Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Д-р Рада Прокопова: Високата кръвна захар води до ранна атеросклероза

Високата кръвна захар води до ранна атеросклероза

Д-р Рада Иванова Прокопова е началник Отделение по Кардиология към Клиника по Вътрешни Болести – УМБАЛ „Св. Анна” – София. Защитила е дисертационен труд на тема „Денонощни характеристики на автономния сърдечен контрол в норма и патология. Възможности за превенция на сърдечния риск”. Разговаряме с д-р Прокопова за усложненията на предиабета и захарния диабет и как да ги профилактираме.

👣  Стъпка по стъпка – за здраве e информационна кампания на Мерк България, в партньорство с Портал на пациента

Д-р Прокопова, крият ли метаболитният синдром, предиабетът и захарният диабет тип 2 риск от сърдечно-съдови усложнения?

Метаболитният синдром се явява предиабетно състояние и води до почти пет пъти по-голям риск от развитие на диабет и два пъти по-голям риск от сърдечно-съдово заболяване. Метаболитният синдром е комплекс от симптоми, свързани с поява на „лош метаболизъм“ и с покачване на редица рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания. Включва затлъстяване по централен тип, тоест с голяма обиколка на талията; така наречената дислипидемия – висок холестерол, повишени триглицериди; високо кръвно налягане и нарушена регулация на кръвната глюкоза.

При диабет рискът от сърдечно-съдово заболяване може да бъде  трикратно повишен, особено в по-млада възраст.

Каква е връзката между нарушенията в регулацията на кръвната захар и развитието на сърдечно-съдови усложнения?

Повишената кръвна захар в началните етапи на заболяването от захарен диабет, както и при метаболитен синдром, е свързана с увеличаване на нивата на инсулина и на редица хормони, оказващи вредно действие върху метаболизма и сърдечно-съдовата система. Това са хормоните на стреса адреналин, норадреналин и кортизол. Те водят до високо кръвно налягане и висока сърдечна честота.

Високата кръвна захар води до промяна във вътрешната обвивка на съдовете – както на малките, така и на големите. Прави съдовете склонни към спазъм, тоест свиване, а стените им стават пропускливи за мастни натрупвания, което води до ранна атеросклероза.

Високата кръвна глюкоза води и до неблагоприятни промени в имунната система на организма. Покачват се много възпалителни фактори – така нареченото асептично възпаление, което не е свързано с микробни и вирусни агенти. Възпалението е сериозен стрес за организма и води до промяна в редица регулаторни механизми и хормони и също е свързано с по-ранна проява на атеросклероза и съдови заболявания.

Какви други нарушения, освен повишената кръвна глюкоза, могат да съпътстват захарния диабет?

Чести нарушения, свързани с предиабета и диабета, са отклоненията в различни кръвни показатели – високи нива на холестерол и триглицериди; повишени показатели за възпаление като C-реактивен протеин, фибриноген, лека левкоцитоза. Често има и високи стойности на пикочната киселина. Възможно е да се наблюдава и хипотиреоидизъм – намалена функция на щитовидната жлеза.

Предиабетът и диабетът са свързани често с високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, различни варианти на исхемична болест на сърцето и различни ритъмни нарушения. Нерядко пациентите с предиабет и диабет имат сънна апнея – заболяване, пряко зависещо от наднорменото тегло.

Какво представлява диабетната дислипидемия?

Диабетната дислипидемия може да се изразява само с покачени нива на лошия холестерол и/или с ниски нива на добрия холестерол, но по-често са налице и високи нива на триглицеридите. Това налага и по-специфична терапия и диетични мерки. Малка част от пациентите свързват намаляването на приема на въглехидрати с ефект върху нивата на триглицеридите, понеже те са масти. Но диетичните мерки с редукция на въглехидратния и алкохолния прием оказват огромно влияние върху нормализирането на триглицеридите.

Какви показатели трябва да бъдат контролирани извън гликемията?

Задължително поне два пъти годишно трябва да се проследява липиден профил, инсулин, щитовидни хормони, възпалителни показатели, пикочна киселина, креатинин, микроалбуминурия. Последните два показателя – креатинин и микроалбуминурия, са важни за проследяване на бъбречната функция и навременно установяване на бъбречна недостатъчност, която се явява усложнение на захарния диабет. Микроалбуминурията е и прогностичен фактор за влошаване и поява на бъбречни и сърдечни заболявания.

Какъв е комплексният подход за контрол на сърдечно-съдовия риск при пациенти с метаболитен синдром, предиабет или диабет тип 2?

Правилната терапия включва подбор на медикаменти, действащи на много нива и върху повече от един вреден фактор, паралелно с промяната в начина на живот и храненето. Тези мерки могат да намалят усложненията при вече наличен захарен диабет, както и да профилактират появата на диабет и съдови усложнения при метаболитен синдром.

BG-NONCMCGM-00012/February 2022

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ