Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Д-р Момчил Баев: Антиваксърството покълва от страховете на хората

Чрез него тоталитарните режими целят да дестабилизират западните общества

Д-р Момчил Баев е магистър по Обществено здраве и здравен мениджмънт от Медицинския университет в София. Има докторска степен по Социална медицина и управление на здравеопазването и фармацията.

Д-р Баев е председател на Фондация „Астра Форум“, която организира първата в България Национална конференция по ваксинопредотвратими заболявания през 2022, планира и втора конференция на 10-12 ноември т.г. От 2017 г. е мениджър на програмата за сексуално здраве на Фондация „Сингъл степ“. Д-р Момчил Баев също е сред учредителите на Коалиция HPV, чиято цел е превенция на заболяванията, свързани с човешкия папилома вирус, както и представител за България на Европейската организация за борба с рака по отношение на HPV. Разговаряме с д-р Баев за профилактиката на свързаните с HPV заболявания.

Д-р Баев, какви са начините за инфектиране с човешкия папилома вирус и какви заболявания причинява?

Човешкия папилома вирус е един от най-разпространените в целия свят. Различни проучвания потвърждават, че над 90% от населението на земята е преносител на някой от щамовете на HPV. Вирусът се разпространява изключително лесно между хората – достатъчен е дори допир на кожа в кожа. Притеснение будят няколко конкретни щама на HPV, които могат да причинят онкологични заболявания. Без списъкът им да е изчерпателен, сред най-разпространените заболявания, причинявани от HPV, е карциномът на цервикса, известен повече като рак на маточната шийка. Имаме много висока заболяемост и смъртност от рак на маточната шийка в България, много по-висока от средната за Европа, което прави заболяването социалнозначимо. Чести са също случаите на рак на гърлото, фарингса и изобщо на главата и шията. С HPV са свързани също ракът на вулвата, на пениса, на ануса. Така че онкологичните заболявания, причинявани от човешкия папилома вирус са широк кръг и засягат двата пола.  

Как можем да се предпазим от HPV?

Има само два метода за предпазване. Единият е абсолютно невъзможен – едно човешко същество да не влиза в досег с други човешки същества. Другата възможност е специфичната ваксинопрофилактика. Имаме ваксина срещу човешкия папилома вирус. Тя е подходяща и за момчета, и за момичета, за всички хора на и над 9 години. Нямаме горна граница на възрастта за поставяне на ваксината срещу HPV. Тя е най-надеждното средство за предпазване от усложенията, които потенциално ще причини човешкият папилома вирус в зрелостта на един човек. По-голяма ефективност на ваксината можем да очакваме обаче в млада възраст, когато човек не е започнал сексуално общуване. С напредване на възрастта човек се среща с повече хора, има повече сексуални контакти и партньори. Това потенциално намалява ефективността на ваксината, защото вероятно вече сме се инфектирали с някакъв щам на HPV. Разбира се, има смисъл да се ваксинираме в зряла възраст, но приемаме, че е най-ефективна е ваксината в млада възраст.

Често разговаряме с колеги за мотивацията на родителите да вземат решението да ваксинират техните деца срещу HPV. За съжаление, повечето родители не допускат мисълта, че техните деца на 10, 12 или 14 години ще се разболеят от онкологични заболявания, когато станат на 40, 50, 60 години. Но HPV е много специфичен вирус и за превенцията му трябва да се помисли максимално рано, за да е спокоен човек в зрялата си възраст. При всички положения обаче има полза от ваксинирането на всяка възраст.

Каква е националната ваксинационна програма и защо целевата група е момичета от 10 до 13 години?

Възрастовата група за ваксиниране на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка е много тясна по икономически причини. Ваксината срещу HPV е напълно безплатна само за момичета от 10 до 13 години. Разбирате, че това е обществен ресурс и не е възможно да се осигурят ваксини за всички хора. Причината е само финансова. Няма нито медицински показания, нито епидемиологични основания възрастовата група да не е по-широка. Идеалният вариант е да бъдат ваксинирани момчета и момичета от 9 до 18 години. Доколкото знам, Министерството на здравеопазването търси начин за разширяване на целевата група. Би могло да се експериментира с няколко по-консервативни подхода – например леко да се разшири целевата група, но да имаме задължителна кохорта. Това ще е инвестиране на финансови ресурси, но категорична защита на една част от популацията. Така след натрупване, с годините ще се получи значим ефект за общественото здраве. Но ние от Коалиция HPV препоръчваме винаги програмата максимум, за да постигнем всичко възможно в името на здравето. Същевременно основна цел на Коалицията в момента е да подкрепи усилията на Министерство на здравеопазването да повиши имунизационния обхват в сега действащата национална програма. В тази връзка официално сме предложили на институцията партньорство в тази посока, защото най-добрите резултати винаги са плод на широки партньорства, а не на индивидуални начинания.

Какъв е пътят да се ваксинираме по своя инициатива?

Чрез личния лекар, тъй като общопрактикуващите лекари прилагат основно имунизационната политика. Желаещият се обръща към своето джипи и казва, че иска да му се постави ваксината срещу HPV. Добре е джипито да даде рецепта и човекът да си купи ваксината от аптеката. Деветвалентната ваксина срещу HPV е на свободния аптечен пазар. Дори да липсва в някои аптеки, може да се поръча от складовете и да се достави. За възрастни лица (мъже и жени) над 18 години обаче се поставят три дози по схема, докато в по-млада възраст са нужни две дози.

Безобидно ли е антиваксърството?

Антиваксърството не е безобидно явление. Този особен феномен е съществувал и когато е изобретена най-първата ваксина в света. Уникалното в сегашните условия е факторът социални мрежи, интернет свързано пространство, в което всеки гражданин, независимо от неговите знания, образование и квалификации, има обществена трибуна да изказва лично мнение. Затова винаги апелирам към хората да различават личните мнения от научните факти и медицинските становища. От едната страна са обоснованите консенсусни медицински становища, които почиват на факти и на изследователска работа. Другото са лични мнения, които не се опират на факти. В крайна сметка не може всеки да разбира от всичко, да бъде вирусолог или имунолог и да знае коя ваксина как работи.

Антиваксърството е опасно явление. СЗО го обяви по време на пандемията от COVID-19 за един от значимите рискове за човечеството, защото подкопава доверието във важни политики за опазване на общественото здраве. Когато има действия, които подкопават такава глобална или национална политика, това е сериозен здравен риск, на който трябва да се противопоставяме не само с факти, но и с емоционални примери от практиката ни.

Всеки ден в България две жени умират от рак на маточната шийка, при това от ваксинопредотвратимо заболяване. Ето до какво води антиваксърството. Притеснително е, че губим жени в трудоспособна възраст. У нас са правени фармакоикономически проучвания, които показват, че губим и човешки живот, и трудоспособна сила, която би могла да допринася в икономиката на страната. А всички тези страдания и загуби може да се предотвратят с ваксина.

Кой има полза от антиваксърството, от пропагандирането на фалшиви новини за ваксините?

Едната страна на антиваксърството са зле информирани хора, които са прочели нещо в някакъв форум, тиражират го в социалните мрежи и така сеят дезинформация, фалшиви новини. Антиваксърството успява да покълне в обществото, защото експлоатира емоционалните страхове на хората. То никога не ползва факти и ако ги ползва, ги изопачава. Когато една информация бива манипулирана така, че да се свърже със страховете на хората, тя неминуемо ще бъде успешна. Хората са първо емоционални същества и след това рационални. Реагират първо през емоцията, а след това през разума, рациото. Често пъти да се ваксинираш или не също е емоционално решение. И когато дезинформацията се свърже със страховете на хората, това неминуемо води до отказ от ваксинация.

Другата страна на антиваксърството е свързана с глобални геополитически процеси и цели дестабилизацията на съвременните западни общества. Вече има достатъчно сериозни доказателства, че се води сериозна антиваксърска пропаганда от Русия и Китай – държави с тоталитарни управления. Тяхната цел е да дестабилизират западните общества, а дезинформацията е едно от основните оръжия на тоталитарните режими. Историята го е доказала при нацизма, фашизма, комунистическите режими. В днешно време тоталитарните владетели отново си служат с дезинформация и пропаганда.