Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Болест на Бехтерев | Диагностика ( Генетика)

Анкилозиращият спондилит обикновено се диагностицира от специалист – ревматолог. Подробен преглед, анализ на оплакванията и наличието на фамилна анамнеза за болестта, както и кръвни (включително тест за HLA-B27) и образни изследвания  играят роля в диагностицирането.

  • Рентгенография установява ставни и костни промени, въпреки че понякога признаците на заболяването могат да не са очевидни в ранните стадии.
  • Ядрено-магнитният резонанс предоставя по-детайлни изображения на костите и меките тъкани и е възможно да открие признаци по-рано в процеса на развитие заболяването.
  • Няма специфични лабораторни тестове за диагностициране на болестта на Бехтерев. Възможно е да се изследват маркерите на възпалението, но възпалението може да бъде причинено от много различни здравословни проблеми. Възможно е да се извърши изследване за гена HLA-B27, но повечето хора, които имат този ген, нямат болестта на Бехтерев. HLA-B27, открит в кръвен тест, понякога може да помогне за диагнозата, но сам по себе си не е диагностика на болестта на Бехтерев при човек с болка в гърба.
  • Средната възраст на диагностициране на състоянието е между 22-42 години. Началото на заболяването обикновено е между 19-тата и 37-та година. Средното време на забавяне между началото на симптомите и поставяне на диагнозата е между 4 и 8 години.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ