Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Железен дефицит | Превенция

Здравите хора обикновено могат да предотвратят дефицита на желязо с диета. Здравословният препоръчителен прием е различен въз основа на пол и възраст:

  • Здрави възрастни мъже: 8 mg на ден
  • Здрави възрастни жени в пременопауза: 18 mg на ден
  • Здрави бременни жени: 27 mg на ден
  • Здрави жени след менопауза: 8 mg на ден

След менопаузата здравите жени се нуждаят от по-малко желязо, тъй като не изпитват загуба на кръв поради менструация.

Добрите хранителни източници на желязо включват червено месо, птиче месо, бобови растения, стриди, риба тон, свинско месо, ядки, тъмнозелени зеленчуци.

Може да се помогне на тялото да абсорбира нехем желязо, като се комбинират вегански източници на желязо с храна, богата на витамин С.

Може да се нуждаете от по-големи количества, ако имате заболяване, което нарушава нивата на желязо.

Хранителни добавки

Повечето мъже и жени в постменопауза получават достатъчно желязо от храната и не трябва да приемат добавки с желязо, освен ако не са предписани от лекар. Бременните жени трябва да приемат пренатални витамини, които обикновено съдържат желязо. Жените, които имат тежка менструация, също може да се наложи да приемат добавки с желязо. Дори в препоръчителните дози добавките с желязо могат да причинят запек, както и други стомашно-чревни странични ефекти. Добавките с желязо са особено опасни за хора с хемохроматоза. Това състояние се характеризира с претоварване с желязо.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ