Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Железен дефицит | Обща информация

Дефицитът на желязо, наричан сидеропения, е състояние, при което запасите от желязо в организма са твърде ниски. Това нарушава способността на тялото да произвежда хемоглобин, компонент на червените кръвни клетки, който им позволява да транспортират кислород.

Желязото присъства във всички клетки в човешкото тяло и има няколко жизненоважни функции. Тялото не може да произвежда желязо, така че трябва да се набавя от храната. Ако не се приема толкова желязо, колкото тялото използва всеки ден, възниква железен дефицит.

Дефицитът на желязо е най-разпространеното хранително разстройство в света. Желязодефицитната анемия засяга повече от 1,2 милиарда души по света, а дефицитът на желязо при липса на анемия е още по-чест.

Причините за недостиг на желязо включват:

  • липса/недостатъчно количество на желязо в хранителния режим (недостатъчен прием на храни, богати на желязо)
  • загуба на кръв (прекомерна кръвозагуба поради обилна менструация, язва на стомаха, рак на червата, прием на лекарства като нестероидни противовъзпалителни средства и аспирин)
  • лошо усвояване на желязо (някои медицински състояния, водещи до проблеми с абсорбцията на желязо, като цьолиакия)
  • повишена нужда от желязо в определени етапи от живота (например по време на бърз растеж в детството, юношество, бременност, кърмене или при спортуване)

Когато загубата на желязо не се компенсира в достатъчна степен от приема на желязо от храната, с времето се развива състояние на железен дефицит. Ако това състояние не се коригира, то води до желязодефицитна анемия, често срещан тип анемия. Тежкият, нелекуван или продължителен дефицит на желязо променя количеството, размера и функцията на червените кръвни клетки. Преди да се появи анемия, медицинското състояние на железен дефицит без анемия се нарича латентен железен дефицит.

С най-висок риск от поява на недостиг на желязо са жените в детеродна възраст, децата и индивидите с неправилно хранене.

Дефицитът на желязо причинява умора, слабост, лоша концентрация, суха кожа и чупливи нокти. Анемията може също да причини сърцебиене, задух и повишен риск от инфекции. Повечето случаи на желязодефицитна анемия са леки, но ако не се лекуват, могат да причинят проблеми като нарушен сърдечен ритъм, усложнения при бременност и забавен растеж при бебета и деца, което може да повлияе на тяхното когнитивно развитие и поведение.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ