Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Остеопороза | Рискови фактори

Костите са в постоянно състояние на обновяване. В млада възраст тялото формира по-бързо новата кост, отколкото се разрушава старата, и костната маса се увеличава. Повечето хора достигат максималната си костна маса през 20-те години от живота. С напредването на възрастта костната маса се губи по-бързо, отколкото се създава.
Вероятността за развитие на остеопороза зависи отчасти от това колко костна маса е постигната в младостта. Колкото по-висока е костната маса, толкова по-малко вероятно е да се развие остеопороза с напредването на възрастта.

Редица фактори могат да увеличат вероятността от развитие на остеопороза – включително възрастта, расата, начина на живот, както и придружаващи заболявания и лечения.

Някои рискови фактори за остеопорозата са без възможност за промяна:

  • Пол. Жените са с много по-голяма вероятност да развият остеопороза, отколкото мъжете.
  • Възраст. С напредването на възрастта рискът от остеопороза се повишава.
  • Раса. Най-голям риск от остеопороза има европеидната раса, както и хората от азиатски произход.
  • Генетика. Родител или сестра / брат с остеопороза увеличава вероятността от остеопороза, особено ако родителят е получил фрактура на тазобедрената става.
  • Хормонални промени. Понижените нива на половите хормони са с тенденция да отслабват костите. Намаляването на нивата на естроген при жени в менопаузата е един от основните фактори за развитие на остеопороза. При мъжете с напредване на възрастта тестостеронът постепенно се понижава. Свръхактивност на щитовидната жлеза и високи нива на щитовидни хормони също може да причини костна загуба.

Някои лоши навици, могат да увеличат риска от остеопороза:

  • Поднормено тегло. Хранителни разстройства, като анорексия или булимия невроза, силно ограниченият прием на храна и много ниско тегло отслабват костите при мъжете и жените.
  • Тютюнопушене. Точната роля, която тютюнът играе при остеопорозата, не е изяснена, но е установено, че употребата на тютюн допринася за слаби кости.
  • Прекомерен прием на алкохол. Редовната консумация на повече от две алкохолни напитки на ден увеличава риска от остеопороза.
  • Ниски нива или прием на калций, магнезий и витамин D заради диета, употребата на някои лекарства или намаленото абсорбиране в организма на тези елементи. Всичко това допринася за намаляване на костната плътност, ранна костна загуба и повишен риск от фрактури.
  • Обездвижване. Хората, които водят заседнал начин на живот, имат по-висок риск от остеопороза, отколкото тези, които са по-активни. Всяко тренировъчно упражнение и дейност, които насърчават баланса и добрата поза, са полезни за костите.

Здравословни проблеми и лекарства

Някои заболявания или медикаменти причиняват промени в нивата на хормоните и намаляват костната маса.

Състояния, които засягат хормоналните нива, включват хипертиреоидизъм, хиперпаратиреоидизъм и болестта на Кушинг.

Заболявания, които повишават риска от остеопороза, са хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак, хронично бъбречно заболяване, някои автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит, лупус и др.

Лекарства, които могат да увеличат възможността от развитие на остеопороза, включват кортикостероиди, антикоагуланти, някои антидепресанти, инхибитори на протеиновата помпа, тиазидни диуретици, ретиноиди, тиазолидиндиони, някои имуносупресиращи средства, някои химиотерапевтични средства, ароматазни инхибитори. Остеопорозата, причинена от кортикостероиди, е най-честият тип на остеопороза, индуцирана от лекарство.