Един на всеки осем души на възраст две и повече години не консумира достатъчно желязо, за да задоволи нуждите на тялото. Недостатъчното количество желязо в организма води до симптоми като умора и слабост. Включването на богати на желязо храни в диетата може да помогне.
Хората, които са изложени на повишен риск от недостиг на желязо, включват:
- бебета, на които се дава краве или друго мляко вместо кърма или адаптирано мляко
- малки деца, особено ако пият твърде много краве мляко
- момичета в тийнейджърска възраст
- жени в репродуктивна възраст, особено тези, които имат обилен цикъл
- жени, използващи спирала (тъй като обикновено имат по-обилна менструация)
- бременни жени
- кърмещи жени
- хора с лоша диета, като такива, които са зависими от алкохола, хора, които следват „модни диети“, или хора с хранителни разстройства
- вегетарианци или вегани
- австралийски аборигени
- спортисти поради загуба на желязо чрез прекомерно изпотяване
- хора с чревни глисти
- хора със състояния, които ги предразполагат към кървене, като заболяване на венците или стомашни язви, полипи или рак на червата
- хора с хронични заболявания като рак, автоимунни заболявания, сърдечна недостатъчност или бъбречно заболяване
- хора, приемащи аспирин редовно
- хора, които имат по-ниска от нормалната способност да абсорбират или използват желязо, като хора с цьолиакия