Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Системен лупус еритематозус | Обща информация

Лупусът е автоимунно заболяване, което означава, че имунната система на организма произвежда антитела, които атакуват собствените тъкани на тялото, причинявайки възпаление. Има различни видове лупус. Тази информация ще се фокусира основно върху системния лупус еритематозус (SLE, СЛЕ), но други видове включват дискоиден лупус еритематозус, субакутен кожен лупус еритематозус, медикаментозен и неонатален лупус. Хората често споменават SLE, когато казват, че са с лупус.
Системният лупус еритематозус е хронично заболяване, което може да има фази на влошаване на симптомите, които се редуват с периоди на леки симптоми (ремисия). Повечето хора със СЛЕ могат да живеят нормален живот с лечение. Често лупусът се развива във възрастта между 15 и 45 години.

Възпалението, причинено от лупус, може да засегне много различни системи на тялото – включително ставите, кожата, бъбреците, кръвните клетки, мозъка, сърцето и белите дробове.

Причината за СЛЕ не е изяснена. Счита се, че роля играят генетиката заедно с фактори на околната среда. Някои хора се раждат с тенденция за развитие на лупус, който може да бъде предизвикан от инфекции, някои лекарства или дори слънчева светлина. Освен това женските полови хормони, тютюнопушенето, недостигът на витамин D увеличават риска. Механизмът включва имунен отговор от автоантитела срещу собствените тъкани на тялото. Това са най-често антинуклеарни антитела и те водят до възпаление.

Лупусът не е заразно заболяване. Човек не може да го предава сексуално или по друг начин на друго лице. Въпреки това, в редки случаи, жени с лупус могат да раждат деца, които развиват форма на лупус. Това се нарича неонатален лупус.

Системният лупус еритематозус може да бъде труден за диагностициране, защото неговите признаци и симптоми често имитират тези на други заболявания. Симптомите варират  при различните хора и могат да бъдат леки до тежки. Чести симптоми включват болезнени и подути стави, треска, болка в гръдната област, косопад, язви в устата, подути лимфни възли, чувство на умора и червен обрив, който е най-често на лицето. Най-отличителният признак на лупус – обрив на лицето, наподобяващ крилата на пеперуда, който се разгръща през двете бузи – се среща в много, но не във всички случаи на лупус. Лупус е латинската дума за “вълк”: болестта е наречена така през XIII-ти век, когато се е смятало, че обривът изглежда като ухапване на вълк.

Диагнозата се основава на комбинация от симптоми и лабораторни изследвания. Въпреки, че няма лечение за лупус, терапия може да помогне за контролиране на симптомите.

Прогнозата при лупус варира в зависимост от засегнатите органи и тежестта на симптомите. Заболяването често включва периоди на обостряне на симптомите, последвани от периоди на ремисия или липса на симптоми. Повечето хора с лупус могат да  водят нормален живот, особено ако следват инструкциите на лекаря и предписаното лечение. Състоянието значително увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, като това е най-честата причина за смърт.

 

Честота

Честотата на СЛЕ варира в различните страни от 20 на 70 души на 100 000. Жените в детеродна възраст са засегнати около девет пъти по-често от мъжете. Въпреки, че най-често започва на възраст между 15 и 45 години, лупусът може да бъде установен в широк диапазон от възрасти.

Лупусът е:

  • около девет пъти по-често срещан при жените, отколкото при мъжете
  • по-чест при по-млади хора – едва около 1 на 15 случая започва след 50-годишна възраст, когато има тенденция да бъде с по-малко тежка симптоматика
  • по-чест при жени от китайски произход
  • най-чест при жени от африкански или карибски произход, заболяването е по-тежко при хората с афро-карибски произход

Рядко, лупусът може да засегне деца, но е необичайно преди петгодишна възраст.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ