Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Безплатни прегледи за тежък атопичен дерматит

Хората си връщат живота с новите терапии, казва д-р Захариева

Безплатни прегледи за тежък атопичен дерматит ще се провеждат в София и в още осем града на страната през ноември. Прегледите са част от информационната кампания „Отново в кожата си“, подкрепена от Българското дерматологично дружество. Един от специалистите, преглеждащи в София, е д-р Катя Захариева – дерматолог с 30-годишен опит, зам.-председател на Столична лекарска колегия. Тя ще преглежда в ДКЦ – 28, ул. „Илия Бешков“ 1 в Научно-производствена зона Искър, както и в ДКЦ „Софиямед Люлин“ на бул. „Джавахарлал Неру“ 23 (телефонът за записване там е 02 465 0003).

Изискване за записване е пациентът да има атопичен дерматит в тежка форма и да е на възраст от 12 години нагоре. Телефонът за предварително записване е 0885 375 149. Добре е на прегледа да се идва с медицинска документация за предшестващото лечение на заболяването.

Атопичният дерматит е хронично заболяване с възпаление, непоносим сърбеж и сухота на кожата. Това е една от най-често срещаните и най-тежки форми на екзема, от която в България страдат около 400 000 деца и 200 000 възрастни. 76% от пациентите на локална терапия имат незадоволителен отговор на лечението си. Това поставя необходимостта от нови съвременни терапии. Една от тях е терапията с малки молекули – JAK-инхибитори, каквато се поема от Здравната каса от септември 2023 г.

„Терапията с новия медикамент от групата на JAK-инхибиторите е прекрасно съвременно лечение със снижени до минимум странични ефекти. Това са противовъзпалителни малки молекули, които овладяват факторите на възпаление на различни нива във възпалителната верига и подобряват състоянието на кожата. Но преди да се приложи пациентът трябва да се изследва за случайни инфекции, хепатити и туберкулоза. Не трябва да има бременност, докато се приема терапията. Виждам обаче, че кожата на пациентите се изчиства напълно. Самите пациенти се успокояват, променят си характера, защото вече не са тормозени от непоносимия сърбеж. Те започват да водят нормален начин на живот, връщат си живота“, обясни д-р Катя Захариева.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ