Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Д-р Деница Желева: Правим безплатни прегледи за тежък атопичен дерматит през ноември

Нова терапия овладява симптомите още в първите 7 дни

От 1 ноември стартират безплатни прегледи за тежък атопичен дерматит и ще продължат през целия месец. Прегледите са част от информационната кампания „Отново в кожата си“, подкрепена от Българското дерматологично дружество. В безплатните прегледи ще се включат 16 специалисти по дерматология от девет града на страната – София, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Плевен, Добрич, Варна, Велико Търново и Бургас. Предварителното записване е на тел. 0885 375 149 – всеки делничен ден до края на октомври.

Един от специалистите, които ще преглеждат пациенти с тежък атопичен дерматит в кампанията е д-р Деница Желева – дерматолог в Клиника България в София. Разговаряме с д-р Желева за атопичния дерматит и съвременното му лечение.

– Д-р Желева, какво заболяване е атопичният дерматит?

– Известно е под две имена – атопия и ендогенна екзема – и е от най-често срещаните възпалителни заболявания на кожата. Голяма част от новородените може да развият атопичен дерматит през първата годинка от живота си. Всяко трето дете в момента е с атопичен дерматит. Хубавата новина е, че над 90% от децата преодоляват това заболяване до навършване на 1 годинка.

Болестта обичайно протича с хроничен ход, с повторна поява след първия пристъп и с периоди на обостряне и затихване. В ранна детска възраст – от 1 до 3 г. – атопичният дерматит засяга кожата на бузите и сгъвките. Може да се появят и обриви, известни като „гъша кожа“. При деца от 3 до 10 години заболяването засяга по-тежко сгъвките, тила, задните части и крайниците. Сърбежът е водещ симптом.

При юноши и възрастни със заболяването обривите са най-често по шията и тила, около плешките, по глезените, пръстите и китките, а на лицето засягат зоната около очите и устата. Формират се типични екземни плаки, които са лесноразпознаваеми за дерматолозите. Сърбежът трае почти непрекъснато, като се засилва през нощта, което нарушава съня и качеството на живот.

– Каква е причината за това заболяване?

– Заболяването е мултифакторно, има и генетична предиспозиция. Нарушенията на кожната бариера са свързани с мутации на филагринови гени, които са важни за образуването на кожната бариера. Кожата на болните показва дефицит на церамиди (липидни молекули), както и смущения при трансепидермалната загуба на вода. От друга страна, в кожата на болните с атопичен дерматит може да проникнат различни алергени и микроорганизми. От инфекциозните агенти най-често се открива Staphylococcus aureus, който колонизира кожата на приблизително 90% от болните.

Обичайно обръщаме внимание дрехите и бельото на пациентите да се перат с бебешки хипоалергенен прах за пране и по възможност да се плакнат два пъти, без да се използва омекотител и ароматизатор. Пациентите да се къпят с хладка вода, защото топлината ги влошава. Съветваме да избягват затоплени помещения, потене, интензивни и тежки физически тренировки.

– Какво е лечението в различните възрасти и доколко е ефективно?

– Да спечелим доверието на родителите и пациентите е трудна задача. За нас е важно да вървим рамо до рамо с тях и заедно да преборим болестта. Лечението е комплексно, като се изисква пълна подкрепа от страна на родителите, когато се касае за малко дете.

Обикалянето от лекар на лекар не е желателно, защото добрият специалист е наясно с консенсусите и препоръките за лечение на това заболяване. Препоръчително е да започнем с базови медикаменти и избор на правилната козметика за тези пациенти, а когато това лечение не дава ефект, преминаваме на следващото стъпало. Всички дерматолози са наясно с тази утвърдена и доказана в клиничната практика стратегия в лечението на атопичен дерматит.

От изключително значение е да къпем кожата по-рядко, като използваме меки измивни олиа, които образуват защитен филм върху кожата. Ежедневната хидратацията на кожата осигурява нейната еластичност и комфорт, както и възстановява бариерната функция и хидролипидния й филм. Задължително е тези продукти да се прилагат върху засегнатите и сърбящи участъци няколко пъти дневно. Изборът на продукт прави дерматологът според степента на сухота на кожата, сърбежа и наличието на усложнения.

В зависимост от тежестта на клиничната картина може да се използват локални кортикостероидни препарати, комбинирани или не с локален антибиотик. Целта е в рамките на няколко дни състоянието на детето да се подобри и вторичната инфекция да бъде овладяна. Изборът на медикамент се съобразява с площта на екземата и с възрастта на пациента. В кортикостероидите няма нищо страшно. Те се използват за кратко и по схема.

Приемът на антихистаминови сиропи няма лечебен ефект и доказано не помага на екземата при атопичен дерматит. Използваме ги обаче за успокояване на сърбежа и за по-лесно заспиване вечер. В подходящ момент може да се изпише терапия с калциневринов инхибитор. Това са медикаменти, които позволяват по-дълъг контрол върху заболяването, като намаляват броя и честотата на рецидивите. Проактивната терапия с калциневринови инхибитори ги използва за дълъг период от време в намален дозов режим върху зони, които вече са били ангажирани от заболяването.

Някои деца реагират добре на некортикостероидни медикаменти с растителен произход. Ние, дерматолозите, които работим и с деца, и с възрастни, познаваме тези медикаменти и се стремим да намерим точния продукт за конкретния пациент.

– Какво е лечението, когато атопичният дерматит е в по-тежка форма?

– Когато има засягане на по-голяма част от тялото, препоръчваме и локална фототерапия. Тя се прави в по-големите центрове за лечение на кожни заболявания в страната. Пациентът влиза в кабина, подобна на солариум, в която кожата се облъчва със светлина с точно определена дължина на вълната и това има изключително добър ефект върху атопчината екзема. Такива курсове се провеждат по време на болнично лечение, а може и амбулаторно – като пациентът посещава центрове с фототерапия според схема, зададена от лекуващия лекар.

Когато настъпи силно влошаване или някакво усложнение, може да се наложи включване на системен антибиотик, системен антимикотик или кортикостероидни средства през устата.

Имуносупресивна терапия с метотрексат се прилага само при възрастни и има доста добър ефект. Този медикамент се използва оф-лейбъл, тоест в кратката характеристика на медикамента не е описано, че лекува атопичен дерматит. Но в клиничната практика сме установили, че действа добре на тези пациенти.

Най-новото в лечението на атопичен дерматит са биологичните средства (големите молекули) и JAK-инхибиторите (малките молекули). Биологичните средства инхибират интерлевкини и други важни моменти в патогенезата на заболяването. А JAK-инхибиторите действат чрез инхибиране на всички JAK-рецептори на клетката. От септември 2023 г. Здравната каса заплаща лечението с един вид JAK-инхибитор. Медикаментът е предназначен за умерен до тежък атопичен дерматит при пациенти от 12-годишна възраст нагоре. Вече имам петима пациенти на тази терапия. Приемът е изключително лесен – една или две таблетки дневно.

– Какъв е ефектът на новата терапия?

– Виждаме поразителен ефект. Още в първите седем дни почти на 100% се повлиява сърбежът, което е най-важно за тези пациенти. Състоянието им се подобрява – обривите се успокояват и намаляват. Не изчезва необходимостта от хидратация и прилагане на фотозащита, защото тези пациенти имат повишена фоточувствителност при прилагането на медикамента.

– Включихте се в кампанията за безплатни прегледи през ноември на хора с тежък атопичен дерматит. Какво трябва да знаят пациентите?

– В рамките на тази кампания специалисти дерматолози от цялата страна ще преглеждаме пациенти с дългогодишен атопичен дерматит, който не е могъл да се повлияе достатъчно добре от досегашната терапия. Идеята е да установим дали са подходящи за най-новата терапия с JAK-инхибитор, за да може да бъде овладян и прекратен порочният кръг от мазане с хидратанти, кортикостероиди, непрекъснат сърбеж, нарушен сън. Важно е на прегледа пациентите да си носят медицинската документация, удостоверяваща тяхното състояние и как са лекувани през годините.

Източник: zdrave.to

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ