Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Болест на Бехтерев | Лечение

Няма лечение за анкилозиращ спондилит, но има терапии, които могат да намалят дискомфорта от болестта, предотвратяване или забавяне на усложненията и деформацията на гръбначния стълб и запазване на способността за извършване на нормални дейности. Лечението при анкилозиращ спондилит е най-успешно, преди заболяването да причини необратимо увреждане на ставите. Когато се лекуват правилно, хората с анкилозиращ спондилит могат да водят относително нормален живот.

Лекарства

Основните видове лекарства, използвани за лечение на анкилозиращ спондилит, са болкоуспокояващи и медикаменти, насочени към спиране или забавяне на прогресирането на заболяването.

  • Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) са най-често използваните от лекарите лекарства за лечение на болестта на Бехтерев. Те са полезни за намаляване на възпалението, болката и сковаността.При умерени до тежки случаи могат да се добавят други лекарства към терапевтичния план. Възможно е да се предпишат модифициращи болестта антиревматични лекарства, когато НСПВС не са достатъчни за намаляване на възпалението, сковаността и болката.
  • Системни кортикостероиди не се прилагат, поради липса на доказателства за ефективността им. Локална инжекция с кортикостероид може да се използва при определени пациенти с периферен артрит.
  • Биологичната терапия е сравнително ново одобрено лечение, което помага за намаляване на болката и сковаността на ставите и забавя прогресията на заболяването.
  • Физикалната и трудовата терапия са важна част от лечението и могат да помогнат за облекчаване на болката, подобряване на гъвкавостта и свеждане до минимум на деформацията. Физиотерапевтът ще покаже специфични упражнения за индивидуалните нужди на пациента.

Специфични упражнения и подходящи позиции за сън могат да допринесат за запазване на добра стойка и подобряване на гъвкавостта в ставите. Плуването е  чудесно упражнение за хора с анкилозиращ спондилит.

Хирургия

Повечето хора с анкилозиращ спондилит не се нуждаят от хирургично лечение. Операция за замяна на става с изкуствена може да бъде вариант за лечение при някои хора с напреднало ставно заболяване, засягащо бедрата или коленете.

Промени  в начина на живот

Определени промени в  начина на живот може да допринесат  за облекчаване на състоянието и забавяне на прогресията на заболяването:

  • Физическа активност. Подходящи упражнения могат да помогнат за облекчаване на болката, за поддържане на гъвкавост и за подобряване на стойката.
  • Приложение на топли и студени компреси. Топлината, приложена върху скованите стави и мускули, облекчава болката и сковаността. Ледът върху възпалени места може да допринесе за намаляване на подуването.
  • Без тютюнопушене. Тютюнопушенето по принцип оказва вреда върху здравето, но създава допълнителни проблеми при хората с анкилозиращ спондилит, включително още повече затруднявайки дишането.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ