Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Рак на шийката на матката | Обща информация

Ракът на шийката на матката е вид злокачествено новообразувание, което се развива, когато анормални клетки нарастват в маточната шийка – долната част на матката, която се свързва с влагалището. В началото обикновено няма симптоми. Впоследствие симптомите могат да включват необичайно вагинално кървене, болка в таза или болка по време на полов акт.

В световен мащаб ракът на шийката на матката е както четвъртият най-разпространен вид рак, така и четвъртата най-честа причина за смърт от рак при жените.

Цервикалният карцином засяга най-често жени над 30-годишна възраст. Инфекция с определени щамове човешки папилома вирус (HPV) е основната причина за рак на шийката на матката.

HPV е често срещан вирус, който се предава чрез сексуален контакт. Поне половината от сексуално активните жени ще имат HPV в даден момент от живота си, но малко ще развият рак на шийката на матката.

Откриването на промени в клетките чрез скрининг може да помогне за предотвратяване на развитието на рак. Ракът на шийката на матката обикновено се развива от предракови промени в продължение на 10 до 20 години.

Освен скрининговите тестове, HPV ваксината също допринася за предотвратяване на рак на шийката на матката.

Цервикалният карцином може да бъде излекуван, ако се диагностицира на ранен етап и се лекува своевременно. Цялостният контрол на рака на маточната шийка включва първична превенция (ваксинация срещу HPV), вторична превенция (скрининг и лечение на предракови лезии) и лечение (диагностика и лечение на инвазивен рак на маточната шийка).

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ