Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Болест на Бехтерев | Обща информация

Анкилозиращият спондилит, известен още като болест на Бехтерев, е форма на артрит, която поразява гръбначния стълб. Той причинява възпаление на ставите на гръбначния стълб (прешлени), което може да доведе до тежка, хронична болка и дискомфорт. Характерна особеност на анкилозиращия спондилит е засягането на сакроилиачните стави по време на прогресирането на заболяването. Те се намират в основата на гръбначния стълб, където той се свързва с таза. Между 0,1-1,4 % от хората по света страдат от болестта на Бехтерев. Началото обикновено е в младежка възраст (тийнейджърски години и второто десетилетие), въпреки че заболяването може да се появи по всяко време. В миналото се е смятало, че заболяването засяга по-често мъжете, но в днешни дни срещаме все повече жени, страдащи от болестта на Бехтерев.

Причината за болестта на Бехтерев  не е известна.Смята се, че  заболяването е комбинация от генетични  и фактори на околната среда. Повече от 90% от засегнатите имат специфичен човешки левкоцитен антиген, известен като HLA-B27 антиген. Счита се, че основният механизъм на заболяването е автоимунен. Симптомите на анкилозиращ спондилит включват болка и скованост от шията до долната част на гърба. Болката в гърба е характерен симптом при болестта на Бехтерев и е на пристъпи. Сковаността на засегнатите стави обикновено се влошава във времето. При по-напреднали случаи възпалението може да доведе до анкилоза (сраствания в гръбначния стълб).

Анкилозата се определя като скованост на ставата в резултат на нараняване или заболяване. Сковаността може да бъде пълна или частична и може да се дължи на възпаление на сухожилните или мускулните структури извън ставата или на тъканите на самата става. Ако възпалението причини сливане на ставните краища на костите, анкилозата се нарича костна.

  • Анкилозиращият спондилит също може да предизвика възпаление, болка и скованост в други части на тялото, като раменете, бедрата, ребрата, петите и малките стави на ръцете и краката.
  • Понякога могат да се засегнат очите, а в редки случаи дори белите дробове и сърцето.
  • Диагнозата обикновено се основава на симптомите, подкрепени от образни и кръвни изследвания. Болестта на Бехтерев е вид серонегативна спондилоартропатия, което означава, че тестовете не показват наличие на RF (ревматоиден фактор) антитела.
  • Няма напълно излекуване на анкилозиращия спондилит. Терапия може да подобри симптомите, да предотврати влошаване на състоянието и да подобри качеството на живот.

Ранната диагноза и лечението помагат за контролиране на болката и сковаността и могат да намалят или предотвратят значителна деформация и инвалидизация.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ