Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Д-р Асен Келчев: Предсърдното мъждене води до инсулт

 

Д-р Асен Келчев има две специалности – кардиохирургия и съдова хирургия,  и магистърска степен по здравен мениджмънт. От 2018 г. завежда отделението по кардиохирургия към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ. Д-р Келчев сподели какво е съвременното лечение на една от най-честите аритмии на сърцето – предсърдното мъждене.

– Как се лекува предсърдното мъждене?

Лечението на предсърдното мъждене изисква отборен подход, екип от специалисти, включващ кардиолог, електрофизиолог, ендокринолог, невролог, кардиохирург. Всеки от тези специалисти лекува освен предсърдното мъждене  и причините за възникването му. Успехът в лечението е благодарение на ефективната колаборация между всички.

Основата на лечението са антикоагулантите – медикаменти, разреждащи кръвта, за да намалят риска от образуване на тромби. Но има пациенти, при което тази терапия е противопоказна. В последните години в съвременната медицина навлязоха много ендоваскуларни и хирургични методи за лечение на предсърдното мъждене, както и за изолиране на ухото на ляво предсърдие.

В началото на 2020 г. излезе голямо проучване за изолирането на ухото на лявото предсърдие по хирургичен начин при 250 000 пациенти, преживели кардиохирургична оперция, които имат предсърдно мъждене като съпътстващо заболяване. Това мащабно проучване доказва категорично, че изолирането на ухото на лявото предсърдие при пациенти, нуждаещи се от кардиохирургична интервенция по друг повод, намалява риска от исхемичен мозъчен инсулт не само в ранния следоперативен период, но и до края на живота.

От септември 2018 г. в нашата клиника използваме специалното устройство „Атриклип” за изолиране на ухото на ляво предсърдие. С него прищипваме ухото в неговата основа, като рискът от кървене или от друг тип оперативен проблем е намален до минимум. Изолирали сме ухото на ляво предсърдие при повече от 50 пациенти и нямаме никакви усложнения. За съжаление това устройство не се покрива от Здравната каса и го поставяме само на пациенти, които могат да си го позволят. Препоръчваме го на абсолютно всички пациенти с предоперативно предсърдно мъждене. Другият начин на отстраняване на ухото е отрязването му и хирургично зашиване на мястото, но тогава има риск от кървене – особено при възрастни жени с много слаба тъкан на сърцето на това място.

На пациенти с противопоказания за антикоагулантна терапия можем да изолираме или да отстраним ухото на лявото предсърдие през малък разрез в лявата гръдна половина, като изолирана процедура.

Лечението на предсърдното мъждене от кардиохирурзи е отдавна позната техника. Започва с техниката „Cox Maze”, въведена в практиката от големия американски кардиохирург Джеймс Кокс. Представлява сложна технически процедура, при която се правят много разрези по предсърдието и последващото им зашиване.

С времето тези разрези са заместени от въздействие върху предсърдието с различни енергийни източници (радиофреквентна аблация и криоаблация). По този начин се създават линии от изгаряне или от охлаждане, които спират предсърдното мъждене. Ние използваме предимно радиофреквентна аблация при пациенти, които имат нужда от друга хирургична операция – например със заболяване на митралната клапа, нуждаещи се от реконструкция или клапно протезиране. За изминалата година сме извършили хирургично лечение на предсърдно мъждене при повече от 30 пациенти, като резултатите са съпоставими с европейските. Все по-често в практиката срещаме пациенти със заболяване на аортната клапа и придружаващо предсърдно мъждене. Поради това, че българинът много късно отива на лекар, късно се откриват клапните пороци, когато сърцето вече се е уголемило значително. Това създава условия за излизане от ритъм. Така че ние лекуваме често интраоперативно пациенти с аортна стеноза и със съпътстващо предсърдно мъждене, използвайки същата техника както при операциите на митрална клапа.

– Има ли други сърдечни заболявания, придружавани от предсърдно мъждене?

– Друго заболяване, съпътствано често с предсърдно мъждене, е исхемичната болест на сърцето. Пациентите обикновено са със съпътстващо затлъстяване, хипертония и сънна апнея. Такъв 58-годишен пациент имахме тази седмица. Поставихме му пет аортно-коронарни байпаса, три от които с артериални графтове. При същия пациент заради предсърдното мъждене извършихме също аблация и изолиране на ухото на лявото предсърдие. Така намалихме до минимум риска да получи инсулт в оставащите му десетилетия живот.

– Защо намаляването на риска от инсулт е една от най-важните ви цели в лечението на предсърдно мъждене?

– Намяляването на риска от инсулт при пациентите с предсърдно мъждене е изключително важно, тъй като инсултът е социалнозначимо заболяване. Обикновено емболичните инсулти са масивни и се отразяват катастрофално върху качеството на живот на пациента и на неговото семейство. Освен това натоварват и здравната система. Ето защо ние наблягаме на съвременните процедури за лечение на предсърдно мъждене, които снижават максимално риска от емболичен (исхемичен) инсулт. Извършването на радиофреквентна и криоаблация, както и поставянето на артиклип за лечение на предсърдно мъждене, няма единствено пряк постоперативен ефект. Ефектът е доживотен.

Автор: в-к Трета възраст, брой 14, 08-14.04.2020 г.,стр.8

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ