Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Хипертония | Диагностика (Генетика)

Само Вашият лекар може да Ви постави диагноза високо кръвно налягане.
Кръвното налягане се измерва чрез апарат, наречен сфигмоманометър. Апаратът за кръвно налягане се състои от въздушна помпа, манометър и гумен маншет. Инструментът измерва кръвното налягане в единици, наречени милиметри живачен стълб (mmHg). Ако Ви кажат, че кръвното Ви налягане е 120/80 mmHg, това означава, че имате систолно налягане от 120 mmHg и диастолно налягане от 80 mmHg.

Едно измерване на кръвното налягане не е достатъчно, за да се диагностицира хипертония. Стойностите му могат да се променят през деня или при посещението при лекар, тъй като пациентът е тревожен или стресиран.

Непосредственият прием на храна може също временно да повлияе на показанията на кръвното налягане. Тъй като определението за хипертония се дефинира като ” многократно повишено кръвно налягане”, лекарят ще трябва да оцени няколко показания за определен период от време.

Вашият лекар може да Ви посъветва да водите дневник за измерване на артериално Ви налягане за кратко време, за да проследи стойностите.

В някои редки случаи, ако кръвното налягане е изключително високо или има увреждания на органи, диагнозата може да се постави веднага, за да започне незабавно лечението.

Допълнителни изследвания за високо кръвно налягане

Във връзка с поставянето на правилна диагноза лекарят може да назначи следните изследвания:

  • Изследване на урина и кръв: Хипертонията може да се дължи на висок холестерол, високи нива на калий, кръвна захар, инфекция, неправилно функциониране на бъбреците и др. Протеините или кръвта в урината също може да са индикатор за увреждане на бъбреците.
  • Стрес тест: Обикновено се извършва чрез използване на неподвижно колело (велоергометър) или бягаща пътека. Стрес тестът оценява как сърдечно-съдовата система на организма отговаря на повишената физическа активност. Следи електрическата активност на сърцето, както и кръвното налягане на пациента по време на тренировка.
  • Електрокардиограма (ЕКГ): Изследва електрическата активност на сърцето. Това изследване се използва по-често при пациенти с висок риск от сърдечни проблеми, като хипертония и повишени нива на холестерола.
  • Холтер мониториране: Пациентът носи преносимо ЕКГ устройство, което е прикрепено с електроди към гърдите за около 24 часа.
  • Ехокардиограма: Устройството използва ултразвукови вълни, които показват сърцето в движение. Лекарят  може да открива проблеми, като удебеляване на сърдечната стена, дефектни сърдечни клапи, кръвни съсиреци и прекомерна течност около сърцето.