Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Концепция за лупус: Призиви към действие за подобряване лечението на лупус

Какво представлява лупусът?

Системният лупус еритематозус (СЛЕ) е хронично, възпалително, автоимунно заболяване.

 

Това означава, че имунната система на организма е „небалансирана“, което води до производството на автоантитела, насочени към здравите тъкани на самия организъм в допълнение към производството на антитела за защита срещу инфекции.

 

С течение на времето болестта може потенциално да засегне много различни органи и тъкани в организма.

 

Клиничните проявления на заболяването са крайно променливи между различните пациенти и в хода на заболяването. Някои от най-честите симптоми на лупус са
болезнени и подути стави (артрит), прекомерна умора, кожни обриви, анемия и проблеми с бъбреците.

 

Няма универсален диагностичен тест, с който може да се определи дали едно лице има СЛЕ. Диагнозата е резултат от клинична обосновка, която отчита едновременно
симптомите на пациента, физикалните показатели и лабораторните данни. Следователно поставянето на точна диагноза може да отнеме месеци или дори години.

Обикновено при хората с лупус се редуват периоди на заболяване, наречени „обостряния“, и периоди на относително отшумяване или „ремисия“. Открити са няколко външни причинители на обострянията, но в повечето случаи не може ясно да се определят причините за влошаване на заболяването. В резултат на непредсказуемия ход на заболяването хората с лупус срещат несигурност по отношение на своето състояние. Тежестта на заболяването може да варира някои се разболяват в лека степен и продължават да водят нормален живот, докато други получават чести или животозастрашаващи обостряния, които изискват интензивна  терапия.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ