Портал на Пациента

НЕ СИ САМ!

Атопичен дерматит | Рискови и защитни фактори

Какво подобрява или влошава атопичния дерматит?

Някои външни фактори от заобикалящия ни свят и фактори, свързани със самия организъм, могат да повишат вероятността за поява на атопичен дерматит – те се наричат рискови фактори. Има и фактори, които биха могли да намалят вероятността за поява на болестта и се наричат протективни или защитни, фактори. Понякога, според обстоятелствата е възможно един фактор да е едновременно и рисков и протективен – такава е ситуацията на контакт с домашни любимци.

Рискови фактори

Сред основните рискови фактори за поява на атопичен дерматит са това дали в семейството има близки с това заболяване или с други болести, имащи връзка с атопичния дерматит (т.нар. фамилна анамнеза), както и специфични генетични мутации.

Възможно е обаче и други фактори да имат отношение към повишен риск от поява на атопичен дерматит:

 • Фамилна анамнеза. Предава ли атопичния дерматит от родители на деца? Фамилната анамнеза за атопия е единият от двата основни рискови фактора за поява на атопичен дерматит. Ако в семейството има или е имално членове с  екзема, астма или сенна хрема – това увеличава риска от развитие на атопичен дерматит. В проучвания при близнаци е установено, че състоянието възниква при 25% от двуяйчните близнаци и при 75% от еднояйчните близнаци. Допълнителни данни, подкрепящи ролята на фамилната анамнеза за появата на заболяването, са наблюденията, че атопичен дерматит възниква при 60% от децата с един родител с този вид екзема и при 80% от децата с двама засегнати родители.
 • Генетични фактори – мутации, водещи до загуба на функция в гена, кодиращ филагрин (един от основните белтъци в структурата на кожата с ключова роля за поддържането на нейните бариерни функции), е вторият основен рисков фактор за поява на атопичен дерматит.
 • Нарушена функция на имунната система – хората със свръхактивна имунна система или отслабена имунна система са по-податливи на развитие на екзема.
 • Фактори от заобикалящата среда – излагането на определени фактори на околната среда като алергени, дразнители или екстремни температури може да предизвика или влоши симптомите на атопична екзема. Факторите на средата, които могат да повишат риска от поява на атопичен дерматит, са климат (ниски външни температури), градска (спрямо селска) среда, късно отбиване от кърмене, замърсяване, тютюнев дим, антибиотици (които могат да променят състава и разнообразието на микробиома на кожата и червата), висока експозиция на ендотоксини през първата година от живота и кожни дразнители (например вълна, ланолин, агресивни перилни препарати).
 • Стрес – емоционалният стрес може да изостри симптомите на атопичен дерматит.
 • Възраст и пол – атопичният дерматит е най-често срещан при кърмачета и малки деца, но може да се появи на всяка възраст. Женският пол е с по-висок риск от поява на състоянието.
 • Фактори, свързани с начина на живот – нездравословното хранене, липсата на физическа активност, наднорменото тегло и тютюнопушенето също могат да увеличат риска от развитие на атопична екзема.

Ззащитни фактори

Протективните (защитни) фактори могат да намалят риска от развитие на атопичен дерматит или да предотвратят неговото обостряне:

 • Избягване на дразнители (отключващи фактори) – избягването на отключващи фактори, които могат да причинят или влошат атопичния дерматит, като агресивни сапуни, перилни препарати и алергени като полени и акари, може да помогне за предотвратяване на обостряния.
 • Овлажняване на кожата – редовното прилагане на емолиенти, мехлеми или кремове върху кожата може да помогне за поддържане на бариерата на кожата и предотвратяване на сухота, което може да намали тежестта на атопичния дерматит.
 • Пробиотици – пробиотиците са полезни бактерии, които могат да помогнат за подобряване на здравето на червата, което е свързано с развитието на атопичен дерматит. Модулиране на чревната микробиота (чрез пре- и пробиотици по време на пренаталния и/или постнаталния период) – прием на пробиотични добавки преди и след раждането или консумация на храни като кисело мляко и кефир, може да помогне за подобряване на здравето на червата и потенциално да намали риска от атопичен дерматит.
 • Кърмене – доказано е, че кърменето намалява риска от атопичен дерматит при кърмачета. Кърмата съдържа имуностимулиращи фактори и може да помогне за подобряване на здравето на червата при кърмачета.
 • Слънцезащита – защитата на кожата от слънцето може да помогне за предотвратяване на влошаването на атопичния дерматит. Използването на слънцезащитен крем, носенето на защитно облекло и избягването на обедното излагане на слънце може да помогне за защита на кожата.
 • Управление на стреса – стресът може да влоши симптомите на атопичен дерматит, така че практикуването на техники за намаляване на стреса като медитация, йога или упражнения за дълбоко дишане може да помогне за предотвратяване на обостряния.

Като цяло, включването на тези защитни фактори в ежедневието може да помогне за предотвратяване или намаляване на тежестта на симптомите на атопичен дерматит.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ