Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Псориатичен артрит | Рискови фактори

Между един и два на всеки пет души с псориазис развиват псориатичен артрит.
Обикновено се развива в рамките на 10 години от диагностицирането на псориазиса, въпреки че някои хора могат да изпитват проблеми със ставите, преди да забележат симптоми, засягащи тяхната кожа.

Подобно на псориазиса, се смята, че псориатичният артрит се появява в резултат реакция на имунната система, която погрешно атакува собствените здрави тъкани и клетки. Нетипичният имунен отговор предизвиква възпаление на ставите, както и свръхпроизводство на кожни клетки. Псориатичният артрит обикновено се появява при хора на възраст между 30 и 50 години, но може да започне още през детството. Мъжете и жените са изложени еднакво на риска от развитие на заболяването.

Въпреки това, не е ясно защо някои хора с псориазис развиват псориатичен артрит, а други не. Смята се, че значение имат както генетични, така и фактори на околната среда. Много хора с псориатичен артрит (около 40%) имат фамилна предразположеност за псориазис или псориатичен артрит. Учени са открили някои генетични маркери, които изглежда са свързани с псориатичен артрит. Травма или фактор на околната среда – като бактериална или вирусна инфекция, могат да предизвикат псориатичен артрит при хора с генетична обремененост.

 

Няколко фактора могат да увеличат риска от псориатичен артрит, включително:

  • Псориазис. Псориазисът е най-големият рисков фактор за развитие на псориатичен артрит. Хората, които имат псориатични плаки по ноктите, са особено предразположени да развият псориатичен артрит.
  • Фамилна анамнеза. Много хора с псориатичен артрит имат родител или брат / сестра със заболяването.
  • Възраст. Въпреки че псориатичен артрит може да се развие по всяка време, той се проявява най-често между 30 и 50 години.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ