Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Антон Диков: С една сърдечна операция ми излекуваха четири дефекта

Проблемите започнаха с предсърдно мъждене 

Антон Диков е на 60 години и вече може да се похвали, че е излекуван от предсърдно мъждене и други проблеми на сърцето. Ето неговата история на пациент, претърпял сложни интервенции на сърцето и водещ нормален начин на живот.

Г-н Диков, кога разбрахте, че имате проблем на сърцето?

Преди 10 – 15 години при рутинен преглед при кардиолог установиха, че имам лек пролапс на митралната клапа. Казаха, че това най-вероятно е вродено и че на този етап не може нищо да се направи, а състоянието трябва да се следи. Никога не съм имал сърдечни оплаквания, нито съм имал проблеми с дишането. Бях активен турист, занимавах се с физически труд и със всякакви други дейности. Преди да навърша 60 години обаче почувствах на няколко пъти аритмия, която възникваше без да се натоварвам и буквално ме изтощаваше. Веднага се сетих, че артмията може да е заради проблема с митралната клапа. Отидох при проф. Иво Петров, когото познавам от години. За съжаление се оказа, че пролапсът на митралната клапа вече не е слаб, а истински сърдечен порок. Казаха, че единственото лечение е операция, докато все още сърцето ми не е много увредено. Проф. Петров ми препоръча кардиохирурга д-р Асен Келчев, завеждащ отделението по кардиохирургия към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ.

На снимката: Проф. Иво Петров и д-р Асен Келчев

Преди операцията ми направиха коронарография и лекарят, който ми я направи, каза, че е добре да засекат аритмията по време на самото изследване, за да разберат за какво става въпрос. Така и стана, може би защото се притесних от описаните в бланката за информирано съгласие възможни нежелани реакции при коронарографията. Когато им казах, че в момента чувствам аритмия, те ми отчетоха сърдечния ритъм и разбраха, че не е просто аритмия, а предсърдно мъждене. Обясниха ми, че мъжденето е много опасно състояние.

Какво лечение на предсърдното мъждене ви приложиха?

Д-р Асен Келчев ми обясни, че за предсърдното мъждене може да ми направят криоаблация – един сравнително нов метод. Аз бях 32-рия пациент, на който беше приложена тази процедура.

А за пролапса на митралната клапа отделна операция ли ви направиха?

Не. Наведнъж ми коригираха няколко проблема с една операция, която беше на 14 август 2019 г. Бях около 4 часа и половина под упойка. Заедно с криоаблацията за предсърдното мъждене д-р Келчев ми направи пластики и на митралната клапа, и на трикусбиталната клапа (между дясното предсърдие и дясната камера). Като ме отвориха, оправиха всичко, което не функционираше правилно. Всъщност на мене не сложиха изкуствени клапи, а пластики. Плюс това изолираха ухото на лявото предсърдие с една специална щипка. Всичко това се направи, за да може в бъдеще предсърдното мъждене да изчезне или да се намали честотата му в пъти. Вероятността да изпаднеш в аритмия е 10 – 15%, но и тогава лесно се възвръща първоначалният ритъм на сърцето.  

Бързо ли се възстановихте след операцията?

Бях два дни в реанимацията. После ме пратиха в стационара и на седмия ден ме изписаха. Болницата е много технологична, изглежда като космически кораб, с невероятна чистота. Когато попаднеш там, прави впечатление невероятно сработеният колектив и това, че лекарите са изключителни специалисти, а отношението към пациентите е перфектно.  

Възстанових се бързо и се чувствам добре. Преди да падне големият сняг през зимата със сина ми дори изкачихме Черни връх. Сега вече не се оплаквам от сърце. Пия си лекарствата, но някои от тях постепенно отпадат. Живот и здраве, в края на април ще отида на поредния контролен преглед и очаквам вече да спра и медикамента за разреждане на кръвта.

 

➡️ Предсърдното мъждене

Предсърдното мъждене е нарушена сърдечна дейност и често ускорен сърдечен ритъм, което може да увеличи риска от инсулт, сърдечна недостатъчност и други сърдечни усложнения. Предсърдното мъждене е най-често срещаният вид сърдечна аритмия.

При предсърдно мъждене настъпва хаотична електрична стимулация на предсърдията, израз на която е и некоординираното съкращение на отделните мускулни фибрили и в крайна сметка – невъзможност за качествено съкращение на цялото предсърдие, а само трептене и то с много висока честота от порядъка на над 500 съкращения в минута.

Симптомите на предсърдно мъждене често включват сърцебиене, задух и слабост.

Състоянието може да бъде временно или постоянно – епизоди на предсърдно мъждене могат да се появяват и да изчезнат или да се развие предсърдно мъждене, което не отшумява и може да изисква лечение. Въпреки, че самото предсърдно мъждене обикновено не е животозастрашаващо, това е сериозно медицинско състояние, което понякога изисква спешно лечение. Най-често се среща при хора над 65-годишна възраст. Но с подходяща медицинска помощ хората с предсърдно мъждене могат да водят нормален, активен живот.

 

Автор: в-к Трета възраст, брой 15, 15-21.04.2020 г.,стр.8

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ