Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Ревматоиден артрит | Лечение

Целите на лечението при ревматоиден артрит са:

  • Овладяване на възпалението
  • Облекчаване на симптомите
  • Предотвратяване на увреждането на стави и органи
  • Подобряване на общото състояние
  • Намаляване на дългосрочните увреждания

Първата стратегия е да се намали или спре възпалението възможно най-бързо – колкото по-рано, толкова по-добре. Целта е да се постигне ремисия, т.е. минимални или никакви признаци или симптоми на активно възпаление.

Медикаменти

Съществуват различни лекарства, използвани при лечението на ревматоиден артрит. Някои се използват главно за облекчаване на симптомите на ревматоиден артрит, а други за забавяне а на заболяването и за предотвратяване на структурните увреждания.


Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) се използват за облекчаване на болката, отока и възпалението на артрита. Понякога трябва да се изпробват няколко медикамента, за да се намери най-ефективният от тях. Най-честите странични ефекти на НСПВС са коремна болка, стомашно неразположение, язва и дори стомашно кървене. За да се намалят стомашно-чревните нежелани реакции, НСПВС обикновено се приемат с храна. Често се предписват допълнителни лекарства за предпазване на стомаха от язвените ефекти на НСПВС.


Кортикостероидите намаляват възпалението и болката и забавят прогресията на заболяването. Те могат да се приемат през устата или под формата на инжекции в ставите. Кортикостероидите са с по-силно и изразено действие от НСПВС за намаляване на възпалителния процес и спомагане за функционирането на ставите. Този вид лекарства се използват при тежки изяви на болестта за кратък период от време и при липса на ефективност от страна на НСПВС. Възможните странични ефекти на кортикостероидите са наддаване на тегло, изтъняване на костите и кожата, лесно образуване на синини, повишен риск от инфекции, подпухване на лицето.


Модифициращи болестта антиревматични лекарства могат да забавят прогресията на ревматоидния артрит и да спасят ставите и другите тъкани от трайни увреждания. Възможно е да отнеме седмици до месеци за проявяване на действието им. Тези медикаменти се приемат дългосрочно. При оптимална ефективност модифициращите болестта антиревматични лекарства могат да доведат до ремисия и да забавят влошаването на заболяването и ставната деформация.


Биологичната терапия е нов вид терапевтичен подход. Тези средства могат да бъдат насочени към части от имунната система, предизвикващи възпаление и причиняващи увреждане на ставите и тъканите. При пациенти на тази терапия симптоматика се подобрява значително и често бързо. Биологичното лечение също така предотвратява или забавя прогресивното ставно разрушаване и деформация.


Физикална и трудова терапия

Физиотерапевти и трудови терапевти могат да научат пациента на упражнения и похвати, които да му помогнат за запазване на гъвкавостта на ставите. Терапевтът може също да предложи нови начини за извършване на ежедневни задачи за улеснение на пациента.


Хирургия

Ако фармакологичната терапия не предотврати или забави ставните поражения, е възможно да бъде приложено и хирургично лечение.


Промени в начина на живот
Следването на определени препоръки може да помогне за подобряване на симптомите на ревматоидния артрит, поддържане на добро качество на живот и общото здравословно състояние:

  • Противовъзпалителна диета и здравословно хранене – въпреки че няма специфична диета за ревматоиден артрит, учените са идентифицирали някои храни, които са богати на антиоксиданти и могат да помогнат за контрола и намаляването на възпалението. Много от тях са част от така наречената средиземноморска диета, която набляга на рибата, зеленчуците, плодовете и зехтина. Някои краткосрочни проучвания са показали полезен ефект на омега-3 мастните киселини за ревматоидния артрит. Също така е важно да се премахнат или значително да се намалят обработените храни, както и полуфабрикатите, които подхранват възпалението.
  • Балансираща активност с почивка – почивката е важна, когато заболяването е обострено и ставите се усещат болезнени, подути или сковани. Почивката помага да се намалят възпалението и умората.
  • Физическа активност – физическите упражнения са толкова полезни за хората с ревматоиден артрит, че се считат за основна част от лечението.
  • Топлинна и студена терапия – топлинните процедури, като топла вана или термофор, имат добър ефект при сковани стави и уморени мускули. Студените компреси са много подходящи при остра болка.

Алтернативни терапии

Техники за релаксация, като дълбоко дишане, могат да помогнат за мускулна релаксация, намаляване на болката, стреса и умората. Изследванията показват, че масажът може да помогне за намаляване на болката при артрит, да подобри ставната функция и да облекчи стреса и безпокойството. Акупунктурата също би могла да бъде полезна.
Проучванията показват, че хранителни добавки, съдържащи с куркума и омега-3 рибено масло, могат да помогнат при болките от ревматоиден артрит и сутрешната скованост.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ