлеза.
Влияние оказват редица фактори, които обикновено имат комплексно действие, съчетавайки увредена функционална активност на жлезата (хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм), стрес и хронична преумора, чести инфекции на половата система и други.

Състоянието може да се проявява само с наличието на репродуктивни нарушения, но са възможни и различни по тежест симптоми в зависимост от вида на увреждането на жлезата. Така например при хипофункция на жлезата е налице забавяне на цялостния метаболизъм и свързаните с него промени, докато при хиперфункция на жлезата – обратно, налице е ускорение на метаболитните процеси.

Поставянето на диагнозата се основава главно на резултатите, получени от лабораторните изследвания и образните методи на изследване (главно ултразвукова диагностика).

Лечението е насочено към отстраняване на наличните увреждания на щитовидната жлеза, като се прилага подходяща медикаментозна терапия, при необходимост се извършва хирургично лечение (парциална или тотална тиреоидектомия), допълнително се прилагат симптоматични средства и алтернативни методи на лечение.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ