Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Болест на Бехтерев | Симптоми

Протичането на анкилозиращия спондилит се различава значително при отделните хора. Въпреки че симптомите обикновено започват да се появяват в края на юношеството или млада възраст (17 – 45 години), симптомите могат да се появят при още деца или много по-късно през живота. Най-честите ранни симптоми при болестта на Бехтерев са:

  • Честа болка и скованост в долната част на гърба и таза, които се появяват постепенно в течение на няколко седмици или месеци. Първоначално дискомфортът може да се усети само от едната страна. Болката обикновено е тъпа и не е локализирана на определено място. Тази болка и скованост обикновено се влошават сутрин и през нощта. Подобрения на симптомите  могат да  настъпят с помоща на топъл душ или лека физическа активност. В ранните стадии на заболяването може да има лека треска, загуба на апетит и общ дискомфорт. Болката в гърба при анкилозиращия спондилит е възпалителна по природа.
  • Болката обикновено става хронична и се усеща от двете страни като продължава поне три месеца. В течение на месеци или години сковаността и болката могат да се разпространят на гърба и врата. Болка и повишена чувствителност, разпространяващи се към ребрата, раменете, бедрата и петите, също са възможни.
  • Анкилозиращият спондилит може да причини свръхрастеж на костите, което да доведе до необичайното им свързване. Сливането, което засяга костите на врата, гърба или бедрата, може да увреди способността на човек да извършва рутинни дейности. А срастването на ребрата към гръбначния стълб или гръдната кост може да ограничи възможността за разширяване на гръдния кош при вдишване.
  • Умора – може да е резултат от възпалението, причинено от болестта на Бехтерев. Причината е, че тялото трябва да изразходва енергия, за да се справи с възпалението.
  • Леката до умерена анемия, която може да възникне и при възпалението, може да допринесе за цялостно усещане за умора.

При  част от пациентите болката не започва в долната част на гърба или дори в областта на врата, а в бедрото, глезена, лакътя, коляното, петата или рамото. Възпалението и болката в тези области са по-чести при юноши с болестта на Бехтерев.

Много хора с анколизиращ спондилит също страдат от възпаление на червата, което може да бъде свързано с болестта на Крон или  хроничен улцерозен хеморагичен колит.

Състоянието често се съпровожда от ирит или увеит (възпаление на очите). Около една трета от хората с анколизиращ спондилит могат да получат очно възпаление . Признаци на ирит или увеит са болка в очите, зачервяване, замъглено виждане и чувствителност към ярка светлина.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ