Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Росица Касабова: Страхът не трябва да ни отказва от лечение

Онкоболни спират или забавят терапията си, уплашени от COVID-19

 

Сдружение „Спри рака” организира национална кампания за набиране на средства за отделенията по онкология в страната „Да помогнем на най-уязвимите!”. Всеки, който иска да помогне, може да го направи на банковата сметка на сдружение „Спри рака” BG11DEMI92401000169397

За това какво наложи старта на тази благотворителна инициатива разговаряме с председателя на сдружението Росица Касабова.

Госпожо Касабова, защо стартирахте националната кампания „Да помогнем на най-уязвимите!”?

КАКТО ВСЯКА ГОДИНА,ТАКА И СЕГА ВСИЧКИ КАМПАНИИ НА СДРУЖЕНИЕТО СА НАСОЧЕНИ КЪМ ПАЦИЕНТИТЕ С ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И ОТДЕЛЕНИЯТА ПО ОНКОЛОГИЯ И ХЕМАТОЛОГИЯ

Защото пациентите с онкологични заболявания са наистина особено уязвими от коронавируса. COVID-19 е много агресивен и засяга тежко преди всичко хората със слаба имунна система и с хронични заболявания, каквито са онкологичните. В сегашното извънредно положение е крещяща нуждата да подкрепим тези хора. Първо, да не се отказват от лечението си,да не предприемат прекъсване на лечение произволно без консултация със специалисти. Защото много от тях са уплашени и за да не се заразят, си стоят вкъщи и отказват да се лекуват, не ходят на процедури, не изпълняват назначените им терапии. В действителност е много важно тези хора да продължат лечението си, а тези, които вече са преминали лечение, да подсилят имунната си система. Целта на кампанията е всички тези хора да усетят нашата подкрепа.

С какво точно ще помогнете чрез тази кампания?

Със средства за дезинфекция, с маски, шлемове, със всички необходими консумативи и защитни средства, както и с тестове за COVID-19. Ще ги предоставим на онкологичните отделения и центрове, където има нужда, за да гарантираме и на пациентите, и на медицинските екипи, че няма да се заразят по време на лечение. Знаете, че тестовете са дефицитни и няма как да се правят на всички хора. Но в лечебните заведения за онкологично лечение те са задължителни.

Въпреки че ни уверяват, че онкологичните центрове продължават да работят, какво се случва реално там?

Тези центрове продължават да работят. Проблемът е, че пациентите са наплашени и много притеснени. Отделно лекарите и целият медицински персонал също имат притеснения, защото много от тях не разполагат с достатъчно предпазни средства. Освен това нямат възможност да тестват за COVID-19 персонала и болните, не знаят кой е заразен и кой не. Това, че един онкоболен пациент постъпва да се лекува, не означава, че той не би могъл да е инфектиран. Както и обратното – заразяването на пациента с COVID-19 не означава, че трябва да спре химиотерапията му. В тази ситуация не бива да изпуска ценно време и да се отказва лечение на рака.

А има ли хора, които са започнали химиотерапия, но не могат да си я довършат заради проблеми с медикаменти или заради отказ да ги лекуват?

Не, проблеми с медикаменти няма или не ми е известно към момента за такъв проблем. Проблемът е, че хората се притесняват да не се заразят с коронавируса и на своя глава прекъсват лечението си.

Самите онкологични отделения имат ли възможности да не допуснат заразяване?

Те процедират както всички други отделения – вземат всички мерки според възможностите си и по стандартните медицински протоколи. Точно затова ние се опитваме да ги подсигуряваме с дезинфектанти, маски и ръкавици. Но това не е достатъчно. Тези неща са консумативи, които всеки ден се изразходват. Точно затова организираме нашата кампания. От една страна, за да призовем хората да не отказват лечение и да го продължат, защото медиците знаят как да обезопасят клиниките си. От друга страна, да помогнем на отделенията с консумативи за защита и с тестове. И трето-това няма да свърши днес или утре.Това е дълга борба и за да бъде успешна е необходимо да се спазват всички предписания за защита на пациентите,на лекарите,на всички близки на тези рискови групи от населението.

В кои клиники ще отидат защитните средства и тестовете, купени с дарените пари за кампанията?

Този път няма да работим за една конкретна клиника. Обявяваме национална кампания. Така че помощта ще отиде там, където има най-голяма нужда. Ще разпределяме средствата спрямо необходимостта на различните онкологични звена. Поддържаме връзка със завеждащите тези звена. Така че имаме информация къде от какво се нуждаят.

Имате ли сведения за пациенти с рак, които са положителни за COVID-19? Какво се прави за тях? Те къде се лекуват?

Всички болни от COVID-19 се лекуват в инфекциозни отделения. Ако попаднат в друго отделение, то се изолира и попада под карантина, каквато е практиката. В момента нямаме информация за случай на болен от рак с коронавирус. Но е много вероятно и логично да има.

Какво съветвате сега хората, които вече са преминали през лечение и са в ремисия – така наречените сървайвъри?

Съветваме ги да си стоят вкъщи и да изпълняват изискванията на Щаба и на медиците. Тези хора също са много уязвими. Препоръчваме им да си повишават имунитета с балансирано хранене и движение. В къщи те могат да правят упражнения, да танцуват. Важното е да не падат духом, да не се оставят на инерцията и да не минават към нездравословен начин на живот и хранене. Призивът ни към тях е да са активни и вкъщи. Повечето сървайвъри са наясно какво трябва да правят. Проблемът е, че това дълго стоене вкъщи отчайва някои от тях, действа зле на психиката им. Затова се обръщаме към тях да оползотворят правилно времето, през което са принудени да не излизат на открито. Може да намерят много полезна информация в интернет, да почетат и специализирана, и художествена литература. Само да не се отчайват и да не си запускат състоянието. На страницата на сдружението и чрез медийните ни партньори ние ще пускаме полезна информация, интервюто и онлайн консултации с онколози, лъчетерапевти и психолози, за да се убедят хората, че това не е краят на света. Просто трябва да спазваме мерките за безопасност.

И накрая да кажем,че ако се спазват изискванията за безопасност,за социална дистанция,за повишаване на имунитета,ще излезем и от тази криза.

Преминалите през онкологични заболявания са хора с дух ,смелост и добри сърца.

Животът е пред нас! Бъдете смели и отговорни!

Автор: Портал на пациента

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ