Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Диабет тип 1 | Обща информация

Диабет тип 1, известен още като инсулинозависим диабет, е хронично състояние, при което панкреасът произвежда малко или никакъв инсулин. Инсулинът е хормон, необходим за преминаването на глюкозата в клетките, за да произвеждат енергия.

  • При диабет тип 1 няма инсулин, който да доставя глюкозата в клетките, така че захарта се натрупва в кръвта. Това може да доведе до животозастрашаващи усложнения.

Различни фактори, включително генетика и някои вируси, могат да допринесат за диабет тип 1. Въпреки, че диабетът тип 1 обикновено се появява в детството или юношеството, той може да се развие и при възрастни.

  • Възрастовият тип диабет при млади хора (MODY) е рядка наследствена форма на диабет, която е различна както от диабет тип 1, така и от диабет тип 2 . MODY се причинява от мутация (или промяна) в ген. Ако родителят има тази генна мутация, всяко негово дете има 50% шанс да я унаследи. В момента има шест известни гена, които, когато са мутирали или променени, могат да причинят MODY. Ако детето унаследи мутацията, ще развие MODY преди да е навършило 25 години, независимо от теглото, начина на живот и т.н. Симптомите на MODY често са доста леки. Диагностицирането на диабет тип МОДИ изисква генетично изследване.

За съжаление диабет тип 1 не може да бъде окончателно излекуван. Лечението се фокусира върху контрола на нивата на кръвната захар с инсулин, диета и начин на живот, за да се предотвратят усложнения.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ