Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Диабет тип 2 | Лечение

Лечението на диабет тип 2 включва:

 • Здравословно хранене
 • Редовна физическа активност
 • Медикаментозна терапия
 • Мониторинг на кръвната захар

Важно е хранителният режим да е с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на мазнини. Необходимо е да бъдат ограничени животинските продукти, рафинираните въглехидрати и сладкото. Полезен е приемът на храни с нисък гликемичен индекс (гликемичният индекс е мярка за това колко бързо храната причинява покачване на кръвната захар). Храните, които са богати на фибри обикновено са с нисък гликемичен индекс.

 • От голямо значение е физическата активност да стане част от ежедневието Ви. Изберете дейности, които Ви харесват – разходки, плуване, колоездене. Ако не сте били активни от известно време, започнете бавно и постепенно увеличавайте времето за физическо натоварване. Комбинацията от аеробни упражнения (ходене,танци) и тренировка по йога, два пъти седмично, могат да помогнат за по-ефективния контрол на кръвната захар.
 • Не забравяйте, че физическата активност намалява кръвната захар. Проверявайте нивото й преди всяко физическо натоварване. Може да се наложи да консумирате лека закуска преди упражнения, за да предотвратите понижаване на кръвна захар под нормалните стойности, особено, ако приемате лекарства за диабет, които намаляват стойностите й.
 • В зависимост от лечението може да се наложи да проверявате и записвате нивата на кръвната захар от време на време или, ако сте на инсулин, няколко пъти на ден. Посъветвайте се с Вашия лекар колко често иска да проверявате кръвната си захар. Внимателното наблюдение е единственият начин да се уверите, че нивото на кръвната Ви захар остава в рамките на нормалните стойности.
 • Някои хора, които имат диабет тип 2, могат да постигнат целевите си нива на кръвната захар само с диета и физически упражнения, докато други се нуждаят от терапия с антидиабетни лекарства или инсулин. Решението за това кои лекарства са най-добри зависи от много фактори, включително нивото на кръвната захар и всички други здравословни проблеми, които имате. Вашият лекар може дори да комбинира лекарства от различни класове, за да Ви помогне да контролирате кръвната си захар по няколко различни начина.

Възможната фармакологична терапия за диабет тип 2 включва:

 • Метформин. Това е лекарство на първи избор за лечение на диабет тип 2. То действа чрез подобряване на чувствителността на клетките към инсулина, така че тялото да използва инсулина по-ефективно. Метформин също така намалява производството на глюкоза в черния дроб. Ендокринолозите препоръчва също така промени в начина на живот, като например намаляване на теглото и повишаване на физическата активност. Гадене, коремна болка и диария са възможни нежелани реакции на метформин. Тези странични ефекти обикновено изчезват, когато тялото свикне с лекарството. Ако метформин и промените в начина на живот не са достатъчни, за да контролират нивото на кръвната захар, могат да се добавят други лекарства.
 • Сулфанилурейни препарати. Тези лекарства помагат на организма да отделя повече инсулин. Възможните нежелани реакции включват ниска кръвна захар и повишаване на теглото.
 • Меглитиниди. Тези медикаменти, подобно на сулфанилурейните средства, стимулират панкреаса да отделя повече инсулин, но действат по-бързо и продължителността на ефекта им в организма е по-кратка. Те също могат да причинят ниска кръвна захар, но този риск е по-нисък, отколкото при сулфанилурейните препарати. Наддаване на тегло е възможно и при този клас лекарства.
 • Тиазолидиндиони. Подобно на Метформин, тези медикаменти повишават чувствителността на тъканите на организма към инсулин. Този клас лекарства е свързан с увеличение на теглото и други по-сериозни странични ефекти, като повишен риск от сърдечна недостатъчност и фрактури. Поради тези рискове тиазолидиндионите като цяло не са първи избор за лечение.
 • Дипептидил пептидаза 4 инхибитори (DPP-4 инхибитори). Тези лекарства помагат да се намалят нивата на кръвната захар, но имат лек ефект. Те не причиняват наддаване на тегло.
 • Глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1) аналози или GLP-1 рецепторни агонисти. Те забавят храносмилането и помагат за понижаване нивата на кръвната захар, макар и не толкова, колкото сулфанилурейните препарати. Тяхната употреба често се свързва със загуба на тегло. Възможните нежелани реакции включват гадене и повишен риск от панкреатит.
 • Инхибитори на натриево-глюкозния ко-транспортер 2 (SGLT2 инхибитори). Това са най-новите лекарства за диабет. Те действат, като пречат на бъбреците да абсорбират отново глюкозата в кръвта. Вместо това, захарта се отделя в урината. Нежеланите реакции могат да включват гъбични инфекции и инфекции на пикочните пътища, повишено уриниране и хипотония (понижено кръвно налягане).
 • Инсулинова терапия. Някои хора, които имат диабет тип 2, също се нуждаят от инсулинова терапия. В миналото инсулиновата терапия е била използвана в краен случай, но днес тя често се предписва вече на по-ранен етап. Тъй като нормалното храносмилане възпрепятства приемането на инсулин през устата, инсулинът трябва да се инжектира. В зависимост от Вашите нужди, лекарят може да предпише комбинация от различни видове инсулин.

В допълнение към лекарствата за диабет, лекарят може да предпише лечение с ниски дози аспирин, както и лекарства за понижаване на кръвното налягане и холестерола, за да се предотврати заболяването на сърцето и кръвоносните съдове.

 

Особено важно за всеки пациент и близките му е да са информирани за проблемите, които изискват незабавна грижа и реакция, като например:

Висока кръвна захар (хипергликемия)

Нивото на кръвната захар може да се повиши по много причини, включително консумация на прекомерно количество храна, боледуване или недостатъчна ефективност на антидиабетната терапия. Проверявайте нивото на кръвната захар често и наблюдавайте признаци и симптоми на висока кръвна захар – често уриниране, повишена жажда, сухота в устата, замъглено виждане, умора и гадене. Ако имате хипергликемия, ще трябва да коригирате хранителния си режим, лекарствата или и двете.

 

Хипергликемично хиперосмоларно некетотично състояние

Признаци и симптоми на това животозастрашаващо състояние са повишение на кръвната захар над 33,3 mmol/l, сухота в устата, екстремна жажда, температура над 38 °С, сънливост, объркване, загуба на зрение, халюцинации и тъмна урина.

Състоянието е по-често при по-възрастните хора с диабет тип 2 и често се предхожда от заболяване или инфекция. Обикновено се развива в продължение на дни или седмици. Потърсете незабавно медицинска помощ, ако имате симптоми на това състояние.

 

Повишени кетони в урината (диабетна кетоацидоза)

Ако клетките са гладни за енергия, тялото може да започне да разгражда мазнините. При този процес се отделят токсични киселини, известни като кетони. Симптомите на диабетна кетоацидоза включват прекомерна жажда или много суха уста, често уриниране, повръщане, недостиг на въздух, умора, дъх с плодов мирис. Може да проверите урината си за кетони с тест ленти.

 

Ако имате кетони в урината, се консултирайте незабавно с Вашия лекар или потърсете спешна помощ. Това състояние е по-често при хора с диабет тип 1, но понякога може да се появи и при хора с диабет тип 2.

 

Ниска кръвна захар (хипогликемия)

Ако нивото на кръвната Ви захар спадне под нормалните стойности, настъпва хипогликемия. Това може да се случи по много причини, включително пропускане на хранене, по невнимание приемане на повече медикаменти от обикновено или по-усилена физическа активност.

Проверявайте нивото на кръвната захар редовно. Симптомите на хипогликемия включват изпотяване, треперене, слабост, глад, световъртеж, главоболие, замъглено зрение, сърцебиене, неясна реч, сънливост, обърканост и гърчове.

Ако имате такива признаци, пийте или яжте нещо, което бързо ще повиши нивото на кръвната Ви захар – плодов сок, бонбони, глюкозни таблетки или друг източник на захар. Проверете отново след 15 минути, за да сте сигурни, че нивото на кръвната Ви захар се е нормализирало.

Ако не е, повторете лечението и измерете отново след още 15 минути. Ако загубите съзнание, може да се наложи член на семейството или близък човек да Ви инжектира спешно глюкагон – хормон, който стимулира отделянето на захар в кръвта.

 

Дългосрочни усложнения

Диабетът засяга много органи, включително сърцето, кръвоносните съдове, очите, бъбреците, нервите. Контролирането на нивата на кръвната захар може да помогне за предотвратяването на тези усложнения.

 

Някои от потенциалните усложнения на диабет тип 2 включват:

 • Заболяване на сърцето и кръвоносните съдове. Диабетът значително повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, включително високо кръвно налягане, инфаркт, инсулт, исхемична болест на сърцето, атеросклероза.
 • Невропатия. Високата кръвна захар може да доведе до увреждане на нервите, особено на краката. Диабетната невропатия се характеризира със симптоми като изтръпване, усещане за парене, мравучкане, болка, загуба на сетивност по крайниците. При мъжете могат да се появят проблеми с ерекцията (еректилна дисфункция).
 • Нефропатия. Диабетът може да увреди кръвоносната система на бъбреците, като доведе до бъбречно заболяване или бъбречна недостатъчност.
 • Увреждане на очите. Диабетната ретинопатия може да причини слепота. Освен това при диабет се повишава риска от катаракта и глаукома.
 • Инфекции. Диабетът води до повишен риск и честота на инфекции, както и до бавно зарастване на рани.
 • Нарушения на слуха. Проблемите със слуха са по-чести при хората с диабет.
 • Болест на Алцхаймер. Диабет тип 2 може да увеличи риска от болестта на Алцхаймер. Колкото по-лош е контролът върху кръвната захар, толкова по-голям е рискът. Точната връзка между тези две състояние остава неясна.

 

Превенция

Здравословен начин на живот може да Ви помогне да предотвратите диабет тип 2. Дори ако имате диабет в семейството, подходящ хранителен режим и редовни физически упражнения могат да Ви помогнат да избегнете заболяването. Ако вече сте диагностицирани с диабет, здравословният начин на живот може да помогне за предотвратяване на усложнения.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ