Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Предсърдно мъждене | Лечение

Подходящото лечение при предсърдно мъждене зависи от давността на състоянието, тежестта на симптомите и основната причина за аритмията. Като цяло целите на лечението на предсърдно мъждене са:

 • нормализиране на сърдечния ритъм
 • предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци, което ще намали риска от инсулт
При някои хора специфично събитие или подлежащо състояние, като заболяване на щитовидната жлеза, може да предизвика предсърдно мъждене. Лечението на състоянието, причиняващо предсърдно мъждене, може да помогне за облекчаване на проблемите със сърдечния ритъм.

Ако симптомите са притеснителни или ако това е първият епизод на предсърдно мъждене, лекарят може да опита да възстанови ритъма.

 

Възстановяване на ритъма на сърцето

В идеалния случай, при лечение на предсърдно мъждене, сърдечната честота се връща в норма. За да коригира състоянието, лекарят  ще се опита да възстанови сърцето към правилния му ритъм (синусов ритъм), като използва процедура, наречена кардиоверсия, в зависимост от основната причина за предсърдно мъждене и давността й.

Кардиоверсията може да се извърши по два начина:

 

 • Електрическа кардиоверсия – в тази кратка процедура се подава електрически ток на сърцето. Електрошокът спира електрическата активност на сърцето за кратко. Целта е да се възстанови нормалният ритъм на сърцето. След електрическа кардиоверсия лекуващият лекар може да предпише антиаритмични лекарства, за да предотврати бъдещи епизоди на предсърдно мъждене.

 

 • Кардиоверсия с лекарства – тази форма на кардиоверсия използва лекарства, наречени антиаритмични средства, за да се възстанови нормалния синусов ритъм. В зависимост от сърдечното състояние лекарствата могат да бъдат прилагани интравенозно или перорално, за да се помогне за възстановяване на нормален сърдечен ритъм. Това често се случва в болницата с непрекъснато наблюдение на сърдечната честота. Ако сърдечният ритъм се върне в нормално състояние, лекуващият лекар обикновено предписва същото антиаритмично лекарство или подобно, за да се опита да предотврати повече епизоди на предсърдно мъждене.

Преди кардиоверсия може да бъде прилаган антикоагулант в продължение на няколко седмици, за да се намали риска от образуване на кръвни съсиреци и инсулт.

 

Лекарства за контрол на сърдечния ритъм

 • бета-блокери за понижаване на сърдечната честота
 • блокери на калциевите канали за отпускане на артериалните мускули и намаляване на сърдечната честота
 • блокери на натриеви или калиеви канали за контрол на сърдечния ритъм
 • дигиталисови глюкозиди за укрепване на сърдечните контракции

 

Като цяло целта на приема на лекарства при предсърдно мъждене е нормализиране на сърдечната честота и насърчаване на по-добро функциониране на сърцето като цяло. Антикоагулантите се прилагат с цел предотвратяване на образуване на възможни кръвни съсиреци в бъдеще, както и свързани усложнения като инфаркт и инсулт. В зависимост от състоянието лекарят може да предпише комбинация от лекарства.

 

Катетеризация и други хирургични процедури

 

Понякога кардиоверсията или лекарствата за контрол на предсърдното мъждене не са ефективни. В тези случаи може да се наложи хирургична процедура за унищожаване на областта на сърдечната тъкан, която причинява хаотичните електрически сигнали и за възстановяване на нормалния сърдечен ритъм. Има различни видове операции, които са насочени към подпомагане на сърдечния мускул за по-ефективно изпомпване на кръвта. Хирургичната намеса може също да помогне за предотвратяване на увреждане на сърцето. Видовете операции, които могат да се използват за лечение на предсърдно мъждене, са:

 • Катетърна аблация чрез катетри, въведени в тялото под рентгенов контрол и достигащи сърцето през кръвоносните съдове, се пропуска радиочестотна енергия или замразяване чрез криотерапия за елиминиране на участъци от сърдечна тъкан или електрическа изолация на пулмонарните вени, които причиняват бърза и неритмична сърдечна дейност. Сърдечната аблация може да коригира аритмията без нужда от лекарства или имплантируеми устройства. Повече за лечение на предсърдно мъждене с катетърна аблация можете да прочетете тук.

 

 • Операция Maze – този метод, при който се използва радиофреквентна аблация или криоаблация, се прилага в случаите, когато други лечения са били неуспешни. Процедурата има висока успеваемост, но предсърдното мъждене може да се появи отново.

 

 • Аблация на атриовентрикуларния възел – ако медикаментите и други форми на катетърна аблация са неефективни или причиняват странични ефекти, или не са опция на терапия, може да се използва аблация на AV възела. Процедурата унищожава малка площ от сърдечна тъкан, предотвратявайки анормална сигнализация. След това се имплантира пейсмейкър.

Хирургията е метод за лечение на предсърдно мъждене, но все пак лекарствата и промените в начина на живот се препоръчват като първи линии на лечение.

 

Промени в начина на живот

Въпреки че няма установена диета при предсърдно мъждене, се препоръчват храни, здравословни за сърцето.

Хранителният режим при това състояние ще включва повече растителни храни, като плодове и зеленчуци. Рибата също е добър източник на протеини, а съдържанието й на омега-3 мастни киселини я прави особено полезна за сърцето.

 

Има храни и вещества, които могат да влошат предсърдното мъждене. Те включват:

 • алкохол (особено прекалена употреба)
 • кофеин – кафе, чай и други източници на кофеин могат да затруднят работата на сърцето
 • грейпфрут, който може да намали ефективността на лекарствата за предсърдно мъждене
 • глутен, който може да увеличи възпалението, ако имате алергия или чувствителност
 • сол и наситени мазнини
 • храни, богати на витамин К, като тъмнолистни зеленчуци, тъй като е възможно взаимодействие с лекарствата за разреждане на кръвта

Диета при предсърдно мъждене е много подобна на всяка една здравословна за сърцето диета. Тя се фокусира върху богати на хранителни вещества храни, като същевременно избягва иритативни субстанции.

Освен диетичните промени, могат да се приемат някои добавки, жизненоважни за здравето на сърцето.

Препоръчва се консултация с лекуващия лекар преди употреба на допълнителни добавки, тъй като те могат да имат странични ефекти или да взаимодействат с лекарства.

 

Някои от добавките, използвани при предсърдно мъждене, включват:

 • магнезий
 • рибено масло
 • коензим Q10
 • таурин
 • глог

Други допълнителни лечебни подходи при предсърдно мъждене включват здравословни навици на живот, като упражнения и намаляване на стреса. Физическата активност е важна за здравето на сърцето. Упражнения с висока интензивност, като бягане, е възможно да не са подходящи за хора с предсърдно мъждене, но дейностите с умерена до по-ниска интензивност, като ходене, плуване и колоездене, могат да изгарят калории, да укрепят сърцето и да облекчат стреса.

Тъй като стресът може да повлияе и на здравето на сърцето, е изключително важно да се намали нивото му. Упражненията за дълбоко дишане, йога, любимо хоби могат да облекчат ежедневния стрес, да спомогнат за релаксация и за подобрено здраве на сърцето.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ