Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Хипотиреоидизъм | Обща информация

При хипотиреоидизъм щитовидната жлеза произвежда по-малко от продуцираните от нея хормони (тироксин и трийодтиронин).

Щитовидните хормони имат централно място в осъществяването на много процеси и когато производството им е намалено, това води до широка палитра от клинични прояви. Най-общо настъпва забавяне на метаболизма на всички нива (сърдечно-съдова, храносмилателна, нервна система, терморегулация) и цялостно засягане на общото здравословно състояние на пациента.

При тежко и продължително протичане на болестта, липса на лечение или неправилно лечение, е възможно развитието на животозастрашаващо състояние, известно като микседемна кома, изискващо спешна медицинска помощ.

Рискови за развитието и отключването на болестта се считат редица фактори, като с най-голяма тежест и съответно честота са автоимунните заболявания (например тиреоидит на Хашимото), недостиг на йод в храната и питейната вода, продължителен прием на някои лекарства и др. Тиреоидитът на Хашимото се счита за една от най-честите причини за развитие на хипотиреоидизъм, като честотата се изчислява на 3.5 случая от 1 000 при жените и 0.8 от 1 000 случая при мъжете.

Жените боледуват много по-често от мъжете, като за особено рискова се счита възрастта между 25 и 50 години, често провокиращ фактор се оказва настъпването на бременност.

За откриване на заболяването с изключително важно значение са резултатите, получени при прегледа на пациента (оглед и палпация на жлезата), лабораторните изследвания (нива на щитовидните хормони, тиреостимулиращия хормон) и образната диагностика (най-често се извършва ехография на жлезата). В зависимост от състоянието на пациента и подлежащите рискови фактори след изясняване на диагнозата се назначава подходяща терапия.


Лечението при хипотиреоидизъм включва хормонална заместителна терапия със синтетичния аналог на тироксин, а именно левотироксин. Лекарството показва изключително висока ефективност (бързо овладяване на симптомите) на фона на ниска токсичност и нисък риск от нежелани ефекти. Терапията се назначава по схема от специалист (ендокринолог), като състоянието на пациента се проследява периодично.

При необходимост се назначават и симптоматични средства, подходящи хранителни добавки, билки и лечебни растения като част от допълнителната терапия, но само след консултация със специалист. Самоцелният прием на билки, добавки, хомеопатични средства и други крие рискове от нежелани ефекти и взаимодействия, влошаване състоянието на пациента и намаляване ефекта на терапията.