Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Мария Силяновска: „Дори лек йоден дефицит на бременната снижава интелигентността на бебето”

Умора, раздразнителност, зиморничавост, проблеми с паметта са симптоми за щитовидни заболявания

Мария Силяновска е председател на Управителния съвет на Сдружение ВИОМ, което защитава правата на пациенти със заболявания на щитовидната жлеза. Разговаряме с г-жа Силяновска за инициативите на ВИОМ по време на Международната тиреоидна седмица (25 – 31 май).

Г-жо Силяновска, каква е темата на Международната тиреоидна седмица (25 – 31 май) тази година?

Мотото на тазгодишната Международна тиреоидна седмица е „Майката, бебето и йодът“. Темата е зададена от Международната тиреоидна федерация, за да привлече вниманието на хората върху важността на приема на йод по време на бременност и в детството. Напоследък се оплакваме, че в България нещата са много зле, че обикновено сме на последните места по различни здравни показатели. В този случай обаче имаме повод да се гордеем. България е една от малкото държави в света, която се е справила с проблема йоден дефицит. България, Швейцария и още няколко страни провеждат така наречената йодна профилактика.  Посредством употребата на йодирана сол се осъществява профилактика на заболяванията на щитовидната жлеза, което е условие за раждането на здрави и умни деца. Ще цитирам проф. Анна-Мария Борисова: „От употребата на йодирана сол зависи интелигентността на нацията!“ Наистина благодарение на държавната политика, започнала преди повече от 60 години в България е преодолян проблемът йоден дефицит и свързаните с него тежки увреждания, съществуващ в много други държави по света.

Защо е толкова опасен йодният дефицит?

Йодът е ключов микроелемент за нормалното функциониране на човешкия организъм, защото участва в синтеза на хормоните на щитовидната жлеза. Но йод не се синтезира в тялото на човека, а трябва да се приема с храната. При бременни жени нормалният прием на йод е изключително важен. Липсата му в организма на бременната може да доведе до аборт, до преждевременно раждане и до вродени аномалии на бебето – забавено умствено развитие, проблеми с растежа, глухота, немота и кретенизъм. Дори лекият йоден дефицит на бременната жена може да е причина за намален коефициент на интелигентност на бебето.

Много от водещите специалисти са на мнение, че приемът на алтернативни видове сол като  хималайската сол, френската, сивата и други вместо готварската йодирана сол при системна употреба може да доведе до йоден дефицит. Съветвам бременните да се въздържат от  използването на алтернативни видове сол, защото те не съдържат йод или той е с ниско съдържание, както и може да имат примеси и замърсители. Употребата им може да доведе до вродени аномалии на бебето.

Необходимо ли е да се приемат хранителни добавки с йод от бременните?

Не, просто използвайте готварска йодирана сол. Разработени са норми за това колко грама прием на йод е необходим на ден, както и таблици – кои храни какво количество йод съдържат.

Раждането на здраво дете е най-важното събитие в живота на една жена. Много често обаче при бременните има отклонения към хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза). Затова бих посъветвала всяка бременна да си направи профилактичен преглед при ендокринолог. Ако жената е с хипотиреоидизъм или с друг проблем на щитовидната жлеза, тя трябва задължително да бъде наблюдавана от ендокринолог по време на бременността.

Не може се да копира препоръчаното на друг пациент с вашето заболяване, защото състоянието на другия човек може да е коренно различно от вашето.

Какви събития ще организирате в рамките на тиреоидната седмица?

В тазгодишната Международна тиреоидна седмица нашето сдружение ще обърне внимание и на актуалните теми от деня – отражението на COVID-19 върху щитовидната жлеза и ваксинирането на хора със заболявания на щитовидната жлеза. Това са теми, които вълнуват всеки пациент, и всеки би искал да получи отговор лично за себе си.

Тъй като все още се намираме в извънредна епидемиологична обстановка, до края на май и началото на юни нашата кампания ще има основно информационен характер. Тя ще минава в интернет пространството – социалните медии, здравните сайтове, различни платформи. За целта сме подготвили видеа и интервюта с водещи специалисти, които от първо лице ще отговорят на важните за нашето общество въпроси. Аз лично се въздържам да давам публични съвети от типа „ваксинирайте се“ или „не се ваксинирайте“. Но Американската и Европейската тиреоидна асоциация вече излязоха със становище, че пациенти с автоимунни заболявания на щитовидната жлеза (с тиреоидит на Хашимото и с болестта на Грейвс), както и пациенти с рак на щитовидната жлеза в стабилно състояние могат да се ваксинират. Рискът за тях е не по-голям, отколкото за останалата част от населението. Въпреки всичко помолих нашите специалисти ендокринолози да дадат отговор на този въпрос. Бих посъветвала всеки пациент да се обърне към своя лекар и да му зададе тези въпроси, тъй като лекарят познава най-добре цялостното състояние на конкретния пациент и би могъл да му даде най-адекватен съвет. Аз лично се лутах по въпроса за ваксинирането между различни мнения. Накрая се обадих на моя лекар в Австрия, обясних му какво смятам да направя и с негово одобрение се ваксинирах с ваксината на АстраЗенека.

Подготвили сме освен интервютата и една лична история на пациент с карцином на щитовидната жлеза. Тази история утвърждава силата на духа и тържеството на живота.

Планираме също информационна кампания по Българското национално радио – ще излъчим радиоклип, записан от актрисата Аня Пенчева, която също е със тиреоидно заболяване. Целта на този клип е да обърне внимание на обществото към болестите на щитовидната жлеза. Особеност на заболяванията на щитовидната жлеза е, че симптомите са скрити. И понеже основно жените страдат от тиреоидни заболявания, бих посъветвала всяка жена да обърне внимание на себе си и да види как изглежда и как се чувства. Например суха кожа, коса, нокти, потене, сухота в очите може да са симптоми на хипотиреоидизъм. С хидратиращи кремове няма да си помогнем, ако проблемът е във функцията на щитовидната жлеза. Симптоми за тиреоидни проблеми са също умора, раздразнителност, агресивност, зиморничавост, проблеми с паметта, депресия. Ако дамите намерят у себе си някои от тези симптоми, най-добре е да се обърнат към ендокринолог и да си направят профилактичен преглед.

Планираме и безплатни скринингови прегледи. Но поради пандемията ще ги отложим във времето, за да може да се организират спокойно и хората без страх да отидат да се прегледат.

Къде в страната и местни ендокринолози ли ще се включат в безплатните прегледи, когато ги насрочите?

Организираме такива прегледи в цялата страна. Със сигурност ще има в големите градове София, Пловдив, Варна, Бургас. Насочваме се и към градове като Смолян, Русе, Ловеч, Благоевград. Опитваме се да обхванем цялата страна и работим с местни ендокринолози.

Убедена съм, че заради пандемията, много хора, не само със заболявания на щитовидната жлеза, не са отишли на лекар от страх да не се заразят. Просто са отложили прегледа. Идеята ни е ситуацията да се нормализира, за да са по-спокойни и пациентите, и лекарите, а прегледите да бъдат направени пълноценно.

До какво смятате, че ще доведе отлагането на прегледите при ендокринолог?

Заболяванията на щитовидната жлеза, за щастие, не са животозастрашаващи в повечето случаи и отлагането на тяхното диагностициране и лечение няма да е фатално. Дори отлагане на операция за папиларен карцином с 2 до 4 месеца също не би създало съществен риск за живота и здравето на пациента. Неслучайно Европейското научно сдружение на ендокринните хирурзи е взело решение по време на пандемията да се оперират само спешни случаи.

Отворени ли са ендокринолозите да консултират онлайн?

Има платформи за онлайн медицински консултации и доста лекари ги използват. Пациентът може да си направи изследвания на щитовидните хормони и след това ендокринолог да коментира резултатите в онлайн консултация. По този начин може да се установи нарушение във функцията на щитовидната жлеза. Проблемът с диагностиката е, че ехографският преглед не може да се проведе дистанционно. А само ехографското изследване на щитовидната жлеза може да даде категоричен отговор дали този човек има заболяване или няма. Понякога хормоните са в норма, няма нарушение на тиреоидната функция, но пък има кисти, възли или карцином в самата жлеза. А тези структурни промени се виждат само ехографски при физически преглед.

Има ли проблем в България с достъпа на пациентите до специалисти и лечение?

В страната ни има много и подготвени ендокринолози. Не мисля, че достъпът до тях е проблемен. Пациенти с по-тежки заболявания винаги може да постъпят в някоя от специализираните болници и клиники, където работят екипи на изключително високо ниво. В това отношение ние сме облагодетелствани. Наскоро ми се наложи да търся ендокринен хирург да оперира българка в Канада, тъй като там се чака само за преглед 6 до 9 месеца. Наложи се да й направим дистанционна консултация с български лекар, а после чрез посредничеството на една от международните пациентски организациий намерихме хирург в Канада. С такъв проблем българските пациенти не се сблъскват.

Изоточник: Medicalnews.bg

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ