Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Псориатичен артрит | Лечение

Основните цели на лечението при псориатичен артрит са облекчаване на симптомите, забавяне на прогресирането на състоянието и подобряване на качеството на живот. Повечето пациенти изпробват различни лекарства, някои от които лекуват и псориазис.Основните лекарства, използвани за лечение на псориатичен артрит, включват:

 

 • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)
 • Кортикостероиди
 • Модифициращи болестта антиревматични лекарства
 • Биологични терапии

Нестероидни противовъзпалителни средства

 • Първоначално лекарят може да предпише нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), за да прецени дали те помагат за облекчаване на болката и намаляване на възпалението.
 • Както всички лекарства, НСПВС могат да имат странични ефекти. Лекуващият лекар ще вземе предпазни мерки за намаляване на риска от такива, като предпише за възможно най-кратко време най-ниската доза, необходима за контролиране на симптомите.
 • Нежеланите реакции обикновено засягат стомашно-чревния тракт и могат да включват лошо храносмилане и стомашни язви. Медикамент, наречен инхибитор на протонната помпа, често се предписва заедно с НСПВС – спомага за защита на стомаха, като намалява количеството киселина, която произвежда.

При неефективност на НСПВС е възможно да бъдат предписани някои от лекарствата  изброени по-долу:


Кортикостероиди

Подобно на НСПВС, кортикостероидите могат да помогнат за намаляване на болката и подуването.

Ако пациентът има единична възпалена или подута става, лекарят може да инжектира лекарството директно в нея. Това ще осигури бързо облекчение с минимални странични ефекти и действието на лекарството може да продължи от няколко седмици до няколко месеца.

Кортикостероидите също така, могат да се приемат през устата или да се прилагат инжекционно при засягане на повече стави. Лекарите обикновено са предпазливи по отношение на лечение с кортикостероиди поради възможните странични ефекти при дългосрочна употреба. Важно е да се знае, че псориазът може да се обостри при спиране на употребата на кортикостероидите.


Модифициращи болестта антиревматични лекарства

Модифициращи болестта антиревматични лекарства могат да помогнат за облекчаване на симптомите, да забавят прогресията на псориатичния артрит и да предпазят ставите и другите тъкани от трайни увреждания.

Лефлуномид е първото лекарство, което се предписва за псориатичен артрит, въпреки че сулфасалазин или метотрексат могат да се считат за алтернативи.

Ефектът от медикаментите  модифициращи заболяването е възможно да се прояви след  няколко седмици или месеци – важно е да се продължава да се приема медикаментът, дори и да не се усеща ефект първоначално.


Биологична терапия

Биологичната терапия е по-нова форма на лечение за псориатичен артрит.
Може да бъде предложена биологична терапия, ако псориатичният артрит не се е повлиял от поне два различни вида модифициращи болестта антиревматични лекарства или пациентът не може да бъде лекуван с поне два различни вида модифициращи болестта антиревматични лекарства.

Биологичните лекарства пречат на определени химични вещества в кръвта, появили се в следствие на активирането на имунната система, да атакуват ставите.

Някои от биологичните лекарства са адалимумаб, инфликсимаб, етанерцепт, голимумаб, цертолизумаб и др.

Най-честият страничен ефект на биологичното лечение е зачервяване, подуване или болка в областта на кожата, където се инжектира лекарството, но тези реакции обикновено не са сериозни.

Въпреки това, биологичното лечение може понякога да причини други нежелани реакции, включително проблеми с черния дроб, бъбреците или броя кръвни клетки, както и повиши риска от развитие на инфекции.

Биологичната терапия обикновено се препоръчва за три месеца първоначално, за да се оцени дали помага. Ако е ефективна, лечението продължава. В противен случай лекарят може да предложи спиране на лекарството или замяна с алтернативно биологично лечение.


Допълнителни терапии

Няма достатъчно научни доказателства, които да посочват, че допълнителни терапии, като балнеотерапия, оказват ефект за лечение на псориатичния артрит.
Също така няма достатъчно доказателства, които да подкрепят приемането на каквито и да било хранителни добавки като лечение.


Но следването на определени препоръки може да помогне на хората с псориатичен артрит да повишат качеството си на живот:

 • Предпазване на ставите от напрягане, вдигане на тежки предмети, нараняване.
 • Поддържане на здравословно тегло – осигурява по-малко напрежение върху ставите, което води до намаляване на болката и увеличаване на енергията и подвижността.
 • Редовни физически упражнения – спомагат за поддържане на ставите гъвкави и мускулите силни. Упражненията, които са по-малко стресиращи за ставите, са колоездене, плуване и ходене.
 • Осигуряване на достатъчно почивка и релаксация.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ