Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Диабет тип 2 | Рискови фактори

Диабет тип 2 се развива, когато се появи резистентност към инсулина или когато панкреасът престане на произвежда достатъчно инсулин. Не е известна причината, но е установено, че генетиката и факторите на околната среда допринасят за това заболяване.
Панкреасът отделя инсулин в кръвния поток. Циркулиращият хормон позволява на глюкозата, основен източник на енергия за клетките, да навлезе в тях и по този начин инсулинът намалява количеството захар в кръвта.

При диабет тип 2 този процес е нарушен. Вместо да преминава в клетките, захарта се натрупва в кръвта. Тъй като нивата на кръвната захар нарастват, произвеждащите инсулин бета-клетки в панкреаса освобождават повече инсулин. С течение на времето тези клетки се увреждат и вече не могат да произвеждат достатъчно инсулин, за да задоволят нуждите на организма.

Някои фактори увеличават риска от развитие на това състояние:

  • Фамилна анамнеза. Рискът от диабет тип 2 е по-висок при близък роднина, който има заболяването.
  • Тегло. Наднорменото тегло е основен рисков фактор за диабет тип 2. Колкото повече мастна тъкан има, толкова по-устойчиви са клетките на инсулин. Въпреки това, наднорменото тегло не е задължителен фактор за диабет тип 2.
  • Разпределение на мазнините. Ако тялото има мазнини основно в коремната област, рискът от диабет тип 2 е по-голям, отколкото при мазнини в ханша и бедрата.
  • Липса на физическа активност. Колкото по-малко физическо натоварване има, толкова по-голям е рискът от диабет тип 2. Физическата активност помага за контрол на теглото, използва глюкозата като енергия и прави клетките по-чувствителни към инсулин.
  • Възраст. Рискът от диабет тип 2 се увеличава с възрастта, особено след 45-годишна възраст.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ