Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Хипертония | Рискови фактори

Сърцето е мускулест орган, който изпомпва кръвта в тялото.

Кръвта, която има ниски нива на кислород, се изпомпва към белите дробове, където се насища отново с кислород. Богатата на кислород кръв след това се изпомпва от сърцето към тялото, за да достави кислород на нашите мускули и клетки. Изпомпването на кръв създава налягане.

Причините за високо кръвно налягане се разделят на две категории:

 • Есенциална (първична) хипертония – няма установена причина
 • Вторична хипертония – има подлежаща причина

Въпреки, че няма открита причина за есенциалната хипертония, съществуват сериозни доказателства, които свързват някои рискови фактори с вероятността от развитие на заболяването.

Причините за възникване на хипертонията зависят от различни фактори, чиито комбинирани ефекти имат значение:

 • Висок прием на сол или чувствителност към сол: Това се случва при хора в напреднала възраст, такива с наднормено тегло (затлъстяване) или с бъбречни проблеми.
 • Затлъстяване и наднормено тегло: Както хората с наднормено тегло, така и тези със затлъстяване, е по-вероятно да развият високо кръвно налягане, в сравнение с хората с нормално тегло.

 • Генетично предразположение към високо кръвно налягане: Ако имате близки членове на семейството с хипертония, шансовете Ви за развитие на заболяването са значително по-високи. Хората, които имат един или двама родители с хипертония, са с около два пъти по-висока честота на високо кръвно налягане от общото население.
 • Възраст: Колкото по-възрастен сте, толкова е по-висок рискът от високо кръвно налягане.
 • Пол: Като цяло, високото кръвно налягане е по-често срещано при възрастни мъже, отколкото при възрастните жени. Въпреки това, след 60-годишна възраст мъжете и жените са еднакво податливи.
 • Физическа активност: Липсата на физически упражнения, както и заседналият начин на живот повишават риска от хипертония.
 • Тютюнопушене: Тютюнопушенето причинява стесняване на кръвоносните съдове, което води до по-високо кръвно налягане. Пушенето, също така, понижава съдържанието на кислород в кръвта, така че сърцето трябва да изпомпва по-бързо, за да компенсира, причинявайки повишаване на кръвното налягане.
 • Консумация на алкохол: Според проучвания хората, които консумират алкохол редовно, имат по-високо систолно кръвно налягане, отколкото тези, които не го правят. Медицински проучвания са установили, че нивата на систолното кръвно налягане е около 7 mmHg по-високо при хора, които приемат алкохол често, отколкото при хора, които не пият.
 • Хранителен режим с високо съдържание на мазнини: Много здравни специалисти казват, че диетата с високо съдържание на мазнини води до повишен риск от високо кръвно налягане. Повечето диетолози обаче подчертават, че проблемът не е в това колко мазнини се консумират, а по-скоро какъв вид мазнини.
 • Психически стрес: Различни проучвания предлагат убедителни доказателства, че психичният стрес, особено по-продължителния, може да окаже сериозно въздействие върху кръвното налягане.
 • Температура: Според проучване стойностите на систолното и диастолното кръвно налягане се различават значително през цялата година и в зависимост от стойностите на външната температура. Кръвното налягане е по-ниско, когато се затопли, и се повишава, когато става по-студено.
 • Диабет: Хората с диабет са изложени на по-висок риск от развитие на хипертония. При хората с диабет тип 1 високата кръвна захар е рисков фактор за инцидентна хипертония – ефективен и постоянен контрол на кръвната захар, с инсулин, намалява дългосрочния риск от развитие на заболяването. Пациентите с диабет тип 2 са изложени на риск от хипертония поради висока кръвна захар, както и други фактори, като наднорменото тегло и затлъстяването, определени медикаменти и някои сърдечно-съдови заболявания.