Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Остеопороза | Обща информация

Остеопорозата е състояние, характеризиращо се с намалена костна плътност, отслабена костна сила и крехки кости. Заболяването засяга структурата и здравината на костите и тъй като те стават по-слаби, има по-голям риск от фрактура по време на падане или дори при съвсем лек удар, особено в гръбначния стълб, тазобедрената става и китките.
В човешкото тялото костната тъкан непрекъснато се подновява и нова кост замества старата, увредена кост. Так нашият организъм поддържа костната си плътност.Плътността на костите достига пик в края на 20-те години от живота на човека.В края на третото десетилетие от живота костите започват да отслабват. С напредването на възрастта те започват да се разрушават по-бързо, отколкото се изграждат. Ако това се случи прекомерно, се получава остеопороза.
Остеопорозата може да засегне както мъжете, така и жените, но е най-вероятно да се появи при жени след менопаузата поради внезапното понижаване на нивото на хормона естроген, който обичайно предпазва от остеопороза. Тютюнопушенето и нездравословното хранене също повишават риска от остеопороза.

 

Често няма ясни външни симптоми, но отслабването на гръбначния стълб може да доведе до прегърбена поза и може да причини костни болки.

 

За диагностика се използва специално образно изследване на костна плътност (дензитометрия, денситометрия).

Лечението при остеопороза включва лекарства за предотвратяване или забавяне на загубата на костна маса, физически упражнения и корекции в диетата, включително допълнителен прием на калций, магнезий и витамин D.