Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Д-р Даниела Митова, д.м.: Ако не се лекува, диабетната ретинопатия води до загуба на зрение

От април тази година пациентите имат безплатен достъп до терапия за диабетен макулен едем

Продължава информационната кампания „Зрението е всичко. Прегледай се!”, която стартира през ноември 2019 г. по инициатива на онлайн платформата „Портал на пациента”, Байер България. В кампанията известни български офталмолози споделят своя опит и дават надеждна информация за заболяванията на зрението, за тяхната превенция и лечение. Един от тези специалисти е д-р Даниела Митова, д.м. от Очна клиника „Света Петка” Варна. Д-р Митова обясни как диабетът уврежда зрението, какви са методите за профилактика и лечение на очните усложненията на захарния диабет.

На 24 юни (сряда) и 1 юли (сряда) в Очна клиника Света Петка гр.Варна, ул. “Проф. д-р Георги Георгиев” №4″, ще се проведат безплатни прегледи за влажната дегенерация на макулата,свързана с възрастта и диабетния макулен едем,част от информационната кампанията “Зрението е всичко! Прегледай се!”. Телефон за предварително записване: 0895 448203. Прегледите ще се извършат от д-р Митова.

Д-р Митова, защо диабетът уврежда зрението и се полагат големи усилия за превенция на усложненията му?

По последни данни на СЗО (Световната Здравна Организация) 422 милиона души в света страдат от диабет, ежегодно броят им се увеличава, а 1,6 милиона от смъртните случаи глобално се дължат на усложненията на диабета.

Диабетът е системно заболяване, което засяга целия организъм и води до инвалидизиращи усложнения. Усложненията имат дълъг латентен период с липса на симптоматика. Диабетната ретинопатия е най-често срещаното очно усложнение. Ранното откриване е възможно при регулярни профилактични прегледи при офталмолог.

Какви патологични проблеми настъпват в очите на хората с диабет?

Диабетната ретинопатия има две форми – непролиферативна и пролиферативна. Непролиферативната диабетна ретинопатия е по-ранният стадий на заболяването, при която се наблюдават изменения в капилярите и малки кръвоизливи в ретината. Те обикновено не водят до намаление на зрението, но са сигнал, че е нарушено състоянието на кръвоносните съдове и тъканите страдат. В следващите фази съдовете започват да пропускат течност или да се запушват. В първия случай течност се натрупва в жълтото петно, което води до намаление на зрението, възможна е поява и на   диабетен макулен едем – една от причините за намалено зрение при диабетна ретинопатия. Ако това състояние се остави нелекувано, настъпва трайна загуба на централното зрение. Диабетният макулен едем може да се появи както в ранната фаза, при непролиферативна ретинопатия, така и при напредналата фаза на пролиферативна ретинопатия. Диагнозата се поставя с помощта на скенер (ОСТ) и флуоресцеинова ангиография. При запушване на кръвоносните съдове настъпва исхемия, в резулат на която прорастват новообразувани дефектни съдове в ретината и се развива пролиферативна диабетна ретинопатия. Наблюдава се и нарушения на  зрителния нерв. . Може да се стигне и до  отлепване на ретината, рли липса на адекватно лечение. В този стадий се действа оперативно, като прогнозата невинаги е добра.

Как се лекуват различните очни усложнения на диабета?

 Съвремениите лазери са щадящи и не водят до изгаряне. Обработваме лошо хранените зони на ретината, за да намалим химичния стимул, който поддържа пролиферациите. Често съпътстващо на това лечение са вътреочни апликации на анти-VEGF медикаменти. Те  блокират съдовите растежни фактори, и птискат разрастването на   новообразуваните кръвоносни съдове и възможността за  тежките кръвоизливи. Когато кръвоизливите в окото се задържат дълго време, се препоръчва оперативно лечение – витректомия. В лечението на диабетния макулен едем първи избор са апликации на анти-VEGF медикаменти. В България вече разполагаме с един медикамент одобрен за очно приложение .От началото на април 2020 г.Медикаментът е безплатен за пациенти с диабетен макулен едем.. Така пациентите с диабетен макулен едем могат да се лекуват ефективно и достъпно. Медикаментът се прилага вътреочно, като се започва с ежемесечни апликации. След това медикаментът се прилага само при нужда, тъй като диабетният макулен едем е хронично заболяване, което може да има рецидиви. През първата година пациентите с диабетен макулен едем се нуждаят от около 7  инжекции. Това показва, че интензивното лечение в началото води до стабилизация на цялостното клинично състояние на пациентите.

Алтернатива или допълнително средство за лечението на диабетния макулен едем са кортизоновите препарати – вътреочно или зад очната ябълка, както и лечение с наносекунден лазер (2RT).

Много важен аспект в комплексното лечение на пациентите с диабетна ретинопатия е стабилизиране нивата на кръвната захар, контрол на кръвното налягане, назначаване на антиагреганти. Нужна е колаборация с ендокринолозите и личните лекари. Целта на профилактичните прегледи е ранно лечение на усложненията и запазване зрението на пациентите с диабет.

Автор: в-к Трета възраст, брой 24, 17-23.06.2020 г.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ