Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

В Англия тестват първата персонализирана ваксина срещу рак

  • NHS набира доброволци за тестване ефективността на персонализирана ваксина срещу рак на белия дроб, дебелото черво, панкреаса и други.
  • Учените вземат проба от засегнатата тъкан, за да идентифицират мутации, характерни за вида рак, от който страда пациентът.
  • Революционната ваксина се персонализира в рамките на няколко седмици, като инструктира имунната система да разпознава и убива оцелелите след операция и/ или химиотерапия ракови клетки.

Хиляди пациенти в Англия ще бъдат включени в клиничните проучвания върху революционна персонализирана ваксина срещу рак, съобщиха от Националните здравни институти (NHS). Една от компаниите, която работи съвместно с NHS, е германската BioNTech.

Целта на екипа, който разработва ваксината, е тя да лекува и да предпазва от завръщане на болестта. В рамките само на няколко седмици учените успяват да създадат лекарствен продукт, изцяло съобразен с вида тумор, от който страда пациентът, чиято задача е да намира и унищожава раковите клетки, предпазвайки го от рецидив.

Доброволците, одобрени за изпитанията, трябва да са съгласни да дадат кръвна проба и част от тъкан с туморни клетки за изследване, както и да отговарят на определени критерии.

Ваксина с двойно действие убива раковите клетки и предпазва мозъка от нови тумори
Ваксината може да предпази пациента от повторно разболяване

Към настоящия момент изследванията върху ваксината срещу рак са в ранна фаза, но резултатите от първоначалните клинични проучвания показват, че тя може да убива оцелелите след операция ракови клетки и да намали значително риска от повторно разболяване.

Засега участниците са няколко десетки, но от NHS планират да включат хиляди пациенти от 30 различни точки на Англия. Първоначално тестовете ще се провеждат върху хора с рак на дебелото черво, кожата, белия дроб, пикочния мехур, панкреаса и бъбреците, но по-нататък обхватът ще се разшири.


Какво представлява ваксината срещу рак

Противораковата ваксина се базира на имунотерапията. За разлика от другите видове ваксини, които предпазват от развитие на инфекции, например тази срещу COVID-19, ваксината срещу рак е предназначена за вече болни хора. Тя помага на имунната система да разпознава и унищожава туморните клетки, а след това и да не допуска повторното им образуване.


Как се създава персонализираната ваксина срещу рак

Иновативната ваксина е различна за всеки отделен пациент, като времето, нужно за нейното разработване, е няколко седмици. За целта екипът извършва операция и взема проба от засегнатата тъкан на болния. Следва ДНК секвениране, а понякога се налага и използването на изкуствен интелект. Крайният резултат е персонализирана ваксина, която ще се бори срещу тумора на конкретния пациент.


Как действа ваксината срещу рак

Тя изпраща инструкции до клетките на болния да произвеждат антиген или протеин, който може да разпознава раковите от здравите клетки. Ваксината стимулира имунната система, която започва да произвежда антитела, с чиято помощ открива и напада опасните клетки. Веднъж научена да ги разпознава, тя може отново да се активира, ако болестта се завърне.
Ваксината дава надежда и на пациенти с рак на кожата

Освен изброените по-горе рак на дебелото черво, кожата, белия дроб, пикочния мехур, панкреаса и бъбреците, учените планират да я тестват и върху пациенти с меланом (форма на рак на кожата). Те смятат, че ваксината има потенциал да излекува пациента завинаги. Резултатите от втората фаза на клиничните изпитания сочат, че лекарственият препарат драстично намалява риска от завръщане на меланома.


Достъп до ваксината срещу рак

Националните здравни институти създават схемата Cancer Vaccine Launch Pad, която помага при набирането на доброволци с ракови заболявания и ги насочва към подходящите за тях клинични изпитания. Няма друга подобна система в света.
Кога започва набирането и как точно се създава персонализирана ваксина

Подборът на пациенти вече е започнал, като първият е 55-годишният преподавател Елиът Пфебве. Той няма никакви оплаквания, но по време на рутинен преглед лекарите откриват, че има рак на дебелото черво. Екипът отстранява тумора и подлага мъжа на химиотерапия. След това анализира взетата проба, за да открие мутации, характерни за конкретния вид рак. Ваксината е поставена чрез вливка в Университетска болница Бирмингам.

Д-р Виктория Кунени, която ръководи изпитанията в Бирмингам, признава, че е твърде рано да се каже дали пациентът е излекуван.
Значение на ваксината срещу рак

Ваксините са най-големият пробив в историята на медицината. Те защитават милиони хора по света от болести като морбили, заушка, полиомиелит и коронавирус. Благодарение на тях е изкоренено е едно от най-смъртоносните заболявания в човешката история – вариола (едра шарка).

Учените вярват, че са на път да открият средство за лечение и предпазване от рак. То едва ли би заменило скоро операцията, химио- и лъчетерапията, но може да изиграе ключова роля в имунотерапията – четвъртото най-силно оръжие срещу животозастрашаващото заболяване.

Пред екипа има още много предизвикателства, а и създаването на индивидуални ваксини изисква време, но всички се надяват, че след време процесът ще бъде ускорен. От няколко десетилетия лекари и изследователи обединяват усилия за откриването на ефективна ваксина срещу рак и сякаш наближава моментът, когато трудът им започва да дава резултат.

Източник:

Framar.bg

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ