Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Проф. д-р Ива Петкова: Макулната дегенерация води до слепота. За терапия пациентите доплащат от джоба си 353 лева

Информационната кампания „Зрението е всичко. Прегледай се!” стартира на 26 ноември 2019 г. със здравен форум, посветен на заболяванията на ретината и по-специално на дегенерацията на макулата, свързана с възрастта, и на диабетния макулен едем. Във форума участваха проф. д-р Ива Петкова – член на Експертния съвет към Министерството на здравеопазването, доц. д-р Марин Атанасов – председател на Българското дружеството по офталмология, и д-р Петя Стратиева – председател на Сдружение „Ретина България”.

– Проф. Петкова, какво представляват заболяванията на ретината?

– Ретината е най-съществената част от окото, която превръща светлинния импулс в нервен и го предава към кората на главния мозък, за да се осъществи зрителното възприятие. Ретината е мозъчна тъкан, съставена от десет слоя нервни клетки със стройна организация. Но като всяка нервна тъкан тя е особено податлива на вредни въздействия, на генетични заболявания и на вродени болести. Затова изисква изключителна грижа. Заболяванията на ретината са наследствени и придобити, свързани с някои общи заболявания – например диабетната ретинопатия при общото заболяване диабет, или пък хипертоничната ангиопатия и тромбозите при общото заболяване артериална хипертония.

Има също заболявания на окото, които се проявяват при хора над 60 години. Най-често това е макулната дегенерация, свързана с възрастта. Макулата е специализирана структура в централната част на ретината, отговорна за осъществяването на финото централно зрение – разпознаване на лица и четене. Уврежданията на макулата, особено дефинитивните й промени, водят до трудова, а често и до практическа слепота, която рязко снижава качеството на живот на човека. Пациентът не може да се обслужва сам, семейството му трябва да се грижи за него и това се превръща в проблем за всички. Затова макулната дегенерация се оказва социалнозначим проблем.

– Бърка ли се макулната дегенерация с други очни заболявания?

– Да, повечето възрастни хора знаят за заболяването перде, но не подозират за макулната дегенерация. Но тези заболявания може да се появят едновременно, защото са характерни за напредналата възраст. Обикновено се чака да напредне пердето, „да узрее” и се пропускат много тежки заболявания в очното дъно, каквито са макулната дегенерация, свързана с възрастта, и глаукомата. Тези заболявания могат да работят едновременно и да увредят необратимо зрението. Накрая може да се окаже, че операцията за премахване на перде не помага.

– Какво предизвиква макулната дегенерация?

– Тя е свързана основно с възрастта. Честотата й над 60 г. е от 8 до 12%, а над 80 г. може да засегне около 30% от населението. Разбира се, има доказани генетични фактори и абсолютно доказано е влиянието на тютюнопушенето.

Сухата форма на макулна дегенерация представлява натрупване в макулата на отпадни продукти през целия живот. Те водят до постепено намаление на зрението. Докато при влажната форма на макулна дегенерация се развиват нови патологични кръвоносни съдове, които могат да прогресират и да предизвикат оток и кръвоизливи. Така зрението може да намалее много бързо. 

– Има ли някаква симптоматика, която да подскаже на хората да се обърнат към очен лекар?

– Болката обикновено отсъства при заболяванията на окото. Тя е доста рядък симптом. Но всяка друга промяна, която човек усети в зрението си, трябва да го накара да се обърне към офталмолог.

По мое мнение ранната детекция не би трябвало да се остави в ръцете на пациента. Обикновено тогава се оказва доста късно и зрението вече е увредено. Ранната детекция трябва да бъде грижа на обществото, на здравната система и да бъде свързана с организирани профилактични прегледи. Ако имаме ранна профилактика, не закъснява поставянето на диагноза, ефективното лечение и рехабилитацията.

– Съществуват ли изобщо скринингови програми в България?

– Само като профилактични прегледи при общопрактикуващите лекари.    

– Какво е лечението при макулна дегенерация?

– Има лечение само за влажната форма на макулна дегенерация. То е със 75% реимбурсация от НЗОК, което означава, че пациентите доплащат от джоба си около 353 лв. в началната фаза на терапията. Схемата на лечение е три инжекции през месец. След като се прецени ефектът, се решава как да се продължи нататък.

За сухата форма на макулна дегенерация все още няма одобрени лекарства, които да са влезли в клиничната практика. Дават се само витамини, които се рекламират и по телевизиите. Те не лекуват, а до известна степен забавят процеса на увреждане на макулата. 

Автор: в- к Доктор, Мара Калчева, 09.12.2019 г.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ