Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Да изберем да продължим напред без да се страхуваме!

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смърт в световен мащаб, отнемайки приблизително 17,9 милиона живота всяка година, сочат данните на Световната здравна организация. Милиони други хора обаче оцеляват след това изпитание и се връщат към живота.

Как се променят дните на пациентите, преживели сърдечен удар или други сериозни сърдечни проблеми, и как могат да си помогнат сами, отговаря  обновената платформа в подкрепа на пациентите https://www.teva.bg/life-effects/ В нея може да се открие разнообразна информация, засягаща голям спектър от заболявания, полезни факти, споделени лични истории на хора с различни здравословни проблеми, както и съвети от специалисти.

Животът след сърдечен удар

Често се случва сърдечният удар да покоси човек в активната му възраст, когато се чувства подготвен за всичко. За съжаление за подобен труден епизод, какъвто е инфарктът, подготовка няма как да съществува. И дори когато първата и най-важна битка с инфаркта е спечелена, връщането към нормалния ритъм на живот често е трудно и съпътствано от редица въпроси.

Отговор на част от тях дава историята на 46-годишен пациент, който бива покосен от инфаркт в изключително  активен и наситен с професионални предизвикателства момент от живота си. В статията Да оцелеете след сърдечен удар и да се научите как да живеете отново Джеф Брийс доказва, че въпреки преживяното, не се чувства заложник на състоянието си.

В нея той не само споделя за неочаквания животозастрашаващ епизод от живота си, но и за промяната след него. Брийс говори открито за някои проблеми, последващи инфаркта, които рядко са обект на публично споделяне, сред които появата на тревожност, прерастваща дори в депресия. Той не се притеснява да сподели и как се е променил като личност след сърдечния удар. Той осъзнава осъзнава някои черти в характера си, които са му създавали излишно напрежение, рефлектиращо и на здравето му. Въпреки всичко преживяно посланието на Брийс е  да изберем да прегърнем живота, а не да се страхуваме.

Животът със сърдечна недостатъчност

Не по-малко полезна в сайта е и друга пациентска история на човек, живеещ със сърдечна недостатъчност. Той разказва както за моментите преди диагнозата, така и за трудния разговор със специалистите, които я изясняват.

„Те ми обясниха, че сърдечната недостатъчност не означава, че сърцето ми е спряло да работи. Това означава, че то се нуждае от помощ, за да си върши работата. С лекарства в подкрепа на функцията на сърцето ми, промяна в начина на живот и малко решителност, все още мога да живея дълго време“, споделя Робърт Оби.

Това го мотивира и да обособи няколко групи със съвети, приложими при хора в неговото състояние, а именно:

❤️ Сърдечна недостатъчност и общо здравословно състояние

❤️ Сърдечна недостатъчност и упражнения

❤️ Сърдечна недостатъчност и диета

❤️ Сърдечна недостатъчност и стрес

❤️ Сърдечна недостатъчност и щастие

Онлайн платформата представя историята и на пациентка, която освен сърдечносъдово заболяване, живее и с диагнозата Множествена склероза.

Сърцето е „биещият барабан“, който кара кръвта да се движи из тялото ви. Затова е изключително важно да се грижим за него. Всеки може да се стреми да поддържа здравословен начин на живот, включващ поддържане на балансирана диета, избягване на стреса и прилагане на физически упражнения, когато е възможно, допълват авторите на пациентската платформа.

Още полезна информация за различни заболявания и съвети за живота с тях може да откриете на https://www.teva.bg/life-effects/.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ