Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Депресия | Диагностика

Каква е разликата между тъгата и депресирията?

Всеки човек от време на време се чувства тъжен. Тази тъга обикновено има причина, но тя не доминира живота ни и не трае дълго време. Понякога обаче тъгата продължава седмици и дори месеци и започва да става неконтролируема. Тя може да започне да засяга важни област от живота ни – и това е моментът, когато се налага да потърсим помощ. Депресията не е признак на слабост.

Депресията на работното място може да се прояви по различни начини – липса на концентрация при изпълнение на задачи, изтощение и умора, липса на сън или комбинация от няколко неща. Депресията не бива да се бърка с работния стрес или бърнаута. Когато изпитвате постоянни, тревожни чувства, които не изчезват, независимо какво правите, и това във всички сфери от живота ви, е важно да потърсите помощ.

Ако имаме нужда от подкрепа, е редно да се доверим на приятел, близък, човек, който може да ни е опора в процеса на справяне с депресията.

Какво да направим, ако наш близък е в депресия? Най-важно е да сме в подкрепа, без да изискваме, без да обвиняваме. Отношението и поведението ни трябва да е проявата на разбиране, създаването на усещане, че човекът, страдащ от депресия ни е важен, нужен, обичан. Да му покажем, че сме готови за подкрепа и помощ, която можем да окажем!

Справянето с проблемите не е лесно. Много хора прекарват целия си живот, опитвайки се да намерят правилните стратегии за справяне със стреса и безпокойството.Особено важно е да не се страхувате да потърсите помощ.

Тревожността и стресът могат да доведат до депресия. Не позволявайте да стигнете толкова далеч. Депресията е дълъг и скрит процес. Има някои сигнали, които се повтарят постоянно и могат да показват депресия. Ако в продължителен период от няколко седмици изпитвате подтиснато или лошо настроение, липса на енергия, загуба на интерес, чувство на тъга или раздразнителност, това може да е знак за първоначални признаци на депресия. Разпознайте признаците, които тялото и ума Ви изпращат и потърсете съвет от лекуващия Ви лекар, който може да Ви насочи към психотерапевт, ако е необходимо.

Отделяйте достатъчно време за себе си и обръщайте внимание кое ви кара да сте в добро настроение, в хармония с тялото, духа и съзнанието си. Когато го откриете, наслаждавайте се!

Как се диагностицира и лекува депресията? Първата стъпка към диагностицирането е да посетите лекар специалист по психиатрия.  Лекарят ще проведе физически преглед, интервю и ако е необходимо лабораторни тестове. Психиатърът може да приложи лечение или да насочи пациента към специалист по психично здраве. Веднъж диагностициран, човек с депресия може да бъде лекуван по различни методи. Основните елементи на лечението на депресия са някои от съществуващите антидепресанти и психотерапия, които също могат да се използват в комбинация.

Колко дълго трае депресията? Ако не се лекуват, различните видове депресивни разстройства могат да продължат месеци или понякога години. Голям депресивен епизод се характеризира с набор от симптоми, които обикновено продължават няколко месеца. Симптомите и проявите на депресия могат да се задълбочат и да нарушат сериозно качеството на живот

Чести признаци за поява на депресия:

 • Оттегляне от контакт с други хора
 • Чувство на тъга и безнадеждност
 • Липса на енергия, ентусиазъм и мотивация
 • Проблем с взимането на решения
 • Безпокойство и раздразнителен
 • Хранене повече или по-малко от обикновено
 • Сън повече или по-малко от обикновено
 • Проблем с паметта и концентрацията
 • Чувство за вина
 • Гняв и ярост
 • Усещане за невъзможност да се преодолеят трудностите в живота
 • Проблем с функционирането в работата или в личния живот
 • Мисли за самоубийство

Тази информация не трябва да бъде използвана за поставяне на диагноза или лечение на здравословен проблем или заболяване. Същата не е предназначена да замести консултация с лекар. При нужда от съвет, моля консултирайте се с Вашия лекуващ лекар.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ