Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Рак на шийката на матката | Стадии

Стадият  на заболяването се определя, като се оценява туморът и дали ракът се е разпространил в други части на тялото. Стадирането се основава на резултатите от физикален преглед, образни изследвания и биопсия.

Стадии по FIGO на рак на маточната шийка

Стадий I: Ракът се е разпространил от лигавицата на шийката на матката в по-дълбоките тъкани, но все още се намира само в матката. Не се е разпространил в други части на тялото. Този етап може да бъде разделен на по-малки групи, за да се опише ракът по-подробно:

Стадий IA: Ракът се диагностицира само чрез оглед на цервикална тъкан или клетки под микроскоп. Образни тестове или оценка на тъканни проби също могат да се използват за определяне на размера на тумора.

Стадий IA1: Има ракова област с дълбочина по-малка от 3 mm.

Стадий IA2: Има ракова област с дълбочина от 3 mm до по-малко от 5 mm.

Стадий IB: В този стадий туморът е по-голям, но все още е ограничен само до шийката на матката. Няма далечно разпространение.

Стадий IB1: Туморът е с дълбочина 5 mm или повече и ширина под 2 cm.

Стадий IB2: Туморът е с дълбочина 5 mm или повече и ширина между 2 и 4 cm.

Стадий IB3: Туморът е с ширина 4 cm или повече.

Стадий II: Ракът се е разпространил извън матката в близки области, като вагината или тъкан близо до шийката на матката, но все още е в областта на таза. Ракът не се е разпространил в други части на тялото. Този етап може да бъде разделен на по-малки групи, за да се опише ракът по-подробно:

Стадий IIA: Туморът е ограничен до горните две трети от вагината. Той не се е разпространил в тъканта до шийката на матката, която се нарича параметрална област.

Стадий IIA1: Туморът е по-малък от 4 cm.

Стадий IIA2: Туморът е с ширина 4 cm или повече.

Стадий IIB: Туморът се е разпространил в параметралната област. Туморът не достига тазовата стена.

Стадий III: Туморът засяга долната трета на влагалището и/или: се е разпространил към стената на таза; причинява подуване на бъбрека, наречено хидронефроза; спира функционирането на бъбрека и/или засяга регионални лимфни възли. Няма далечно разпространение.

Стадий IIIA: Туморът обхваща долната трета на влагалището, но не е нараснал в тазовата стена.

Стадий IIIB: Туморът е нараснал в тазовата стена и/или засяга бъбрек.

Стадий IIIC: Туморът обхваща регионалните лимфни възли.

Стадий IIIC1: Ракът се е разпространил в лимфните възли в таза.

Стадий IIIC2: Ракът се е разпространил в парааортните лимфни възли.

Стадий IVA: Ракът се е разпространил в пикочния мехур или ректума, но не се е разпространил в други части на тялото. Стадий IVB: Ракът се е разпространил в други части на тялото.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ